Ved du noget? Skriv lve@eb.dk - alle henvendelser behandles fortroligt.
I årevis har foreningen Danske Skoleelever kæmpet for elevdemokrati og bedre forhold i landets grundskoler, men nu er foreningen under beskydning.
En række tidligere frivillige fortæller tirsdag til Ekstra Bladet, hvordan de under deres 'efterskole'-ophold hos Danske Skoleelever i Aarhus har følt sig groft udnyttet og arbejdet op mod 80 timer om ugen.
- En arbejdsuge kunne sagtens ramme 70-80 timer, fortæller 16-årige Bjørn Otto Juhl Hansen, der indtil for nylig var næstformand i foreningen.
Han forlod i efteråret organisationen i protest over de forhold, som det frivillige arbejde foregik under.
Artiklen fortsættes under billedet...
Flere forhold undersøges
Samtidig har Undervisningsministeriet indledt et tilsyn med Danske Skoleelever, hvor flere forhold granskes.
Det er muligt, eftersom foreningen i årevis har fået millioner af kroner i offentlig støtte fra blandt andet Undervisningsministeriet.
Det fremgår af dokumenter, Ekstra Bladet har fået aktindsigt i.
Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK, red.) iværksatte således et tilsyn i slutningen af november sidste år, hvor tilsynsmyndigheden udbad sig svar på en række spørgsmål om Danske Skoleelevers organisation, arbejds- og boligforhold samt økonomi.
Blandt andet en række detaljer om økonomien i organisationens datterselskab 'Mer' Foto', der blev stiftet i 2016 med det formål at lave skolefotos.
Mørklagde lønforhold
Derudover har tilsynet bedt Danske Skoleelever redegøre for lønforholdene i organisationen - blandt andet vilkårene for sekretariatschefen, Robert Holst Andersen, der har været øverste leder af foreningen siden 2005.
Dog har tilsynet haft besvær med at få disse oplysninger af Danske Skoleelever, fremgår det af korrespondancen.
Foreningen afleverede i begyndelsen af januar en 14 siders lang besvarelse, men Robert Holst Andersens præcise lønpakke var mørklagt. Det fik tilsynet til at rykke foreningen for oplysningerne den 10. januar.
'Styrelsen anmodede d. 10. januar 2022 om snarest at modtage lønoplysninger fra Danske Skoleelever, herunder alle lønoplysningerne i redegørelsens bilag 1.8. Materialet ses dog endnu ikke indgået i styrelsen. Styrelsen skal som tilsynsmyndighed derfor anmode om at modtage materialet senest onsdag d. 19. januar.'
Artiklen fortsættes under billedet...
Det er uvist, om Danske Skoleelever efterfølgende har afleveret de afkrævede oplysninger til Styrelsen for Undervisning og Kvalitet.
Foruden tilsynssagen har Arbejdstilsynet også været på besøg hos Danske Skoleelevers adresse i Risskov, hvor de unge frivillige bor.
Af en besøgsrapport, som Ekstra Bladet ligeledes har fået aktindsigt i, fremgår det, at Arbejdstilsynet 'overvejer at give virksomheden en eller flere afgørelser.'