Tysk højrefløjsparti klargør anti-islamisk manifest

Partiet for Alternativ for Tyskland har i meningsmålingerne omkring 14 procent af stemmerne.

Det højrepopulistiske parti Alternative für Deutschland (AfD) planlægger ved en partikongres i weekenden at vedtage et anti-islamisk manifest.

Partiet, der er blevet opmuntret af den politiske udvikling i Østrig, hvor parlamentet onsdag vedtog en af de skrappeste asyllove i Europa med et klart flertal, har i meningsmålingerne opbakning fra omkring 14 procent af vælgerne.

AfD satser på, at komme i parlamentet, Forbundsdagen, ved valget til næste år, efter at partiet har haft succes ved en række delstatsvalg.

Partikongressen finder sted i Stuttgart - en uge efter den første runde af Østrigs præsidentvalg blev vundet af Norbert Hofer og det indvandringskritiske parti FPÖ.

AfD blev dannet for godt tre år siden og koncentrerede sig i begyndelsen mest om at modarbejde aftaler om nødlån til gældstyngede EU-lande som Grækenland. Men det har i stigende grad protesteret mod muslimske indvandrere og asylsøgere.

Partiet blev stiftet af økonomiprofessor Bernd Lucke, som vil have Tyskland til at forlade eurozonen, men en mere nationalistisk fraktion under ledelse Frauke Petry gjorde sidste år oprør mod Lucke og fik med stor opbakning fra vælgere i det tidligere Østtyskland overtaget partiledelsen.

AfD er ikke velset blandt de etablerede partier og politikere. Sigmar Gabriel, den socialdemokratiske vicekansler, har ifølge det tyske nyhedsbureau dpa sagt, at agenter fra den tyske efterretningstjeneste bør overvåge partiet.

Günther Oettingen, tysk EU-kommissær fra Merkels CDU, har sagt, at hvis han var gift med AfD-leder Frauke Petry, ville han skyde sig en kugle for panden.

- Islam er en politisk ideologi uforenelig med den tyske forfatning, sagde partiets næstformand, Beatrix von Storch, tidligere på måneden.

- På partikongressen i Stuttgard vil partiet fremlægge et forslag om at forbyde islamiske symboler som minareter på moskeer, bønneråb og niqab for kvinder, siger Von Storch.

- Dette er første gang siden Hitlers Tyskland, at et parti tilsværter en hel religion og truer et religiøst samfund, siger Aiman Mazyek, som leder Det Muslimske Råd i Tyskland.

AfD har bånd til den islamkritiske organisation Pegida, der har skabt stor røre med massedemonstrationer mod indvandring.

1 kommentar
Vis kommentarer