Tyrkiet og Israel arbejder på at normalisere forholdet

Efter at have haft et anstrengt afbrudt forhold i fem år begynder Tyrkiet og Israel nu at nærme sig hinanden

Tyrkiet er nødt til at acceptere, at det har brug for Israel, siger den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan lørdag, mens de to lande prøver at udforme en aftale om at normalisere forbindelserne.

Natomedlemmet Tyrkiet var for Israel en vigtig allieret, indtil de to lande kom på kant med hinanden i forbindelse med israelske kommandosoldaters dødelige angreb i 2010 på det tyrkiske nødhjælpsskib Mavi Marmara, der var på vej mod Gaza.

Erdogan har fået Israel til at rejse børster med sin til tider opildnende retorik mod den jødiske stat. Men atmosfæren har ændret sig efter afsløringen i sidste måned af de to landes hemmelige drøftelser i håbet om at komme tættere på hinanden.

- Israel har brug for et land som Tyrkiet. Det er en realitet i regionen, siger Erdogan til tyrkiske journalister i kommentarer, der er blevet offentliggjort i førende dagblade lørdag.

- Og vi er nødt til at acceptere, at vi har brug for Israel. Det er også en realitet i regionen. Hvis fælles skridt implementeres, og de bygger på oprigtighed, så vil en normalisering følge efter, tilføjer han.

Ambassadører blev kaldt hjem i kølvandet på krisen i 2010, og Erdogan sagde, at Tyrkiets tre betingelser for en normalisering stod klart - en ophævelse af blokaden af Gaza, kompensation til ofrene på Mavi Marmara og en undskyldning for episoden.

Israel har allerede undskyldt, og der synes at være fremgang i forhandlingerne om kompensation. Det betyder, at blokaden af den Hamas-styrede Gazastribe er den største forhindring.

Erdogan antyder mulige fremskridt i blokaden ved at sige, at Israel har foreslået, at man vil tillade at lade varer og byggematerialer komme ind i Gaza, hvis det fragtes gennem Tyrkiet.

- Vi er nødt til at se det på skrift for at sikre os, at det ikke afviger fra aftalen, siger Erdogan.

Israel ønsker på den anden side, at Tyrkiet skal forhindre den højtstående Hamas-leder Salah Aruri i at komme ind i landet og handle derfra. Styret i Ankara har dog aldrig bekræftet hans tilstedeværelse i Tyrkiet.

2 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere