Tysk krise efter voldtægt og drab på 14-årig

Kræver svar på spørgsmål efter voldtægt, drab og flugt i sag hvor 20-årig er sigtet

20-årige Ali Bashar forsøgte flugt til det nordlige Irak, men er anholdt og sendt til Tyskland.
Foto: Polizei
20-årige Ali Bashar forsøgte flugt til det nordlige Irak, men er anholdt og sendt til Tyskland. Foto: Polizei

Billedet af den 20-årge Ali Bashar, som tysk politi udsendte i forbindelse med efterlysningen af ham, personificerer om noget situationen  i forhold til kriminaliteten, der udøves af migranter og asylansøgere i Tyskland.

Da migrantbølgen var på sit højeste i 2015, lød det ellers 'Wir Schaffen das' - 'Vi klarer det', fra Tysklands forbundskansler, Angela Merkel.

Udtalelse er siden blevet skrammet. En lang række sager med kriminelle personer, der kom før, med migrant-bølgen, og efter, viser et andet billede.

Sagerne spænder fra terror over drab, voldtægt, seksuelle krænkelser og ned til mindre sager om vold og røverier på åben gade.

Se også: Tyskland: Mistænkt voldtægtsmand dræbte mand i Afrika

Se også: 'Asylbarn' var 33 år gammel: Tilstår mord og voldtægt på 19-årige Maria

Senest sagen om drabet på 14-årige Susanna Feldmann, der blev voldtaget og efterfølgende kvalt ved byen Wiesbaden i den midttyske delstat natten til 23. maj i år. Efterfølgende gemte gerningsmanden liget på et øde sted i en grøft ved et jernbanespor.

Se også: 14-årige Susanna voldtaget og kvalt: Mistænkt flygtet til Irak

Den 20-årige afviste asylansøger Ali Bashar, er mistænkt for drabet. Sammen med sin mor, far og fem søskende flygtede han 2. juni om aftenen til Tyrkiet, hvorfra rejsen gik videre til området omkring byen Erbil i det nordlige Syrien.

Rejste på falske navne
Under flugten benyttede han og familien sig delvist af falske papirer, der dog ikke stemte overens. Flugten var dog forgæves. Fredag blev den 20-årige anholdt i det kurdisk-kontrollerede område, og lørdag blev han sendt tilbage til Tyskland.

De kurdiske myndigheder har udtalt, at den 20-årige overfor dem har tilstået drabet.

Sagen har været massivt dækket af de tyske medier, og medierne stiller nu en række spørgsmål.

For den 20-årige er mistænkt for række forbrydelser, fra voldtægt af en 11-årig pige på flygtningecentret, hvor han boede med sin familie til vold og overfald på åben gade.

Hvorfor var den 20-årige ikke var anholdt og varetægtsfængslet i forbindelse med de de førnævnte forbrydelser?

Hvordan kan det gå til, at myndighederne i lufthavnen i Düsseldorf ikke reagerede, da de fik forevist dokumenter, der ikke stemte overens?

Hvorfor var han ikke sendt ud af landet, når nu han og familiens asylansøgning var afvist?

Asyl-skandale i Bremen
Voldtægts- og drabssagen kommer lige efter, at Tyskland gennem de seneste måneder har beskæftiget sig med en skandale, hvor mindst 1300 migranter og asylansøgere tilsyneladende er blevet vinket ind i Tyskland uden synderlig baggrundstjek af deres sager.

Asylskandalen udspillede sig i det regionale kontor for Bundesamt für Migration und Flüchtlinge (Bamf) i Bremen.

Her er den tidligere leder af Bremen-kontoret sammen med fem medarbejdere og tre advokater med speciale i asylret samt en enkelt oversætter mistænkt og sigtet for at have sluset mindst 1300 asylansøgere hurtigt igennem systemet uden synderlig sagsbehandling.

De pågældende flygtninge og migranter opholdt sig i delstaterne Niedersachsen og Nordrhein Westfahlen, og er tilsyneladende med overlæg blevet sendt til Bamf i Bremen.

De mistænkte er sigtet for med overlæg og i fælles forståelse og samarbejde at have gennemført affæren.

Foreløbigt har man ikke kunnet klarlægge et økonomisk spor, der påviser bestikkelse i forbindelse med sagen, og den mistænkte Bamf-kontor-leder fastholder både sin uskyld og den måde, kontoret har handlet på.

14-årige Susanna Feldmann blev voldtaget og dræbt. En 20-årig afvist asylansøger erkender drabet. Foto: Polizei
14-årige Susanna Feldmann blev voldtaget og dræbt. En 20-årig afvist asylansøger erkender drabet. Foto: Polizei
 

Sagen har giver genlyd, og politikere på forbunds-niveau er trukket ind, blandt andet den nye indenrigsminister, Horst Seehofer (CDU), hvor der ønskes svar på, hvor langt op i systemet, man kendte til affæren.

En daglig kamp
Tillbage i maj tilbragte avisen Bild syv timer med berliner-politiets særlige gruppe Soko Alex, der står for at bekæmpe kriminalitet på den centrale Alexanderplatz.

Pladsen ligger lige rundt om hjørnet fra vartegnet Fehrsehturm. I årevis har pladsen haft problemer med narkomaner, hjemløse og andre 'gadens folk'.

Klientellet har ændret sig, og nu er det hovedsageligt migranter og asylansøgere, der fylder i statistikken.

18 lovovertrædelser registrerer den 14 mand store Soko Alex gennemsnitligt om dagen. Her er det hovedsageligt vold, tyverier, gaderøverier og lignende.

Tonen på stedet er rå og konfrontatorisk.

- Hver dag skal vi tilkæmpe os respekten på ny, fortæller en af Soko-betjentene til Bild.

223 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere