Uber forhaler sag om illegal taxakørsel

Politiet tålmodighed med Uber er ved at være opbrugt. Selskabet har gennem mange måneder ikke villet tilkendegive, om de har noget at sige i forbindelse med sigtelsen, der er rejst mod dem for snart et år siden

Trafikstyrelsen har anmeldt Uber for unddrage sig krav om bl.a. vognmandstilladelse og taxakort til chauffører. Foto: Jens Dresling/Polfoto
Trafikstyrelsen har anmeldt Uber for unddrage sig krav om bl.a. vognmandstilladelse og taxakort til chauffører. Foto: Jens Dresling/Polfoto

Det er 10 måneder siden, det amerikanske, taxalignende transportselskab Uber gjorde sin entre i Danmark og i samme øjeblik blev meldt til politiet af Trafikstyrelsen for brud på den danske taxalov.

Læs også: De 5 værste sager: Så slemme er Uber

Lige siden har selskabet imidlertid kunnet etablere sig og kapre stadig flere danske kunder. Også efter at politiet i maj vurderede, at der var grundlag for at rejse sigtelse mod Uber.

For Uber har ikke villet lade sig afhøre af politiet og har dermed forhalet det sagsarbejde, der skal føre frem mod en eventuel tiltale.

Tålmodighed opbrugt
Men nu er politiets tålmodighed ved at være opbrugt, siger politikommissær Bertel Hejlesen til Avisen.dk.

- Vi venter på et endeligt udspil fra Uber om, hvorvidt de vil lade sig afhøre eller ej. Det varer ikke så længe, før vi må gå ud fra, at de ikke vil, siger politikommissæren, der ikke vil komme fristens udløb længere end ’slutningen af september’.

- Vi er også ved at være træt af sagen og vil gerne have den afsluttet, understreger han.

Læs også: Begejstret Joachim B: Jeg kører ALTID med Uber

Se video: Joachim B. mødte rasende taxachauffører: 'Fuck dig'

Ret til at holde mund
Det er Ubers ret at holde sig fra afhøringer under sigtelsen og vente med at udtale sig, indtil sagen eventuelt ender i en retssag. Det gør den, hvis politiet mener, at der er grundlag nok for at rejse en sag.

- Derfor ville vi gerne have hørt, hvad Uber siger til det, vi har. Vi vil gerne have sagen til at holde i den sidste ende, siger Bertel Hejlesen.

'Same same'
Uber fungerer ved, at private bilejere via en app kan bestilles til at køre passagerer til en destination, som passageren angiver.

Det er at sammenligne med taxakørsel, mener Trafikstyrelsen, som derfor anmeldte Uber for at unddrage sig de krav og love, der gælder for erhvervsmæssig personbefordring. Blandt andet krav om vognmandstilladelse og taxakort til chauffører.

Læs også: Udskældt taxitjeneste sigtes nu af politiet

Uber har omvendt forklaret, at konceptet teknisk set svarer til samkørsel, hvor en person tager betaling for at tage en anden med på vejen, hvilket man gerne må uden beviser og tilladelser.

Utålmodigt fagforbund
I Trafikstyrelsen venter man derfor spændt på, at politiet gør sit arbejde færdigt.

- Vi afventer og forventer, at der er en god grund til, at politiet ikke er blevet færdig med sagen endnu, siger pressechef i Trafik- og Byggestyrelsen Søren Kragh Pedersen.

Samme tålmodighed er man ikke i besiddelse af i fagforbundet 3F. Forbundet organiserer taxabranchens professionelle chauffører, som bliver tiltagende udfordret, efterhånden som Uber æder sig ind på markedet.

Læs også: Taxachaufføren Steen: Daglejere kan blive et vilkår i alle brancher

Faglig konsulent i 3F Bo Weye Hansen har haft myndighederne mistænkt for at sylte sagen.

- Det er os ubegribeligt, at der skal gå så lang tid med juristeri og politiarbejde. Nu er det 10 måneder siden, Uber blev anmeldt, og det er stærkt utilfredsstillende, at vi ikke har fået en afgørelse endnu, der stempler Uber som en illegal taxavirksomhed, siger han.

Unfair konkurrence
I Bo Weye Hansens øjne udgør Uber en unfair konkurrence for taxabranchen, og det underminerer grundlaget for de overenskomster, som forbundet forsvarer.

- De kan køre billigere, fordi de benytter private biler og har stærkt tvivlsomme forsikrings- og skatteforhold. Men eftersom Uber selv tager 20 procent af omsætningen i gebyr, er der ikke tvivl om, at det er et bestillingskontor, og at dens virksomhed derfor falder ind under reglerne for taxakørsel, siger den faglige konsulent.

Læs også: Taxa-demo på Christiansborg: Uber truer os på vores levebrød

Uber er stødt på juridisk modstand i en lang række lande, hvor selskabet har forsøgt at etablere sig. I vores nærmeste nabolag har Oslo Kommune politianmeldt den omstridte taxitjeneste, fordi det blev vurderet, at selskabet ikke har de nødvendige tilladelser til at drive virksomhed i kommunen.

Lukkethed
Uber er som selskab præget af stor lukkethed, og det har ikke været Avisen.dk muligt at få en kommentar til sagen fra Uber.

Det er tidligere lykkedes Computerworld per mail at få en generel kommentar fra Jo Bertram, der er administrerende direktør for Uber i Norden, Storbritannien og Irland. Her meddeler hun, at Uber har til hensigt at ’indgå i en konstruktiv dialog med alle interessenter, mens vi fortsætter med at skabe innovative løsninger inden for rammerne af dansk lovgivning’.