Tysk ubåd med 23 lig fundet i Nordsøen

De belgiske myndigheder oplyser, at ubåden er intakt og ligger på 30 meters dybe

Matroser ses på dækket af en tysk UC-97-ubåde. Dette foto er taget på ukendt tidspunkt og sted under Første Verdenskrig. Foto: AP
Matroser ses på dækket af en tysk UC-97-ubåde. Dette foto er taget på ukendt tidspunkt og sted under Første Verdenskrig. Foto: AP

En tysk ubåd fra Første Verdenskrig med 23 lig om bord er blevet fundet i Nordsøen ud for den belgiske kyst.

Det oplyser guvernør i den belgiske delstat Flandern, Carl Decaluwe, til Associated Press.

- Det er utroligt, at vi har fundet noget som dette. Ubåden har skader foran, men den er stadig intakt, og vi formoder, at der er 23 personer om bord, siger han.

UB II-ubåden, der er 27 meter lang og seks meter bred, var bygget til at kunne gå ned på 50 meters dybe.

Denne type ubåd havde typisk 22 matroser og en kaptajn om bord, oplyser de tyske myndigheder.

Ligger på 30 m. vand
Ifølge Decaluwe tyder det på, at ubåden har ramt en mine. To torpedorør er ødelagte, men et tredje rør er stadig intakt og lukket.

Videobilleder (der kan ses her) viser, at ubåden er dækket af muslingeskaller, tang og fiskegarn. Den er fundet på omkring 30 meter vand.

Decaluwe ønsker ikke at oplyse, hvor ubåden ligger, før området er bevogtet. Ifølge ubekræftede oplysninger i belgiske medier befinder ubåden sig nær havnebyen Ostende.

Guvernøren har kontakt den tyske ambassadør i Belgien, da ligene om bord bør bjærges og begraves på tysk jord. Han tilføjer, at det var forskere, der fandt ubåden.

5000 allierede skibe
I årene 1915-1918 havde Tyskland omkring 18 ubåde udstationeret i den belgiske by Brugge. 13 blev ødelagt. Det er det 11. vrag af denne type, der er fundet ud for den belgiske kyst.

Allierede krigs- og transportskibe var et let byte for tyske ubåde, der var udstationeret i Brugge, der ligger tæt på en engelske kanal.

Tyske ubåde krediteres for at have sænket omkring 5000 allierede skibe under Første Verdenskrig, der varede fra 1914-1918.