Tynd kontrol får over 70.000 selskaber til at opgive revision

Der er ingen grund til at bruge penge på revision, når ingen myndigheder tjekker regnskaberne, mener selskaber

Skats kontrolindsats er så tynd og utilstrækkelig, at danske virksomheder i stor stil dropper revisionen af årsregnskaberne, skriver Politiken.

Næsten 73.000 af selskaberne droppede revisionen i 2014.

I 2006 skete det kun i 12 selskaber, fremgår det af en ny analyse, udarbejdet af brancheorganisationen FSR-Danske Revisorer på baggrund af oplysninger om de i alt 225.000 aktie- og anpartsselskaber, der afleverede et regnskab for 2014 til Erhvervsstyrelsen.

Der er ingen grund til at bruge penge på dyre revisorer, når der alligevel ikke er nogen myndigheder, der tjekker regnskaberne, mener mange selskaber.

Det er et problem for revisorernes egen indtjening og efterlader samtidig skattekontrollen med nye huller, mener FSR.

- Når Skat beslutter sig for at kontrollere en virksomhed, er det meget ofte på baggrund af revisorernes anmærkninger og forbehold. Hele dette grundlag forsvinder, når der ikke længere sker nogen tilbundsgående revision af regnskaberne, siger formanden for skatteudvalget i FSR, Bjarne Gimsing, til Politiken.

- I forvejen er der rigtig mange virksomheder, især mindre og mellemstore, der har en oplevelse af, at de stort set aldrig ser Skats kontrollanter, siger han, og efterlyser mere synlig skattekontrol.

Så sent som i december 2015 dumpede Rigsrevisionen Skats kontrolindsats over for små og mellemstore virksomheder.

I en særdeles kritisk beretning slog Rigsrevisionen fast, at der er alt for mange fejl i regnskaberne, og at selskabernes frygt for at blive opdaget af Skats kontrollanter er faldet markant.

Det gør virksomheders skattebetaling til et væsentligt og risikofyldt område, mener Rigsrevisionen.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) understreger, at der altid er en balancegang mellem hensynet til at lette byrderne for erhvervslivet-hvilket skaber vækst og arbejdspladser-og muligheden for effektivt at føre kontrol.

- Jeg anerkender, at der er behov for at målrette kontrollen, og det er jeg også i dialog med FSR om, udtaler Karsten Lauritzen i en skriftlig kommentar til Politiken.

Der er brancher, hvor man ikke betaler de skatter og afgifter, man skal. Og dér skal vi skærpe kontrollen og revisionen, siger han.

11 kommentarer
Vis kommentarer