Unge under 30 år fylder mere blandt de hjemløse, der må klare sig på gaden, i varmestuer og på herberger. Det skriver Avisen.dk.
- Vi har set en kraftig stigning i antallet af unge hjemløse siden 2009. Det er blandt andet unge med psykiske problemer, anbragte børn og unge fra socialt udsatte, men også med mange andre baggrunde, siger Lars Benjaminsen, der er forsker ved SFI og står bag den seneste undersøgelse af hjemløshed i Danmark, til Avisen.dk.
I alt er antallet af hjemløse steget med 23 procent fra 4998 i 2009 til 6138 i 2015, hvor den seneste optælling fra SFI er foretaget.
Antallet af unge hjemløse under 30 år er i samme periode steget fra 1323 til 2067 personer, en stigning på 56 procent. Ser man på de 18-24-årige alene, er tallet næsten fordoblet fra 633 til 1172 på de fire år.
På landets herberger og varmestuer kan man tydeligt mærke udviklingen, og den fortsætter.
- Siden tallene fra SFI har udviklingen endda taget yderligere til. Især de sidste tre-fire måneder har vi oplevet en markant stigning i antallet af unge hjemløse. Vi har omkring 30 sovende hver nat, og af dem vil jeg tro, at en halv snes (10 red.) er unge, fortæller Poul Fihl fra Blå Kors døgnvarmestue i Aarhus.
Han er frivillig og står for varmestuens statistik over gæster.
I København førte det stigende antal unge hjemløse i 2010 til, at der blev oprettet et nyt herberg for unge, Herberget RG60 på Nørrebro.
- Vi mærker også en stigende efterspørgsel og har fuldt belagt på vores 26 sovepladser hver aften. Det er unge, som for eksempel har psykiske problemer eller misbrugsproblemer og ofte har haft en barsk opvækst, fortæller socialrådgiver ved RG60 Michael Oftelund.
Lars Benjaminsen peger på en blanding af individuelle sociale problemer og strukturelle problemer i samfundet som årsag til udviklingen.
- Det er nærliggende at se på boligmanglen og ændringerne i de sociale ydelser, som for eksempel den lavere kontanthjælp til unge, som en del af årsagen. Hvis man har omkring 5000 kroner til rådighed efter skat om måneden, er det meget svært at finde en bolig, man har råd til at bo i. Og uden et sted at bo er det svært at få den sociale støtte fra kommunen, som ellers kunne hjælpe de unge videre, til at fungere, siger han.
Preben Brandt, der er formand for projekt UDENFOR og Københavns Kommunes Udsatteråd, har arbejdet med hjemløse i 36 år. I den tid har billedet af hjemløse ændret sig, siger han til Avisen.dk.
- Da jeg begyndte, var det altovervejende ældre, alkoholiserede mænd, der var hjemløse. I dag støder samfundet også i højere grad unge ud, siger han.
Ligesom Lars Benjaminsen peger Preben Brandt også på nedskæringer på de sociale ydelser som en del af årsagen til udviklingen.
- Samtidig stiller vi også større krav til det, unge skal kunne, både på arbejdsmarkedet og i uddannelsessystemet. Det gør det sværere at få rodfæste for de unge, der i forvejen har fået en svær start på livet. Der er for mig en helt klar sammenhæng med, at man insisterer på, at de skal i uddannelse og arbejde, men samtidig ikke skaber de steder, hvor det kan ske, siger han til Avisen.dk.
Hjemløse risikerer også at ende på den lave integrationsydelse. Det kan de læse den hjemløse Per Michael fortælle om her: