Tyskland: Højretæv kan skaffe afviste opholdstilladelse

Ny lov i delstat skal dæmme op for vold mod afviste asylansøgere og hjælpe i efterforskning

Ny lov skal sikre afviste asylansøger mod 'højreorienteret' vold.
Foto: Filip Davali
Ny lov skal sikre afviste asylansøger mod 'højreorienteret' vold. Foto: Filip Davali

Den tyske delstat, Brandenburg, vil nu give afviste asylansøgere foreløbig opholdstilladelse, hvis de har været udsat for 'højreorienteret vold.'

Det skriver flere tyske medier - blandt andet Der Tagesspiegel.

Det var kort før jul, at delstatens indenrigsministerium vedtog at såkaldt udrejsepligtige og personer på tålt ophold, der har været udsat for højreorienteret vold, vil få en foreløbig opholdstilladelse.

Delstatens socialdeomkrater (SPD, red) mener, det 'er enestående i Tyskland'.

- Jeg er stolt over, at Brandenburg går forrest i den sag, siger Inka Gossmann-Reetz, delstatsparlamentsmedlem, SPD, til Tagespiegel.

Hun henviser til, at antallet af episoder med højreorienteret vold er steget med 23 procent i 2015 i forhold til året før.

I følge de foreløbige tal fra politiet er dette tal steget med yderligere 20 procent i 2016.

- Loven beskytter ofre for højreorienteret vold og sikrer også en konsekvent efterforskning og retsforfølgning af gerningsmændene, siger Gossmann-Reetz.

- Vi kan ikke tillade, at den slags forbrydelser forbliver uopklarede fordi, ofrene ikke kan vidne i retssagerne, fordi de ikke længere er tilstede, tilføjer hun.

Delstatens indenrigsministerium er stødt på forskellige problemstillinger i forbindelse med udarbejdelse af loven.

Se også: Asylansøgere mistænkt for millionsvindel

Blandt andet i forhold til beskyttelse af personfølsomme oplysninger (Tyskland har strikse regler desangående, red)

Og i den forbindelse betræder Brandenburg forvaltningsmæssigt nyt land.

Frem til nu skulle politi og retsvæsen kun kontakte udlændingemyndigheder, hvis udelændinge var de formodede gerningsmænd - men ikke , hvis disse var ofre.

Desuden skal det søges at forhindres, at afviste asylansøgere og folk på tålt ophold ved hjælp af opdigtede historier om højreorienteret vold snyder sig til midlertidig opholdstilladelse.

Loven gælder ikke kun for ofre, men også for vidner til højreorienteret vold - altså personer, som myndighederne måtte have interesse i at indkalde som vidner ved eventuelle retssager.

Det beskrives, at det i forbindelse med den højreorienterede vold skal have en hvis volumen - vold, grov vold, drab, brand- og sprængstofattentanter, røveri, afpresning og seksuelle krænkelser.

I loven hedder det, at der skal foreligge en konkret og overbevisende mistanke, så en udskyldelse af den afviste asylansøgers hjemsendelse kan finde sted.

180 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere