Annonce:
Annonce:

Udbrud på vej: To børn og mand smittet med mæslinger

Praktiserende læger skal være ekstra opmærksomme den kommende tid, efter der er konstateret tre tilfælde af mæslinger, melder Statens Serum Institut

Det mest karakteristiske symptom på mæslinger er mange små røde prikker, der starter i ansigtet og bevæger sig ned over kroppen. Foto: Shutterstock
Det mest karakteristiske symptom på mæslinger er mange små røde prikker, der starter i ansigtet og bevæger sig ned over kroppen. Foto: Shutterstock
Annonce:
Følg Samfund

En voksen mand og to børn på henholdsvis fem og seks måneder er blevet smittet med mæslinger i København, konkluderer Statens Serum Institut efter at have undersøgt prøver fra de tre.

Instituttet vurderer, at de tre tilfælde er del af et udbrud af virussen og beder derfor læger i hovedstadsområdet om at være ekstra opmærksomme den kommende tid.

- De tre smittede er blevet syge på nogenlunde samme tid, og derfor mener vi ikke, at de har smittet hinanden, men er smittet af en anden kilde.

- Sammenholdt med, at mæslingevirus har en inkubationstid på cirka 10 dage, det vil sige, at der går 10 dage, fra man bliver smittet, til man bliver syg, så er det sandsynligt, at de tre har smittet andre i de ti dage, siger Peter Andersen, afdelingslæge ved Statens Serum Institut.

Annonce:

Syg trods vaccine
Symptomerne på mæslinger er feber, forkølelse, overfølsomhed over for lys og de karakteristiske røde prikker. Og selvom man er vaccineret, kan man alligevel godt blive smittet.

- Den voksne mand, der er blevet syg, er faktisk tidligere vaccineret, så det er ingen garanti. Dog er sandsynligheden for at blive smittet meget, meget lille, hvis man har fået de to vacciner, der anbefales, siger Peter Andersen.

Farlig for spædbørn
Virussen er yderst smitsom, men er ikke farlig for langt de fleste, der bliver smittet.

- Mæslinger er meget smitsom, da den kan hænge i luften i op til to timer, efter man har hostet, så derfor bør man undgå at færdes blandt andre mennesker og i offentlig transport, hvis man er smittet. Heldigvis er langt de fleste raske igen efter en uge til 10 dage, men for spædbørn kan mæslinger godt være farligt.

Ifølge instituttet får én ud af 2.500 børn med mæslinger hjernebetændelse og én af 3.500 får blodplademangel.

Annonce:

For at begrænse udbruddet mest muligt, bør man kontakte 1813 eller sin læge, inden man møder op i venteværelset, og vurderes det, at der er risiko for, at man har mæslinger, bør man konsulteres af lægen på et tidspunkt, hvor ingen andre er til stede.

Da der er tale om en virus, kan den dog ikke behandles med antibiotika, og lægen kan derfor kun yde lindrende behandling, forklarer afdelingslægen.

Både de to børn og den voksne mand, der var blevet syge af mæslinger, er i dag raske og har det godt.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
Annonce:
Selv ikke en prins kan få det hele
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Annonce: