Tyrkiet kræver svar efter tweet om børnesex: Skandaløst!

En historie om, at Tyrkiet har sænket den seksuelle lavalder til 12 år, har fået de tyrkiske myndigheder til at rase. Nu kræver tyrkerne svar fra Sverige

Foto: Jens Dige/AP
Foto: Jens Dige/AP
Følg Samfund

De tyrkiske myndigheder er langt fra tilfreds med den svenske udenrigsminister.

Søndag aften reagerede Margot Wallström (S) på en historie i de svenske medier, som også florerer i danske medier - heriblandt Ekstra Bladet -, om at det fra januar vil blive lovligt i Tyrkiet at have sex med børn ned til 12 år, hvis børnene har givet samtykke.

- Den tyrkiske beslutning om at tillade sex med børn under 15 skal laves om. Børn har brug for mere beskyttelse, ikke mindre, mod vold og seksuel misbrug, skrev den svenske minister i går på Twitter.

Dagen derpå har de tyrkiske myndigheder pure afvist, at nyheden som oprindeligt stammer fra det tyrkiske medie Hurriyet Daily News, skulle have hold i virkeligheden.

Tyrkiet-korrespondent: Ingen planer om at sænke seksuel lavalder

- Du er tydeligvis misinformeret. Der findes ikke sådan en dum ting i Tyrkiet. Vær sød at få styr på fakta, skrev vicepremierministeren på Twitter.

Skandaløst
Mandag har sagen fået yderligere konsekvenser for det svenske forhold til Tyrkiet.

Ifølge Aftonbladet er den svenske chargé d’affaires Hedvid Lohm (en diplomat med lavere rang end ambassadøren red.) kaldt til samtale. Egentligt ønskede tyrkerne at tale med ambassadøren, men han er på ferie.

- Det tyske udenrigsministerium har har anmodet om et møde med den svenske ambassade i anledning af udenrigsminister Wallströms tweet i går, siger Margot Wallströms pressesekretær, Pezhman Fivrin, til Aftonbladet.

Efter lovlig børnesex: Nu raser tyrkerne mod Østrig

Pressesekretæren ønsker ikke at fortælle, hvad der er blevet talt om på mødet, men også Østrigs chargé d’affaires har været til samtale med tyrkerne i kølvandet på mødet.

Samtidig kalder den tyrkiske minister det for en skandale.

- Det er en skandale, at en udenrigsminister skriver sådan et Twitter-indlæg baseret på falske nyheder og rene spekulationer, siger den tyrkiske udenrigsminister Mevlüt Cavusoglu i tyrkisk TV, skriver det franske nyhedsbureau AFP.

Den svenske advokat Serpil Güngör, som har rødder i Tyrkiet, siger til nyhedsbureauet TT, at forfatningsdomstolens beslutning også har vakt stærke følelser i Tyrkiet, men at der ikke har været meget fokus på den i medierne, som er domineret af efterdønningerne af det nylige kupforsøg.

- Men der er allerede mange kvindeorganisationer, som har kritiseret denne udvikling - både i Tyrkiet og i udlandet, siger hun ifølge Ritzau

Ville være i det røde felt
Ekstra Bladet har i kølvandet på de modsatrettede meldinger talt med Politikens korrespondent i Tyrkiet, Martin Selsøe Sørensen. Han vurderer på linje med de tyrkiske myndigheder, at der ikke er udsigt til at sænke den seksuelle lavalder i Tyrkiet.

- Den seksuelle lavalder i Tyrkiet er 15, og der er ikke umiddelbart planer om at sænke den. Sagen er misforstået og kørt op i udlandet, siger Martin Selsøe Sørensen til Ekstra Bladet.

- Alle tyrkiske forældre ville være oppe i det røde felt, hvis det blev lovligt at dyrke sex med børn, siger han.

I dag giver det otte til 15 års fængsel, hvis man misbruger et barn under 15 år seksuelt. Erdogans administration skriver til Ekstra Bladet, at regeringen vil få vedtaget en ny lov inden december 2016.

Historiens epicenter
Samtlige svenske og danske mediers dækning af sagen stammer fra den samme artikel i Hurriyet Daily News, som er historiens epicenter.

Artiklen er omkring en måned gammel, og den refererer til en afgørelse ved forfatningsdomstolen, som er yderligere en måned gammel.

Forfatningsdomstolen afviste loven om straf for sex med mindreårige, som er vedtaget i parlamentet for mere end ti år siden. Ifølge Politikens korrespondent skyldes afvisningen 'lovsjusk'.

- Afgørelsen har på ingen måde skabt større opmærksomhed her i Tyrkiet, siger Martin Selsøe Sørensen.

Ville stramme loven
Den ti år gamle lovs intention var at stramme reglerne for seksuelt samvær med mindreårige, og forfatningsdomstolen gav derfor politikerne frem til januar til at vedtage en ny lov.

- Så ser det ud som om, at Tyrkiet ikke har nogen lovgivning på området, men det forudsætter, at man ikke laver ny lovgivning, forklarer Martin Selsøe Sørensen og fortsætter:

- Sagen er misforstået, og samtidig er den tyrkiske stat meget dårlig til at håndtere den slags misforståelser. De går i rette med fornærmelsen i stedet for misforståelsen, mens sagen florerer videre.

En ophævelse af loven på stedet ville efterlade et lovløst vakuum, og derfor gælder den afviste lov stadig, indtil politikerne vedtager en ny.

Alvorlige problemer alligevel
Det skal dog ikke stå tilbage, som om Tyrkiet ingen problemer har med beskyttelse af børn mod vold og seksuelt misbrug, mener korrespondenten.

- Der er meget alvorlige problemer med kvinders og børns beskyttelse i Tyrkiet, men det her er ikke umiddelbart et problem, siger Martin Selsøe Sørensen.

Sveriges udenrigsminister Margot Wallström har endnu ikke rettet, slettet eller reageret på tyrkernes henvendelse.

Ekstra Bladet har også forsøgt at få svar på en række spørgsmål om den seksuelle lavalder i Tyrkiet på den tyrkiske ambassade, men ambassaden har ikke svaret på henvendelsen.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Støjberg er dansk politiks nye protest-dronning

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind