Tyrkiet-kender: Erdogan har en islamisk dagsorden

Den dansk-tyrkiske journalist Deniz Serinci følger situationen i Tyrkiet tæt. Han vurderer, at Tyrkiet med det kiksede kup vil knytte sig mere til islam

Erdogan vil benytte det kiksede kupforsøg til at knytte landet mere til islam. (Video: AP)
Følg Samfund

Natten til lørdag kiksede et spektakulært militærkup mod Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdoğan.

Dele af den tyrkiske hær forsøgte at afsætte præsidenten, da pansrede mandskabsvogne, kampvogne, kamphelikoptere og jagerfly angreb flere steder i Istanbul, Ankara og Erdogans feriehotel i Marmaris.

Militærkuppet mislykkedes, men før oprøret blev slået ned var 161 civile og politbetjente blevet dræbt, mens 104 soldater havde mistet livet.

Tyrkiske soldater overgiver sig lørdag morgen efter det stod klart, kuppet var mislykkedes Foto: Getty Images
Tyrkiske soldater overgiver sig lørdag morgen efter det stod klart, kuppet var mislykkedes Foto: Getty Images
 

Udrensning
I kølvandet på kupforsøget har Erdogan startet en udrensning i det tyrkiske statsapperat. 2839 personer fra tyrkisk militær er tilbageholdt for at deltage i kupforsøget. Samtidig har regering fyret mere end 2700 dommere.

Dommere, der ifølge flere internationale medier, støttede den tyrkiske landsfader Kemal Atatürks hårde adskillelse af stat og religion.

Tyrkere hylder Tayyip Erdogan lørdag aften Foto: Acaba
Tyrkere hylder Tayyip Erdogan lørdag aften Foto: Acaba

Tyrkere jubler på forladte kampvogne efter kupforsøget Foto: AP
Tyrkere jubler på forladte kampvogne efter kupforsøget Foto: AP
 

Ifølge den dansk-tyrkiske journalist og forfatter til flere bøger om Tyrkiet, Deniz Serinci, vil det mislykkede kupforsøg styrke Erdogans position i landet.

Et mere religiøst Tyrkiet
En position, man kan forvente han vil bruge til at dreje Tyrkiet i en mere islamisk retning:

- Vi kommer ikke til at se et Tyrkiet, der bliver en del af Islamisk Stat. Men jeg tror, at Erdogan vil forsøge at tage skridt i en mere religiøs retning. En retning der styrker mistanken om, at Erdogan har en islamisk dagsorden, lyder vurderingen fra Deniz Serinci.

Han forklarer, at et mere religiøst funderet Tyrkiet ikke nødvendigvis er i uoverensstemmelse med, hvad mange tyrkere ønsker og natten til søndag var tusindvis af tyrkere da også gået på gaderne for at vise deres støtte til Erdogans regering.

Opgør med Atatürk
I 1923 grundlagde Mustafa Kemal Atatürk det moderne Tyrkiet. Atatürk indførte det latinske alfabet, adskilte stat og kirke, ligesom han også indførte en række religiøse forbud og ophævede sharialoven.

Blandt andet forbød han at kvinder måtte gå med slør samt pilgrimsrejser til Mekka.

- Erdogan har lavet en række tiltag, der peger på, at han gerne vil gøre op med flere at Atatürks tanker. Blandt andet har han foreslået at stramme lovgivningen i forhold til alkoholudskænkning, kysseri på offentlige steder og indføre regler om antallet af børn en kvinde skal have.

- De fleste tyrkere er ikke fundamentalister, men de vil gerne have mere religiøs frihed. For mange af dem, er Atatürks sekularisme en tand for meget, lyder det fra Deniz Serinci.

Militæret: Republikkens beskytter
Traditionel set har det tyrkiske militær stået for at sikre Atatürks adskillelse mellem kirke og stat i Tyrkiet.

I modsætning til Danmark og USA har militæret været en selvstændigt ledet enhed i staten.

Føler militæret, at sekularismen er truet, griber det ind – som den tidligere har gjort flere gange tidligere. Selvopfattelsen i det tyrkiske militær er, at militæret er republikkens vogter.

- Erdogan vil benytte kuppet til at foretage en udrensning i militæret og sikkerhedsapparatet for at sikre sig selv mod endnu et kup. Samtidig kan han benytte det som en undskyldning til at overtage og fængsle endnu flere kritikere - heriblandt overtage kontrollen med medier og journalister, forklarer Deniz Serinci.

Her ses militæret overgive efter kupsørsøget. Video: AP

Mere fra Ekstra Bladet+

Vi kan ikke have en rigspolitichef, der lyver

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind