Udbrud med sydafrikansk variant i København NV: Alle opfordres til test

Alle borgere i område i Københavns Nordvestkvarter opfordres til at lade sig teste i weekenden

Mette Frederiksen: Coronavarianterne har ændret spillereglerne.
Følg Samfund

Et udbrud med den sydafrikanske mutation af covid-19, B1351, er blevet konstateret i Københavns Nordvestkvarter.

Det oplyser Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i Københavns Kommune i en pressemeddelelse.

Udbruddet får kommunen til at opfordre alle i området nær udbruddet til at lade sig teste i weekenden. Alle borgere i området får derfor fredag eller lørdag en sms med opfordringen til at lade sig teste og efterfølgende blive hjemme, indtil de har fået svar.

- Den sydafrikanske variant må for alt i verden ikke få lov til at sprede sig i København. Derfor er det nu helt afgørende, at borgerne i Nordvest viser samfundssind ved at lade sig teste hurtigst muligt, så vi kan stoppe spredningen med den meget smitsomme variant, siger sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF) i pressemeddelelsen.

Heunicke: To nye tilfælde af sydafrikansk variant fundet

Stemte dørklokker torsdag
Opfordringen gælder især borgere, der bor i området i trekanten mellem Frederiksborgvej, Frederikssundsvej og Glasvej.

Kommunen var allerede torsdag aften til stede i området sammen med Styrelsen for Patientsikkerhed, hvor man opfordrede beboere til at lade sig teste med det samme. Det foregik sammen med en podebil fra Testcenter Danmark.

- Vi bliver nødt til at reagere lynhurtigt. Og vi skal som kommune sikre, at alle modtager budskabet om at blive testet. Vi kommunikerer derfor også massivt til borgerne - vi annoncerer på sociale medier, stemmer dørklokker, smider flyers ind til dem, som ikke er hjemme, og vi sender helt ekstraordinært sms'er ud til beboerne i netop det område, hvor udbruddet er konstateret. Særligt dér er det vigtigt, at alle beboere får besked om at blive testet, lyder det fra Sisse Marie Welling.

Professor om mutationer: - Bliver formentlig behov for endnu et stik

'Lægges nogle stykker til'
Den sydafrikanske mutation giver særligt anledning til bekymring, fordi den er mere smitsom end den gængse variant, og så er der desuden set tegn på, at vacciner ikke har lige så stor effekt på den.

Moderna sender vaccine mod problematisk coronavariant til test

På et pressemøde onsdag oplyse sundhedsminister Magnus Heunicke, at i alt 13 personer i Danmark er konstateret smittet med mutationen. Ifølge Københavns Kommune kan der så nu 'lægges nogle flere til'.

På grund af det seneste udbrud bliver der i weekenden åbnet to ekstra pop op-teststeder i København, hvor man kan blive testet ved halspodning (PCR) uden tidsbestilling.

De bliver placeret på Frederiksborgvej 20 og på Nørre Fælled Skole på Biskop Krags Vænge 7. De har åbent henholdsvis 8-20 og 8-14.

Nyopdaget virusvariant spreder sig i New York

OVERBLIK: SSI holder øje med virusvarianter og -mutationer

Alle borgere, der bor nær et udbrud med en sydafrikansk virusvariant i Nordvest i København, bør lade sig teste i weekenden og isolere sig, til de har et svar på prøven.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Københavns Kommune fredag aften.

Den sydafrikanske variant er en af de varianter, som Statens Serum Institut (SSI) holder særligt øje med.

Læs om de fem varianter i SSI's søgelys her:

* Virusvariant B117:

Varianten blev første gang påvist i september sidste år i England.

Der er bred enighed om, at varianten er mere smitsom end de gængse varianter af coronavirus. Den øgede smitsomhed er vurderet til at være mellem 35 og 75 procent. I Danmark viser det relative kontakttal for varianten, at den er 55 procent mere smitsom end andre varianter.

Analyser har indikeret, at B117 ikke har medført alvorligere sygdom. Foreløbige resultater fra nyere studier tyder dog på, at der kan være øget dødelighed ved infektion med varianten.

Om B117 forårsager alvorligere sygdom undersøges yderligere. Foreløbige resultater antyder kun let nedsat følsomhed over for neutraliserende antistoffer.

I England har man dog fundet B117 med en ekstra mutation, E484K. Det er bekymrende, skriver SSI, for studier har vist, at E484K giver nedsat følsomhed for antistoffer. Det er ifølge SSI ikke tilfældet i Danmark.

* Virusvariant B1351:

Denne virusvariant blev første gang påvist i Sydafrika i oktober sidste år.

Den har flere mutationer i spike-proteinet på overfladen af virusset. Særligt tre af dem - K417N, E484K og N501Y - bekymrer forskerne. Det er nemlig muligt, at nogle af dem kan påvirke variantens smitsomhed eller følsomhed for antistoffer.

Studier har vist, at E484K-mutationen giver nedsat følsomhed for antistoffer. Nedsat følsomhed for antistoffer giver en bekymring for vacciners effekt på denne variant og for risikoen for at blive smittet igen.

Der har tidligere været berettet om 13 registrerede tilfælde af varianten med den pågældende mutation. Derudover melder Københavns Kommune fredag om et udbrud i kvarteret Nordvest uden at nævne, hvor mange der er bekræftet smittet.

* Virusvariant P1:

I januar i år rapporterede Brasilien og Japan om varianten P1, der første gang blev fundet i den brasilianske by Manaus og hos rejsende fra Japan, der havde været i Brasilien.

Varianten har ti mutationer i spike-proteinet. Særligt tre af dem er vigtige at holde øje med. Da varianten har mutationen N501Y, som også den britiske og den sydafrikanske variant har, er der stor mistanke om, at varianten P1 har øget smitsomhed. Det er dog ikke endeligt bevist.

Det vides ikke, om varianten giver alvorligere sygdom.

P1 har også mutationen E484K, som studier har forbundet med nedsat følsomhed for antistoffer.

* Virusvariant P2:

Denne variant blev fundet i Rio de Janeiro i Brasilien i slutningen af december sidste år.

Ligesom varianten P1 har denne variant også mutationen E484K, som studier forbinder med nedsat følsomhed for antistoffer. Det vides ikke, om varianten giver alvorligere sygdom.

* Virusvariant N439K:

Varianten blev første gang påvist i Skotland i marts sidste år, men den er også set i en række andre lande. I Europa er det især i Slovenien, Tjekkiet og Rumænien.

Der er øget fokus på denne variant, da studier viser, at N439K blandt andet indikerer nedsat følsomhed over for antistoffer.

Der er ikke evidens for, at denne variant påvirker effekten af vacciner. Der er heller ikke noget, der tyder på øget smitsomhed eller et alvorligere sygdomsforløb.

Der er ikke noget i denne variant, der tyder på, at den er mere alvorlig end det generelle billede med coronavirus i Danmark.

Kilde: Statens Serum Institut (SSI).

Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind