Uber tager afstand fra tiltalte Uber-chauffører

Seks chauffører sidder tirsdag på anklagebænken for at have kørt kunder rundt for Uber. Men Uber mener ikke, de har noget ansvar

Ekstra Bladet havde tirsdag henholdsvis taxa- og Uber- chaufførerne Savas Ögüt og Nicolai Jørgensen i studiet til debat. Se med her

For første gang sidder seks chauffører fra transportnetværket Uber på anklagebænken, når de tirsdag i Københavns byret står tiltalt for brud på taxi- og færdselsloven. Men Uber mener ikke, at retssagen vedrører dem.

- Det er ikke en retssag mod Uber, men mod enkelte personer. De enkelte personer er selvstændige, så det er ikke nogen retssag vi er involverede i, siger direktøren for Uber i Danmark, Mathias Thomsen.

- Men chaufførerne kører jo for Uber, så hvordan kan det ikke være mod jer?

- Chaufførerne er selvstændige og egentlig vores kunder. Derfor er det også en sag for dem og ikke for os. Men derfor beror det os jo stadig meget, og vi støtter dem så meget vi kan i denne situation.

Ifølge Mathias Thomsen har chaufførerne modtaget rådgivning fra Uber, men ikke økonomisk støtte.

Ønsker sagerne udsat
Advokaterne for to af de tiltalte har tidligere i dag meldt ud, at de vil forsøge at få sagerne udsat, fordi de ikke mener, sagerne er godt nok belyst.

Chaufførerne kan risikere at få en bødestraf på mellem 5000-7000 kroner, hvis de bliver dømt skyldige.

- Hvis alle jeres chauffører kan gå hen og blive tiltalt, så er det vel et problem for jer?

- Det er svært at gisne om, hvorvidt det skulle ske. Det er også derfor, jeg læner mig op ad, at der er en masse god dialog i forhold til at modernisere lovgivningen, så nye digitale tjenester kan komme borgerne til gode.

Ubers chauffører bør ikke frygte en pludselig kontrol fra Skat, der ikke har planlagt kontrol (Foto: Mogens Flindt) Dansk politik Nu begynder Uber-krig i retten - forsvarsadvokat har es i ærmet

Taxaselskab sænker priserne
Tidligere i dag meldte det storkøbenhavnske taxaselskab Taxi 4x27 ud, at de ville sænke priserne på bestilte ture med 25 procent.

Ifølge taxaselskabet selv forsøger de at imødekomme den uønskede konkurrence fra Uber.

- Ubers ulovlige hærgen på taximarkedet, har kostet vores vognmænd millioner af kroner. Det kan vi ikke længere se på uden at reagere, udtalte direktøren Thomas RB Petersen i en pressemeddelelse.

Uber selv mener dog ikke, at de udkonkurrerer de eksisterende transportselskaber.

- Vi tror fuldt ud på, at taxa og Uber sagtens kan sameksistere. Vi ser en reel vækst og ikke en konkurrence om det eksisterede marked. Det er til gavn for alle, siger Mathias Thomsen, der ikke er meget for at kommentere Ubers legitimitet.

Så hårdt rammer Uber
De almindelige taxaselskaber bliver dog særlig ramt af Ubers indtræden, når natten falder på, og weekendfolket skal fragtes rundt.

Det viser salgstal fra Taxinord, der kører med 600 vogne i Region Hovedstaden, og som har sammenlignet omsætningen i år og sidste år for 20 weekendnætter i januar, februar og marts for at se effekten af Uber.

Omsætningen er faldet med 14 procent, hvilket svarer til knap 14.000 ture mindre i tidsrummet fra midnat til klokken fem om morgenen.

I alt kører Taxinord derfor nu 71.480 ture i de 20 weekendnætter, og ifølge direktør Carsten Aastrup skyldes faldet udelukkende Uber. Derfor frygter han en langvarig retssag.

- Vi har mistet rigtig meget omsætning, og hvis nu byrettens dom bliver anket, og vi skal vente et år mere på en endelig afgørelse, så kan vi ikke holde til det.

(POLFOTO) Samfund Starter priskrig mod Uber: Dette taxaselskab sænker priserne

134 kommentarer
Vis kommentarer