Annonce:
Annonce:

Udnyttede unge: Nu granskes de

Undervisningsministeriet har indledt et tilsyn med foreningen Danske Skoleelever, som er i modvind, efter at flere tidligere frivillige har fortalt om kritisable forhold.

Annonce:
Følg Samfund

Ved du noget? Skriv lve@eb.dk - alle henvendelser behandles fortroligt.

I årevis har foreningen Danske Skoleelever kæmpet for elevdemokrati og bedre forhold i landets grundskoler, men nu er foreningen under beskydning.

En række tidligere frivillige fortæller tirsdag til Ekstra Bladet, hvordan de under deres 'efterskole'-ophold hos Danske Skoleelever i Aarhus har følt sig groft udnyttet og arbejdet op mod 80 timer om ugen.

- En arbejdsuge kunne sagtens ramme 70-80 timer, fortæller 16-årige Bjørn Otto Juhl Hansen, der indtil for nylig var næstformand i foreningen.

Han forlod i efteråret organisationen i protest over de forhold, som det frivillige arbejde foregik under.

Artiklen fortsættes under billedet...

16-årige Bjørn Otto Juhl Hansen startede som frivillig i Danske Skoleelevers sekretariat efter sommerferien 2021. Han stoppede igen i oktober måned og er en af fem, der har forladt foreningen i dette kalenderår. Foto: Jonathan Damslund
16-årige Bjørn Otto Juhl Hansen startede som frivillig i Danske Skoleelevers sekretariat efter sommerferien 2021. Han stoppede igen i oktober måned og er en af fem, der har forladt foreningen i dette kalenderår. Foto: Jonathan Damslund

Flere forhold undersøges
Samtidig har Undervisningsministeriet indledt et tilsyn med Danske Skoleelever, hvor flere forhold granskes.

Annonce:

Det er muligt, eftersom foreningen i årevis har fået millioner af kroner i offentlig støtte fra blandt andet Undervisningsministeriet.

Det fremgår af dokumenter, Ekstra Bladet har fået aktindsigt i.

Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK, red.) iværksatte således et tilsyn i slutningen af november sidste år, hvor tilsynsmyndigheden udbad sig svar på en række spørgsmål om Danske Skoleelevers organisation, arbejds- og boligforhold samt økonomi.

Blandt andet en række detaljer om økonomien i organisationens datterselskab 'Mer' Foto', der blev stiftet i 2016 med det formål at lave skolefotos.

Frivillige mindreårige flygter i protest

Danske Skoleelever består af en række voksne ansatte, der holder til på et sekretariat i Aarhus, foruden en hovedbestyrelse bestående af skolebørn fra hele landet.

I de senere år har organisationen fået millioner af offentlige kroner fra både Undervisningsministeriet og Dansk Ungdoms Fællesråd, og Danske Skoleelever har gennem årene været et springbræt for flere personer, som har gjort sig gældende i landspolitik, bl.a. Martin Justesen, der i dag er Mette Frederiksens særlige rådgiver. Han var i 2003 talsmand for organisationen.

I spidsen for bestyrelsen står et formandskab bestående af en formand og to næstformænd, der alle tre netop er gået ud af grundskolen. Bestyrelsen og formandskabet, der altså alle er mindreårige, er på papiret Danske Skoleelevers øverste myndighed.  

Vil man arbejde fuldtid som frivillig året efter grundskolen, tilbydes man altså det ’efterskolelignende ophold’ i Aarhus, hvor organisationens voksne medarbejdere er på kontorerne indtil klokken 16, hvorefter de unge er overladt til sig selv indtil næste morgen.

Det er der 13 unge, der har meldt sig til i indeværende skoleår. Fem er allerede sprunget fra i protest mod ikke bare arbejdsbyrden, men en række forhold, som Ekstra Bladet afdækker i artikelserien 'Skoledemokratiets skyggeside'.

Mørklagde lønforhold
Derudover har tilsynet bedt Danske Skoleelever redegøre for lønforholdene i organisationen - blandt andet vilkårene for sekretariatschefen, Robert Holst Andersen, der har været øverste leder af foreningen siden 2005.

Dog har tilsynet haft besvær med at få disse oplysninger af Danske Skoleelever, fremgår det af korrespondancen.

Annonce:

Foreningen afleverede i begyndelsen af januar en 14 siders lang besvarelse, men Robert Holst Andersens præcise lønpakke var mørklagt. Det fik tilsynet til at rykke foreningen for oplysningerne den 10. januar.

'Styrelsen anmodede d. 10. januar 2022 om snarest at modtage lønoplysninger fra Danske Skoleelever, herunder alle lønoplysningerne i redegørelsens bilag 1.8. Materialet ses dog endnu ikke indgået i styrelsen. Styrelsen skal som tilsynsmyndighed derfor anmode om at modtage materialet senest onsdag d. 19. januar.'

Artiklen fortsættes under billedet...

Sekretariatschef hos Danske Skoleelever, Robert Holst Andersen. Foto: Danske Skoleelever
Sekretariatschef hos Danske Skoleelever, Robert Holst Andersen. Foto: Danske Skoleelever

Det er uvist, om Danske Skoleelever efterfølgende har afleveret de afkrævede oplysninger til Styrelsen for Undervisning og Kvalitet.

Foruden tilsynssagen har Arbejdstilsynet også været på besøg hos Danske Skoleelevers adresse i Risskov, hvor de unge frivillige bor.

Af en besøgsrapport, som Ekstra Bladet ligeledes har fået aktindsigt i, fremgår det, at Arbejdstilsynet 'overvejer at give virksomheden en eller flere afgørelser.'

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Mette Frederiksen er nordisk mester i mørklægning
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: