Udkantskommuner dropper unge og satser på seniorer

Det er blevet økonomisk attraktivt for Udkantsdanmark at lokke pensionister ud på landet

Følg Samfund

De unge og børnefamilierne. Det har historisk set været befolkningsgrupper, som enhver borgmester er gået benhårdt efter at trække til, men en række kommuner har nu skiftet strategi, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten tirsdag.

- Vores unge mennesker flytter for at uddanne sig, og det ser ikke ud til, at de kommer tilbage. Så vi vil slå på at være et godt sted, hvor ældre kan bosætte sig, siger Kjeld Anker Espersen (S), der er 2. viceborgmester i Varde Kommune.

- Ærø Kommune har tidligere lavet kampagner for at tiltrække unge, men det er svært på grund af manglende arbejdspladser, siger borgmester Jørgen Otto Jørgensen (S).

Kommunen satser i stedet på at lokke seniorer til ved at distribuere materiale til turisterne om sommeren og ved at arrangere aftenarrangementer med livejazz og rødvin, hvor frivillige fortæller om livet på øen.

På Bornholm blev bopælspligten for godt et år siden ophævet i håbet om at tiltrække flere seniorer.

- Vi håber, at de personer, der køber et hus uden bopælspligt, vil flytte permanent herover i det øjeblik, de forlader arbejdsmarkedet, siger borgmester Winni Grosbøll (S) til Jyllands-Posten.

Hun understreger, at pensionisterne både har en enorm købekraft og er aktive i foreningslivet og derfor er en ressource for øen.

Borgmesteren i Guldborgsund Kommune, John Brædder (Guldborgsundlisten), påpeger, at pensionister er blevet økonomisk attraktive, da de har større pensionsopsparinger og derved bidrager mere til kommunekassen. Derudover er der også en gevinst at hente i bloktilskuddet.

- Hver gang vi mister en borger, mister vi også 40.000 kroner i bloktilskud. Så det er meget vigtigt for os at bibeholde antallet af borgere, for ellers bliver vi en kommune under afvikling, siger han til Jyllands-Posten.

Seneste nyt

Hvorfor må Michael Dyrby blive?

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.