Tys-tys om Obama-besøg

Kolding Kommune ønsker ikke at videregive flere centrale oplysninger om den amerikanske eks-præsidents bekostelige besøg for to måneder siden

Barack Obamas besøg i Kolding for knap to måneder siden var både kort og dyrt. Men præcis hvor dyrt, har det hidtil ikke været muligt at få oplyst. Foto Anita Graversen
Barack Obamas besøg i Kolding for knap to måneder siden var både kort og dyrt. Men præcis hvor dyrt, har det hidtil ikke været muligt at få oplyst. Foto Anita Graversen
Følg Samfund

Det kostede angiveligt skatteyderne mange penge, da USAs tidligere præsident, Barack Obama, 28. september i år besøgte Kolding i en times tid. Men præcis hvor høj en pris arrangøren, som var Foreningen Business Kolding, betalte til den ombejlede verdensmand, kommer indtil videre ikke til offentlighedens kendskab.

Kolding Kommune støttede selv arrangementet med et bidrag på 750.000 kroner, ligesom Syddansk Universitets afdeling i Kolding, der indrammede det timelange besøg, har givet én million kroner for værtsskabet. Men hvem der ellers har ydet økonomisk støtte til arrangementet, ønsker Kolding Kommune ikke at oplyse.

Netmediet Journalista.dk og flere andre medier har i flere omgange søgt aktindsigt for at kunne give offentligheden fuld klarhed over, hvem og hvor meget der er blevet betalt for eks-præsidentens korte besøg.

Koldings borgmester Jørn Pedersen (V) mener ikke, at der er mere at komme efter for de medier, der ønsker flere oplysninger om de økonomiske vilkår i forbindelse med eks-præsident Barack Obamas besøg for knap et par måneder siden. PR Foto
Koldings borgmester Jørn Pedersen (V) mener ikke, at der er mere at komme efter for de medier, der ønsker flere oplysninger om de økonomiske vilkår i forbindelse med eks-præsident Barack Obamas besøg for knap et par måneder siden. PR Foto
 

- Vi har givet de oplysninger, vi kan, og længere er den sag sådan set ikke. Vi har med kontraktlige forhold at gøre mellem Foreningen Business Kolding og deres samarbejdspartnere, siger Kolding-borgmester Jørn Pedersen (V) til Ekstra Bladet.

Forskningschef: Det kan man ikke
Således fastholder borgmesteren kommunens ret til at hemmeligholde flere centrale oplysninger om det bekostelige besøg for knap to måneder siden. Det sker på trods af, at Ankestyrelsen for få uger siden vurderede, at Kolding Kommune ikke bare kan aftale sig ud af reglerne om aktindsigt ved eksempelvis at love fortrolighed om visse økonomiske oplysninger.

- Den (afgørelsen fra Ankestyrelsen) forklarer, at Kolding Kommune ikke kan sætte sig ud over offentlighedsloven ved at henvise til en aftale om fortrolighed. Det er ikke så nemt, at to parter blot kan aftale, at vi følger ikke loven, udtalte forskningschef emeritus ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Oluf Jørgensen, om sagen til Avisen Danmark for et par uger siden.

Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få en uddybende kommentar fra Oluf Jørgensen til, at Kolding Kommune fastholder sit standpunkt i sagen, selv om Ankestyrelsen pålagde kommunen at genoptage sagsbehandlingen om aktindsigt i de hidtil hemmeligholdte oplysninger om flere af vilkårene ved Obama-arrangementet.

Koster 2.5 millioner kroner
Foreningen Business Kolding påpeger, at der ifølge kontrakten med Barack Obamas folk skulle være 'total fortrolighed omkring alle vilkår i aftalen, herunder økonomi'. Hvis Foreningen Business Kolding ikke levede op til det, ville det være lig med kontraktbrud og arrangementet ville blive aflyst.

Det blev det som bekendt ikke, og i alt cirka 700 gæster, heriblandt 200 udvalgte studerende, lyttede til direktøren for Foreningen Business Kolding, Morten Bjørn Hansens, interview med USAs første sorte præsident.

- Kolding Kommune gav os et markedsføringsbidrag, blandt andet til gengæld for nogle billetter og den megen omtale af arrangementet. Resten er foregået i en privat forening, og så er hverken vi eller kommunen forpligtet til at give oplysninger om økonomiske forhold, siger Morten Bjørn Hansen til Ekstra Bladet.

Det er tidligere fremgået af blandt andet Børsen, at Barack Obama tager 2.5 millioner kroner pr foredrag.

Mere fra Ekstra Bladet+

Vi kan ikke have en rigspolitichef, der lyver

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind