Udenrigsministeriet bekræfter: Vi vejledte i Saudi-skandalen

Men udenrigsminister Martin Lidegaard(R) vidste ikke besked, hævder ministeriet

Udenrigsministeriet har kendt til skandalen med den Saudi-arabiske ambassadør,  Mohammed Ibrahim M. AlAgail , der har krævet særbehandling af sin mor på Rigshospitalet og Hvidovre Hospital.

I går kunne Ekstra Bladet afsløre, at ambassadøren havde truet med at lukke kappe de diplomatiske forbindelser til Danmark, hvis ikke hans mor fik den behandling, han ønskede. I den forbindelse udtalte vicedirektør på Hvidovre Hospital:

-  Han(ambassadøren, red.) bliver meget vred, hvis ikke hans mor får en ordentlig behandling. Det vi gjorde, var at sikre, at vi ikke behøvede at tage hensyn til det, og det bekræftede udenrigsministeriet.

Truede hospital: Jeg lukker ambassaden, hvis I flytter mor

Og hos udenrigsministeriets kommunikationskontor bekræfter man nu, at man er blevet ringet op i forbindelse med behandlingen af saudiarabiske ambassadørs mor:

-Udenrigsministeriet har fået to telefoniske hospitalshenvendelser. De har haft til formål at få afklaret nogle faktuelle forhold. Dels vedrørende opholdsstatus i Danmark for den pågældende person og dels vedrørende, hvad der er for et regelsæt for sygehusbehandling.

Da Ekstra Bladet spørger om, hvorvidt udenrigsministeriet har bedt Rigshospitalet og Hvidovre Hospital give en særlig behandling til ambassadørens mor, lyder det lidt kryptiske svar:   

- Vi kan oplyse, at den pågældende person, patienten, ikke er anmeldt diplomat.(Har diplomatstatus, red.)

-Udenrigsministeriet har en skriftlig vejledning for diplomaters ophold i Danmark, som også omfatter adgang til sygehusbehandling, men udenrigsministeriet beskæftiger sig ikke med - eller har holdninger til lægebehandling af andre end diplomater. Det er andre myndigheder, der beskæftiger sig med det.

Minister kræver redegørelse for saudi-særbehandling

Kommunikationskontoret fortæller også, at udenrigsminister Martin Lidegaard(R) ikke personligt har været i kontakt med de implicerede parter i sagen:

-Udenrigsministeren har ikke haft kontakt til hospitalsdirektørerne, og han har ikke haft kontakt med Saudi Arabiens ambassadør i den pågældende sag.

- Men er ministeren blevet informeret om den, før Ekstra Bladet begyndte at skrive om det?

- Martin Lidegaard har ikke været informeret om sagen før, den kom til offentlighedens kendskab. Det har man ikke på baggrund af de to henvendelser fundet nødvendigt, lyder det fra kontoret, der ikke ønsker at komme med flere kommentarer af hensyn til de to involverede parter.

Ny afsløring: Saudi-diplomat spredte også panik på Rigshospitalet

Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup, mener dog langt fra Udenrigsministeriet svar belyser sagen ordentligt, og han vil derfor nu bede Martin Lidegaard(R) redegøre for sagen:

- Det har jo efterhånden udviklet sig til en fuldstændig absurd sag. Vi bliver nødt til at få afklaret, om ambassadøren har truet med, at det ville have diplomatiske konsekvenser, og om udenrigsministeriet har medvirket til at sikre, at ambassadørens mor har fået særbehandling på hospitalet.

- Begge dele vil i så fald være fuldstændig uacceptabelt. Udenlandske diplomater må ikke kunne true sig til særbehandling på hospitalet på bekostning af almindelige patienter.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

En del gerningsmænd synes at gå fri