Udlændingestyrelsen og Rigspolitiet får skarp kritik

Ombudsmanden kritiserer Udlændingestyrelsen og Rigspolitiet

Udlændinge på tålt ophold har i en lang periode ikke fået revurderet deres afgørelser om opholdspligt og meldepligt.

Derfor udtaler ombudsmanden nu kritik af Udlændingestyrelsen og Rigspolitiet.

Det oplyser Ombudsmanden i en pressemeddelelse.

- Begge myndigheder har beklaget og har tilkendegivet, at opholdspligt og meldepligt fremover vil blive revurderet inden for fristerne, skriver Ombudsmanden.

Personer på tålt ophold har ikke ret til at være i Danmark, men kan ikke sendes tilbage til deres hjemlande grundet frygt for dødsstraf, tortur eller lignende.

De kan være forpligtet til at opholde sig et bestemt sted eller melde sig regelmæssigt til myndighederne.

Sådan en pligt skal revurderes hvert halve år. Men det er i flere tilfælde ikke sket i over et år og i nogle tilfælde endnu længere.

- Afgørelser om opholdspligt og meldepligt udgør et indgreb for den enkelte udlænding, som i hvert enkelt tilfælde skal være proportionalt.

- Derfor er det af stor betydning, at afgørelserne revurderes inden for fristerne og ikke opretholdes længere end nødvendigt, skriver Folketingets Ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen, i en pressemeddelelse.

Dansk politik Minister dropper udskældt udrejsecenter

Ombudsmanden tilføjer, at "begge myndigheder har beklaget og har tilkendegivet, at opholdspligt og meldepligt fremover vil blive revurderet inden for fristerne".

Allerede i 2018 kom det ombudsmanden for øje, at udlændinge på tålt ophold ikke havde fåret revurderet meldepligt.

En redegørelse fra Udlændingestyrelsen viste ifølge ombudsmanden, at det samme var tilfældet for opholdspligt.

Udlændingestyrelsen forklarede det over for Ombudsmanden med, at man oven på højesteretsdom i 2017 havde haft behov for at "overveje sagerne om opholdspligt". Rigspolitiet oplyste, at det ventede på Udlændingestyrelsen.

- Ombudsmanden konstaterer, at myndighedernes forklaringer ikke kan retfærdiggøre de meget lange sagsbehandlingstider.

- Ombudsmanden har noteret sig, at Rigspolitiet nu har lavet retningslinjer for meldepligtssagerne, hvoraf det blandt andet følger, at afgørelser om meldepligt skal revurderes, selv om opholdspligten ikke er blevet revurderet, skriver ombudsmanden.

Sadredin Moosavi og Mina bor på Udrejsecenter Kærshovedgård og har været inde i byen for at købe ind. Foto: René Schütze Samfund Her lever de med udviste kriminelle

24 kommentarer
Vis kommentarer