Udsat for Siemens-kemi: Jeg må forlade rummet, når min kæreste lægger neglelak

Farlige kemikalier: Tim Kristensen stod foran en fastansættelse på Siemens Wind Power, men den blev droppet, da han præsenterede sin chef for sin alvorlige eksem.

- Det er sørgeligt, at de har behandlet os på den måde, fortæller han til Ekstra Bladet

Tim Kristensen arbejder i dag som pakkebud i DHL. Et job langt væk fra de farlige kemikalier, der resulterede i den voldsomme eksem (Privatfoto).
Tim Kristensen arbejder i dag som pakkebud i DHL. Et job langt væk fra de farlige kemikalier, der resulterede i den voldsomme eksem (Privatfoto).

Har du selv arbejdet på Siemens Wind Power og er blevet udsat for de farlige kemikalier, eller kender du noget til sagen, så kontakt os på 1224@eb.dk eller SMS/MMS på 1224 (koster alm. takst).

Tre måneder.

Så kort tid nåede 45-årige Tim Kristensen at arbejde hos Siemens Wind Power i Aalborg, før han blev overfølsom over for det farlige kemikalie epoxy.

Og her tre år efter sin tid på vindmøllefabrikken kløer Tim Kristensen stadig over hele kroppen. En lidelse, han aldrig slipper af med.

- Jeg sover ikke igennem om natten, fordi det kløer og kradser. Når jeg har store udbrud, ligner jeg en, der er blevet slået af Mike Tyson. Mine arme og ben ligner noget, der er løgn. Jeg får nok omkring 12-14 store udbrud om året, fortæller Tim Kristensen til Ekstra Bladet.

Ekstra Bladet har fået adgang til sagsakterne i Tim Kristensens sag, hvor det i en speciallæge-erklæring fremgår, at eksemen er kommet efter arbejdet på Siemens Wind Power, da Tim Kristensen ikke tidligere har vist tegn på allergisk overfølsomhed. I oktober 2013 vælger Arbejdsskadestyrelsen derfor at anerkende den voldsomme allergi som en arbejdsskade.

DR afslørede tidligere på ugen, at hele 64 Siemens-arbejdere fra 2006-2015 har arbejdet med kemikalierne isocyanater og epoxy. I de fleste tilfælde har det resulteret i, at arbejderne har fået astma og eksem. En af dem er Tim Kristensen.

Se også: Ansatte i stor dansk virksomhed kronisk syge af farlig kemi

Til daglig kan han holde den kløende eksem nede med lindrende creme, men det giftige kemikalie forstår stadig at hæmme hverdagen.

- Når min kæreste lægger neglelak, eller der bliver arbejdet med superlim, eller når hun afkalker kaffemaskinen, bliver jeg nødt til at forlade rummet, fordi det udskiller dampe, så jeg kløer over hele kroppen. Selv når jeg er på motorvejen, og der bliver transporteret en vinge til en vindmølle, skal jeg hurtigst muligt forbi, for ellers har jeg eksem over det hele, lyder det fortvivlet fra Tim Kristensen.

Travlt med at vaske hænder
Tim Kristensen fik jobbet på Siemens Wind Power gennem et vikarbureau i Aalborg. Her skulle han blandt andet arbejde inde i vingerne, hvor han iført en dragt skulle arbejde med laminering.

Han og de andre i gruppen var klar over, at kemikaliet kunne være farligt, men beskeden fra selskabet var, at så længe de havde dragten på, var risikoen for at udvikle eksem minimal. Der var bare et problem.

Ingen havde nemlig fortalt arbejderne, at dragten efter 20 minutters arbejde var så fugtig, at de var smurt ind i det farlige keminalie.

Se også: Minister kræver redegørelse fra Arbejdstilsynet om Siemens

Tim Kristensen var ansat på en tre-måneders kontrakt med lovning på fastansættelse derefter. Men på sin sidste arbejdsdag på kontrakt-basis vågnede Tim Kristensen op med et opsvulmet ansigt. Han kontaktede sin læge, som anbefalede ham at melde sig syg resten af dagen. Tim Kristensen kørte derfor forbi vindmøllefabrikken for at fortælle om sin eksem, og det endte med at være sidste gang, han satte sine ben på Siemens Wind Power.

Derefter glemte både vikarbureauet og Siemens Wind Power nemlig alt om den kommende fastansættelse.

- Meldingen var først, at jeg selvfølgelig skulle møde ind dagen efter, men den trak de hurtigt tilbage. De fik travlt med at vaske deres hænder og understregede, at de ikke havde nogen forpligtelse til at ansatte mig, fortæller Tim Kristensen.

Erstatning er ikke nok
Efter mange forsøg på at kontakte sikkerhedsrepræsentanten på Siemens Wind Power og konsulenten fra vikarbureauet, blev det tydeligt for Tim Kristensen, at der ikke var meget hjælp at hente.

- Det er sørgeligt, at de har behandlet os på den måde. Vi aner jo ikke, hvad det ender med. Jeg synes, Siemens skulle tage ansvar.

Se også: Arbejdstilsyn: Vi slipper ikke Siemens før alt er i orden

Allerede et halvt år efter Tim Kristensen stoppede på Siemens Wind Power fik han erstatning, men han endte med at anke bedømmelsen to gange. Selv om han vandt begge gange, mener han ikke, at erstatningen svarer til de problemer, han dagligt går igennem.

- Jeg er skuffet over den pris, det har kostet mig at tage jobbet. Hvis jeg havde vidst det, havde jeg for alt i verden aldrig taget jobbet, afslutter Tim Kristensen over for Ekstra Bladet.

Henviser til mail
Ekstra Bladet har været i kontakt med Rasmus Windfeld, der er pressechef for Siemens Wind Power. Her lyder svaret, at man kun besvarer spørgsmål over e-mail.

Eftersom de 64 arbejdere har fået arbejdsskader over en tiårig periode, ville Ekstra Bladet gerne have svar på, om Siemens Wind Power selv mener, de har levet op til deres ansvar.

Fra 2006-2015 har flere medarbejdere gjort Siemens Wind Power opmærksomme på deres lidelser, uden vindmøllefabrikken har sikret, at kommende medarbejdere ikke blev udsat for de samme farlige kemikalier.

Vi ville derfor høre, hvad Siemens Wind Power helt konkret vil gøre for at forhindre, at kommende medarbejdere bliver udsat for samme kemikalier.

Siemens Wind Power er ikke vendt tilbage med svar på Ekstra Bladets henvendelse, men har i stedet sendt et standard-svar, hvori der står, at man er optaget af sikkerheden på vindmøllefabrikken og tager de forskellige sager seriøst.

Det var vikarbureauet Adecco, der i sin tid ansatte Tim Kristensen og udlånte ham til Siemens Wind Power. Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar fra Adecco, men de er endnu ikke vendt tilbage på vores forespørgsel.

49 kommentarer
Vis kommentarer