Tvunget til danskprøve: Her er beviset, Helle har ledt efter

NU MÅ DET VÆRE NOK: Klassekammerat fra Helsinge Skole fremviser billeder, fra da Helle McAdams fik sin realeksamen i juni 1975

I forreste række til venstre sidder Helle McAdams (i grøn trøje og med hue) på dette billede, som er taget i juni 1975 umiddelbart efter, at eleverne i 3. real har fået deres eksamensbeviser. Nummer tre fra venstre (i hvid trøje) er Jytte Boje, som nu taler sin gamle klassekammerats sag. Privatfoto
I forreste række til venstre sidder Helle McAdams (i grøn trøje og med hue) på dette billede, som er taget i juni 1975 umiddelbart efter, at eleverne i 3. real har fået deres eksamensbeviser. Nummer tre fra venstre (i hvid trøje) er Jytte Boje, som nu taler sin gamle klassekammerats sag. Privatfoto

Jytte Boje fra Hornslet mellem Aarhus og Randers var ved at få morgenkrydderen galt i halsen, da hun læste Ekstra Bladet mandaq. På billedet lige foran hende genkendte hun Helle McAdams som sin gamle klassekammerat Helle Rasmussen fra Helsinge Skole.

Helle tvunget til danskprøve: - Strider mod almindelig sund fornuft

De to klassekammerater fra den nordsjællandske folkeskole har aldrig været tætte veninder, og de har intet set til hinanden siden de glade dage i juni 1975, da de begge to fik deres eksamensbevis efter 3. real (datidens udvidede 10 klasses-eksamen). Men det ændrer ikke ved, at Jytte Boje uden den mindste tvivl genkendte Helle McAdams' billede i Ekstra Bladet.

- Det jo en dybt grotesk historie, og den bliver kun mere gak-gak af, at jeg så kunne finde disse billeder frem fra, da vi fik vores eksamensbeviser dengang, siger Jytte Boje, som pudsigt nok nu også bor i Jylland kun cirka 20 kilometer fra Helle McAdams.

Selv om 60-årige Helle McAdams er pæredansk og født og opvokset i Danmark, så kræver Randers Kommune, at hun 12. september skal bestå en danskprøve. Kravet kommer, fordi Helle McAdams efter at have boet i Thailand i cirka halvandet år i perioden mellem 2012 og 2014, kun er berettiget til den lave integrationsydelse på 6.106 kroner om måneden efter perioder med arbejdsløshed.

- Jeg bliver virkelig forarget. Hvad er det for en uanstændig måde at behandle en kvinde, som er pæredansk. Det betyder jo, at hvis ens papirer (eksamensbevis) af den ene eller anden grund forsvinder, så er det bare ærgerligt,  siger Jytte Boje.

Udsendte efterlysning
For at kunne opnå retten til et såkaldt dansktillæg på 1.500 kroner oveni den beskedne integrationsydelse, skal Helle McAdams, som tidligere selv har undervist flygtninge og indvandrere i dansk, bestå danskprøve 2. De danske myndigheder vil ikke anerkende Helle McAdams' tilknytning til Danmark, fordi hun ikke lever op til opholdskravet om at have været i Danmark i mindst syv ud af de seneste otte år. Borgere med dokumenterbar og tilpas stor tilknytning til Danmark - eksempelvis ved at de taler flydende dansk ligesom Helle - kan dog få dispensation fra reglen om opholdskrav og i stedet modtage almindelig kontanthjælp.

Helle McAdams efterlyste via avisen.dk i maj 2016 sit eksamensbevis eller andre faktorer, som kunne gøre det ud for beviser på, at hun har gået i skole og fået sin eksamen. Dengang som nu i desperation over, at hun var truet af at skulle leve af integrationsydelse. Men dengang havde efterlysningen ingen effekt, hvilket kun gør Helle McAdams' glæde over Jytte Bojes reaktion det desto større.

- Hold da kæft, det kunne jeg ikke huske. Men jeg er selvfølgelig glad for, at billederne eksisterer, og at Jytte nu dukker op med dem, siger Helle McAdams.

Hun mistede angiveligt eksamensbeviset, da en flyttekasse forsvandt i 1986 i forbindelse med en flytning tilbage til Danmark fra New Zealand.

Føler sig behandlet som burkaklædt muslim
Helle McAdams har tre voksne børn og ét barnebarn, og hun arbejder i disse dage med mekanisk montage for et firma i Risskov ved Aarhus. Foreløbig har hun dog kun aftale om at arbejde som vikar i firmaet til og med på fredag. Herefter risikerer hun at blive arbejdsløs igen, og så venter kravet om danskprøve 2 forude, hvis hun vil undgå at skulle klare sig 6.106 kroner om måneden, som integrationsydelsen lyder på.

- Jeg er blevet puttet i en kasse i kommunen. Jeg kan slet ikke forstå, at jeg skal tage en prøve for at bevise, at jeg kan dansk. Jeg har tidligere arbejdet på TDC´s oplysningen, hvor min opgave var at chatte med døve mennesker på dansk, når de ville have et nummer. Det job har man jo ikke, hvis man ikke kan sproget, siger Helle McAdams og fortsætter på formfuldendt dansk:

- Men det er der slet ingen, der har taget hensyn til. De har udelukkende kigget på, om jeg kunne finde et gammelt realeksamensbevis fra Helsinge Skole. Jeg føler mig behandlet som en burkaklædt muslim af myndighederne.