Ubådsfund: Sprængstof er sikrest på havets bund

En ubåd fyldt med sprængstoffer er fundet i Nordsøen, og der får den indtil videre lov til at blive liggende. Se de flotte optagelser af fundet her

(Optagelser: JD-Contractor)
Følg Samfund

En tysk ubåd fra Første Verdenskrig er dukket op kun ni kilometer ude i Nordsøen nær den danske vestkyst.

I ubåden - blandt alger, bevoksninger, sand og metal - har dykkere fundet 18 miner, seks torpedoer og flere granater, der i dag er lige så sprængfarlige, som de var for 99 år siden, hvor ubåden gik til grund.

Men minørtjenesten i Forsvaret er endnu ikke blevet bedt om at fjerne sprængstofferne fra vraget. Det skyldes, at det endnu er uklart, hvad der skal ske med ubåden. Og så ligger våbnene ganske sikkert, hvor de er.

- Sprængstof og ammunition er farligt. Så simpelt kan det siges. Men ammunition og sprængstoffer, der ligger på havets bund, er generelt kun farligt, hvis man forstyrrer det. Tager man det op, bliver det ustabilt, og så risikerer man, at det eksploderer, skriver orlogskaptajn Lars Møller Pedersen, chef for Søværnets Minørtjeneste, i en mail til Ekstra Bladet.

Dykker undersøger vragdelene af den fundne ubåd. Foto: JD-Contractor A/S
Dykker undersøger vragdelene af den fundne ubåd. Foto: JD-Contractor A/S

Havet fyldt med sprængstoffer

Det er ikke unormalt, at der dukker miner og ammunition op i de danske farvande. De ligger nemlig efterladt rundt omkring – både på kendte og ukendte placeringer, oplyser orlogskaptajnen. Og normalt får det lov til at blive liggende.

- De steder, vi kender til, er afmærkede på søkortene, og det er forbudt at fiske i disse områder. Hvis man skulle fjerne alt, hvad der findes, ville det koste vanvittige summer, skriver Lars Møller Pedersen.

Vælger man alligevel at fjerne den sprængfarlige ubåd, er der to måder, minørtjenesten kan håndtere det på.

- Man kan fjerne sprængstofferne fra det sted, de er placeret, og tage dem med et andet sted hen og bortsprænge dem. Eller man kan sprænge materialerne på stedet, oplyser Lars Møller Pedersen

Der er dog endnu ikke taget stilling til, om det overhovedet er muligt at fjerne sprængstofferne fra vraget, men i så fald kan kan det blive en bekostelig affære.

- Og bortsprænger vi det på stedet, betyder det, at alt i og omkring vraget bliver ødelagt.

Danskere finder mystisk tysk ubåd i Nordsøen

Animation af ubåden, der blev opfanget af dykkere, da de ved et tilfælde søgte i området. Animation: JD-Contractor

Sidste ubåd
Ubåden, en UC-30 minelæggerubåd, er nummer seks i rækken af undervandsbåde, der er fundet i Nordsøen. Og så er det formentlig også den sidste, der dukker op i danske farvande, vurderer Gert Normann Andersen, manden bag fundet.

- Jeg var ikke i tvivl om, hvad det var for en. Vi manglede kun at finde én enkelt ubåd i den danske sektor. Der kan teoretisk dukke en mere op, men nu har vi alle dem, vi ved er sunket i Nordsøen. Det var den sidste, siger han.

Af de seks ubåds-fund skiller det nyeste fund sig imidlertid markant ud. Den er nemlig gået til bunds langt længere mod land end de andre fem vrag.

- Det, der er specielt ved den her, det er, at de andre ligger 100 til 200 kilometer ude, så det her er den eneste ubåd, der ligger så tæt på land, fortæller Gert Normann Andersen, der er direktør for Sea War Museum Jutland og for dykkerfirmaet JD-Contractor.

- Den lå ikke længere ude, end at vi kunne stå og se husene på land. Det er jo helt fantastisk.

Ubåd sejler rundt i Lillebælt

På billedet kan man se dele af det sprængstof, der gemmer sig i ubåden. Foto: JD-Contractor A/S
På billedet kan man se dele af det sprængstof, der gemmer sig i ubåden. Foto: JD-Contractor A/S

Fundet ved et tilfælde

Det var et rent tilfælde, der gjorde, at Gert Normann Andersen og hans mænd fandt vraget. Ved en ekspedition havde de lidt tid til overs, og ved en scanning af havbunden, som de egentlig godt kendte i forvejen, dukkede omridset af et vrag frem på deres skærm.

- Det var utroligt. Alt er overgroet dernede, men man kan se lamper, instrumenter og rør. Og så er den nederste del af ubåden fyldt op med sand, fortæller han.

Ligger der skatte og rester af de mennesker, der sank med båden, dernede?

- Der ligger alt det, der skal være i en ubåd dernede. Resterne af menneskerne er ædt op. Selv deres knogler, har dyrene fortærret. Men i de dybe aflejringer inde i ubåden, kan der godt være begravet rester af knogler og ting og sager. Der kan dyrene ikke komme til, siger han.

Putin truer NATO: Her er hans nye ubåd-dræber

LIGE NU
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Den danske model er i fare, hvis ikke en masse tyk beton fjernes

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind