Udlandsdanskere kan søge om indfødsret hurtigere

Justitsministeriet halverer sagsbehandlingstiden for unge udlandsdanskere, der vil bevare indfødsretten

Unge udlandsdanskere skal fra nytår højst vente syv måneder, inden Justitsministeriet afgør, om de kan beholde deres danske statsborgerskab og dermed deres danske pas.

Det oplyser Folketingets Ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen, i en pressemeddelelse.

Han har behandlet en klage over Justitsministeriet fra foreningen Danes Worldwide, som kritiserede, at det kunne tage op til to år at behandle sager, som i gennemsnit tog 14-16 måneder i 2014.

Unge udlandsdanskere taber efter indfødsretslovens §8 deres danske statsborgerskab, når de fylder 22 år, hvis de aldrig har boet i Danmark eller ikke har en særlig tilknytning til landet. Ellers skal de søge Justitsministeriet om at bevare deres statsborgerskab.

I september 2014 havde Justitsministeriet 181 sager om statsborgerskab med mere end 18 måneder på bagen, hvoraf 89 sager var over to år gamle. I 2012 behandlede ministeriet 90 procent af sagerne, men det faldt i 2013 og 2014 til 56 og 50 procent.

Justitsministeriet forventer at sænke sagsbehandlingstiden, når unge udlandsdanskere vil bevare deres indfødsret, fra 14-16 måneder i 2014 til 7 måneder ved ud­gangen af 2015.

- Justitsministeriets sagsbehandlingstid var blevet så lang, at ansøgerne i en periode kunne risikere at stå uden gyldigt pas, selv om de havde fulgt ministeriets vejledning om, hvornår de skulle søge, siger ombudsmand Jørgen Steen Sørensen.

- Derfor er det selvfølgelig godt, at der nu bliver strammet op på behandlingen af disse sager

Danes Worldwide kritiserede ikke blot, at sagsbehandlingen nogle gange tog over to år.

Desuden var Justitsministeriets vejledning misvisende om, hvornår udlandsdanskere skulle søge om at bevare deres statsborgerskab, lød kritikken.

0 kommentarer
Vis kommentarer