Udenlandske ingeniører vasker gulve i Danmark

Ingeniører og andre højtuddannede fra Polen gør rent i Danmark, viser ny undersøgelse. Vi kan blive meget bedre til at bruge indvandreres og blandt andre syriske flygtninges evner, vurderer ekspert

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Selv om de har taget lange uddannelser til ingeniør eller andet, arbejder de som chauffører eller rengørings-assistenter. Sådan er situationen for et stort antal polakker i Danmark, viser ny undersøgelse. Ligesom mange andre udlændinge får polakkerne ikke brugt deres uddannelser fra hjemlandet.

Læs også: Chef til Jakub: Arbejd hurtigere eller bliv sendt hjem

Det store mismatch mellem polakkers uddannelse og deres funktioner i Danmark fremgår af en ny undersøgelse udført af Avisen.dk, Ugebrevet A4 og Fagbladet 3F.

Undersøgelsen peger på, at omkring 69 procent af polakkerne på arbejde i Danmark har en mellemlang eller lang videregående uddannelse. De er med andre ord veluddannede.

De 69 procent kan man sammenholde med, at kun 19 procent af polakkerne ifølge tal fra Danmarks Statistik har et arbejde, der normalt kræver en videregående uddannelse.

Kæmpe kløft
En af dem, der oplever en stor kløft mellem jobbet i Danmark og uddannelsen hjemmefra, er polske Marcin Kurpiewski. Han oplyser til Avisen.dk, at han er ingeniør og har en mastergrad i ledelse.

Det er dog ikke ingeniør-arbejde Marcin Kurpiewski udfører i Danmark. Han går i stedet og gør rent. Om årsagen til at komme til Danmark, skriver han:

- Mine venner bor her. Og vi vil gerne have et andet liv og tjene penge.

Marcin Kurpiewski hører med i en stor gruppe af polakker, som ikke får brugt sin uddannelse i Danmark. Der er efter alt at dømme tale om flere tusinder. Det kan man se ud fra tallene i den nye undersøgelse, og at der nu er omkring 40.000 polakker i Danmark.

Vi kan gøre det meget bedre
Polakkernes kompetencer kunne sagtens blive brugt bedre i Danmark. Det vurderer Shahamak Rezaei, som er integrationsforsker og lektor ved Institut for Samfund og Globalisering, Roskilde Universitet.

- Sammenlignet med Sverige, Norge, Tyskland og England, så er vi dårligere i Danmark til at udnytte de potentialer, som folk med længere videregående uddannelser kommer med, siger Shahamak Rezaei.

Læs også: Polakker får 5.000 kroner mindre i løn end danskere

Det er ikke kun polakkerne, men også andre udlændinge, der ikke får job svarende til deres medbragte uddannelser.

En undersøgelse fra 2012 i Københavns Kommune viste, at det også gælder iranere, tyrkere og pakistanere.

Diskrimination?
Ifølge Shahamak Rezaei kan der være mange årsager til, at polakker ikke får de job, som de har uddannet sig til i Polen.

- Det kan skyldes manglende sprogkundskaber, eller at deres kompetencer fra hjemlandet ikke rigtigt kan omsættes til noget, som arbejdsgiverne anerkender. Eller der kan også i visse tilfælde være tale om diskrimination, siger Shahamak Rezaei.

Læs også: Danske chefer fupper tusindvis af polakker

Egentlig diskrimination hører dog til sjældenhederne. Det vurderer Torben Møller-Hansen, der er direktør i Foreningen Nydansker, som arbejder på at få flere flygtninge og indvandrere i job.

- Jeg tror, det er meget sjældent, at udlændinge bliver direkte udsat for diskrimination. Når de ikke får det ønskede job, sker det heldigvis som hovedregel på grund af faglige/saglige grunde, siger Torben Møller-Hansen.

Læs også: Topchef om ledige job: Jeg er så heldig, at jeg kan finde polakker

Han oplever imidlertid, at debatten om udlændinge smitter af på arbejdsgiverne.

- Den nuværende debat om de syriske flygtninge og debatten om udlændinge generelt gør selvfølgelig indtryk på ledere i erhvervslivet, siger Torben Møller-Hansen og uddyber:

- Debatten betyder, at hvis en chef vil ansætte en udlænding, må han mange steder regne med, at vel omkring en tredjedel af medarbejderne på forhånd vil være negativt indstillet over for deres nye kollega.

Ærgerligt med ingeniører
Torben Møller-Hansen mener, at det er op til politikerne at finde ud af, hvordan polakker og andre udlændinge i højere grad kan komme til at bruge deres medbragte uddannelser i Danmark.

Læs også: Polakker arbejdede til 40 kroner i timen

- Man kan overveje forskellige tiltag som praktik i virksomheder, efteruddannelse og sprogundervisning. For det er jo ærgerligt, når for eksempel en polsk ingeniør går rundt og gør rent her i Danmark. Vi har jo mangel på ingeniører, siger Torben Møller-Hansen.

90 kommentarer
Vis kommentarer