Udryddet rovfugl tilbage i Danmark

Nu kan du igen være heldig at spotte en af de helt store rovfugle på dansk grund

Den røde glente har længe været udryddet i Danmark, men nu er den store rovfugl på vingerne igen og kan spottes rundt omkring i landet. Foto: Clausjannic Amland-Labuz/DOF
Den røde glente har længe været udryddet i Danmark, men nu er den store rovfugl på vingerne igen og kan spottes rundt omkring i landet. Foto: Clausjannic Amland-Labuz/DOF

Hvis vinterferien byder på en tur ud i den danske natur, så kan du være heldig at møde en rød glente. Rovfuglen har i mange år været udryddet i Danmark, men nu vender den stærkt tilbage.

I januar måned har der nemlig været en stor stigning i antallet af røde glenter i Danmark. Dansk Ornitologisk Forening har i årets første måned optalt hele 306 røde glenter, og det er en markant stigning sammenlignet med tidligere år, fortæller Per Rasmussen, arts-caretaker for den røde glente hos Danmarks Ornitologiske Forening.

- Det går virkelig fremad for bestanden af røde glenter i Danmark. Hos Dansk Ornitologisk Forening har vi i år allerede talt 306 røde glenter. Sidste år så vi kun omkring 150-200 af dem, så det er en markant stigning, siger Per Rasmussen til Ekstra Bladet.

Særligt i Syd- og Sydøstjylland kan man være heldig at møde en af de store rovfugle. Her er bestanden af røde glenter nemlig ekstra stor, fortæller Per Rasmussen.

- Jylland er den landsdel, hvor der er flest røde glenter. I Sydøstjylland blev der talt 124 af rovfuglene, mens der i Østjylland blev talt 69. Omkring Horsens blev der talt hele 120 røde glenter, så det er næsten en tredjedel af bestanden, man finder her, forklarer Per Rasmussen.

Indvandrer fra Sverige
Forklaringen på stigningen skal ifølge Per Rasmussen findes hos vores svenske naboer. Trængsel i de svenske skove gør, at flere røde glenter søger mod danske himmelstrøg.

- Den svenske bestand er meget stor, da de har omkring 2800-3000 røde glenter. Så man kan forestille sig, at en væsentlig del af bestanden i Danmark kommer fra Sverige, fordi den svenske bestand efterhånden er blevet så stor, at der ikke er plads til flere af fuglene derovre, fortæller Per Rasmussen.

Det danske klima fungerer dog også som trækplaster for de røde glenter, siger Per Rasmussen.

- På grund af de milde vintre, vi har set i Danmark den sidste tid, søger de røde glenter ikke på samme måde mod syd. Fuglene plejer at trække til Sydfrankrig eller Spanien, men hvis de kan overleve her i landet, så vil de selvfølgelig gerne det, forklarer Per Rasmussen.

Naturens skraldemand
Jes Aagaard fra Naturstyrelsen deler Dansk Ornitologisk Forenings begejstring for, at den røde glente endelig vender tilbage til Danmark.

- Det er dejligt, at de røde glenter er vendt tilbage. Vi skal ikke være bekymrede for, at der ikke er plads til dem, eller at de gør skade på den danske natur. De er ådselædere, så de kommer til at fungere som skraldemænd, der rydder op i skovene, fortæller Jes Aagaard til Ekstra Bladet.

Og er du naturentusiast, så kan du godt begynde at glæde dig.

- Den røde glente er en meget stor og spektakulær rovfugl, så den vil skabe stor begejstring hos fugleentusiaster. Den ser imponerende ud, når den flyver forbi, fortæller Per Rasmussen.

90 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere