Tyrkisk tv og radio får forbud mod at dække terrorangreb

Mens verden følger med i stigende dødstal og ubehagelige billeder fra Tyrkiet, omtales terrorangrebet ikke på tyrkisk tv.

På tyrkisk tv er det ikke muligt at se billeder fra terrorangrebet. Her kan du se, da en af bomberne eksploderede midt i en fredelig demonstration (video: Melike Tomba/Dokuz8)

Terrorangrebet i Ankara beskrives nu som det dødeligste i nyere tid med 86 dræbte. Men alt imens tv-kanaler over hele verden viser de forfærdelige eksplosioner, kan den tyrkiske befolkning ikke nødvendigvis blive opdateret ved at tænde for deres tv eller radio.

Det tyrkiske radio- og tv-råd RTUK har således besluttet i henhold til deres lovgivning at nedlægge forbud mod rapportering fra begivenhederne i Tyrkiets hovedstad lørdag formiddag. Det skriver rådet på deres hjemmeside her til eftermiddag.

Rådet forklarer videre i udmeldingen, at forbuddet er til for at forhindre frustrationer og opildne yderligere til had og kampe blandt befolkningen og ikke mindst de militante grupperinger, der findes i landet.

Internettet stadig fyldt med information
Forbuddet gælder specifikt radio og tv, og regulerer således kun de auditive medier i Tyrkiet. Dermed har diverse tyrkiske internetmedier stadig frit spil, og her er informationer om terrorangrebet ligeså grundigt opdaterede, som man kunne forvente på en dag som i dag.

Tyrkiet-ekspert og lektor Daniella Kuzmanovic fortæller til Ekstra Bladet, at det ikke er ualmindeligt, at tv-rådet sammen med regeringen sender denne slags forbud ud.

- Det er ikke overraskende. Det gør de gerne i forbindelse med kamphandlinger, eller begivenheder, hvor mange tyrkiske soldater er blevet dræbt i eksempelvis kampe mod PKK, fortæller hun og tilføjer, at det er en kendt sag, at rådet er meget domineret af landets siddende regering.

Krig & katastrofer - 10. okt. 2015 - kl. 12:49 Her eksploderer terrorbombe midt under fredsdans

For befolkningens sikkerheds skyld
Det tyrkiske radio- og tv-råd, der har eksisteret siden 1994, har stort set altid brugt de samme argumenter, når det kommer til omtale af begivenheder af voldelig eller krigerisk karakter i medierne. Også i dagens udmelding begrunder de forbuddet med et hensyn til befolkningens sikkerhed, der menes at blive sat på spil, hvis billeder af eksplosioner og terrorisme vises på tv-skærmene.

- Sådan har det været længe, og man skal huske på, at Tyrkiet har en kompliceret historie, der gør, at befolkningens velfærd og sikkerhed vægtes højere end andre interesser. Det er så polariseret, spændingsfyldt og opfyldt af had mellem forskellige grupperinger, og så tror jeg ikke, at billeder af lemlæstede kroppe er gavnlige, fortæller Daniella Kuzmanovic, ekspert i Tyrkiet ved KU.

Det kan for de fleste nemt lyde lidt som censur fra regeringen side, men den tyrkiske befolkning er godt klar over, at de ikke får den fulde forklaring på tv og i radio.

- De ved godt, at de må gå på internettet for at få hele historien, og her sakker medierne ikke bagud eller udelader detaljer, fortæller Danielle Kuzmanovic.

Disse optagelser er filmet umiddelbart efter terrorangrebet (video: AP/DHA)

43 kommentarer
Vis kommentarer