Tyskerpigers børn blev registreret med hagekors

Præster noterede under Anden Verdenskrig, hvis børn havde tysk far. Nogle fik tegnet et hagekors ved sit navn.

Dette billede er fra en udstiling på Frihedsmuseet i København. Arkivfoto: Jens Dresling
Dette billede er fra en udstiling på Frihedsmuseet i København. Arkivfoto: Jens Dresling
Følg Samfund

En række nyfødte børn blev stemplet som tyskerbørn allerede ved fødslen under Anden Verdenskrig. Det fremgår af en række kirkebøger, som er fundet frem i forbindelse med en ny dokumentarserie på DR K, skriver Kristeligt Dagblad.

I alt er 5579 personer født i årene 1940-1945 registreret som havende en tysk far. Nogle har også fået tegnet et hagekors ud for deres navn.

Og for de personer, der blev født under krigen af såkaldte tyskerpiger - kvinder, der fandt sammen med en tysk soldat under Besættelsen - er hagekorset noget, der rammer dybt. Det siger Arne Øland, der er formand for Danske Krigsbørns Forening.

- Det lille hagekors har jo kæmpestor betydning, som meget mere end bare en lille vignet. Det er eksistentielt, siger han til Kristeligt Dagblad.

- Hele spørgsmålet om tyske fædre har været enormt tabuiseret. Det er jo ingen krigsforbrydelse at have en tysk far, men på grund af stemningen i krigsårerne og efter blev mødrene chikaneret, lyder det fra Arne Øland.

'Avlet i hor'
Det er blandt andet i en kirkebog fra Hals, at der er blevet fundet børn med hagekors noteret ud for deres navn. I alt drejer det sig om 15 sorte hagekors.

Nogle børn har kun fået et enkelt hagekors, mens der ved andre er tegnet tre. Hagekorset blev også tegnet ved børn, der døde, mens de var helt små.

I kirkebogen fra Hals er der i øvrigt også uddybende detaljer om børnenes fædre.

- Avlet i hor. Ægtemanden har ikke været i Danmark siden 5. april 1940. Barnet døde 3. januar 1944, står der i bogen om et af børnene ifølge Kristeligt Dagblad.

DR's dokumentarserie 'Min mor var tyskertøs' begynder onsdag og handler om den stigmatisering, som børnene og deres mødre har oplevet under og efter krigen.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Himmelråbende åndssvagt, at vi først ophæver restriktionerne på tirsdag