Udsigt til færre trængende

KURVEN KNÆKKER: - Det er på alle måder glædeligt, hvis antallet af ansøgere flader ud, siger generalsekretær hos Dansk Folkehjælp Klaus Nørlem om den 13. julehjælps-kampagne i samarbejde med Ekstra Bladet

Generalsekretær hos Dansk Folkehjælp, Klaus Nørlem, håber, at en negativ udvikling flader ud ved dette års juleindsamling, idet færre eller kun marginalt flere end i fjor vil søge om julehjælp. Foto: Stine Tidsvilde
Generalsekretær hos Dansk Folkehjælp, Klaus Nørlem, håber, at en negativ udvikling flader ud ved dette års juleindsamling, idet færre eller kun marginalt flere end i fjor vil søge om julehjælp. Foto: Stine Tidsvilde

Det er med omvendt fortegn, folkene hos Dansk Folkehjælp ser på tal og statistikker, når de for 13. år i træk står i spidsen for en af landets største julehjælpsindsamlinger i samarbejde med Ekstra Bladet.

For mens behovet for en ekstra, hjælpende hånd via et privat initiativ som dette har været støt stigende i de seneste mange år, så har Dansk Folkehjælp og andre med hjerte for et godt, socialt sikkerhedsnet korset sig over samfundsudviklingen med flere og flere ansøgere til en julehjælpspakke til en værdi af 1.500 kroner.

I fjor toppede antallet af ansøgere således med 14.887 familier, men for første gang i årevis ser tendensen anderledes ud i år, hvor 'kun' omkring 13.000 enlige forsørgere havde søgt om hjælpepakken et par dage inden deadline søndag.

- Det er på alle måder glædeligt, hvis vi som forventet ser en opbremsning i antallet af ansøgere i år, og det er en ny tendens i forhold til de forudgående 12 år, siger generalsekretær hos Dansk Folkehjælp, Klaus Nørlem, til Ekstra Bladet.

Tal fra Danmarks Statistik og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser dog, at der nu er 64.500 fattige børn i Danmark - det højeste registrerede antal i mange år og lidt flere, end der bor i en by som Randers. Det er en stigning på 21.000 børn siden 2015.

Særligt tydeligt i julen
Den tidligere borgerlige regerings indførelse af kontanthjælpsloft, integrationsydelse og 225 timers regel har ifølge flere forskere skubbet til den negative udvikling.

- Disse faktorer har både forhøjet antallet af fattige og gjort de selvsamme menneskers fattigdom dybere. Det er paradoksalt, når de fleste danskere i den samme periode er blevet rigere, siger sociolog og forsker i fattigdom ved Aalborg Universitet, Morten Ejrnæs, til Ekstra Bladet.

Han påpeger, at udviklingen samtidig har skabt større behov for private hjælpeinitiativer og en øget opmærksomhed på, at en gruppe i samfundet ikke har fået sin del af fremgangen.

Ekstra Bladets ansvarshavende chefredaktør, Poul Madsen, og generalsekretær hos Dansk Folkehjælp, Klaus Nørlem, med en stor check fra indsamlingen i 2009. Foto Anthon Unger
Ekstra Bladets ansvarshavende chefredaktør, Poul Madsen, og generalsekretær hos Dansk Folkehjælp, Klaus Nørlem, med en stor check fra indsamlingen i 2009. Foto Anthon Unger
 

- I julemåneden, som jo nok også er årets største forbrugsmåned, bliver behovet for hjælp til dem med den dårligste privatøkonomi særligt tydeligt, tilføjer Morten Ejrnæs.

Dansk Folkehjælp indsamlede i fjor 14.7 millioner kroner til de værdigt trængende familier, hvilket var ny rekord. Målet i år er at nå 15 millioner kroner, men det bliver ikke nemmere af, at flere og flere organisationer tilbyder julehjælp.

Børn er de mest udsatte
Selvom et regeringsskifte i sommer skabte forhåbninger om en mere rundhåndet socialpolitik over for samfundets fattigste og svageste, så sidder Klaus Nørlem og Dansk Folkehjælp ikke med en forventning om, at behovet for den årlige julehjælpsindsamling bliver overflødig i løbet af en overskuelig fremtid.

- Vi så den fulde effekt af kontanthjælpsloft, integrationsydelse og 225 timers regel i oktober 2018, og det er nok en del af forklaringen på, at udviklingen i antallet af ansøgere foreløbig kan have toppet ved sidste års indsamling, siger Klaus Nørlem.

En aftale om et nyt, midlertidigt børnetilskud til de hårdest ramte børnefamilier, som udbetales med tilbagevirkende kraft til 1. august i år, og som bliver på cirka 600 kroner pr barn om måneden, er ifølge Klaus Nørlem det første eksempel i 19 år på socialpolitik, der peger fremad.

- Men man skal huske på, at det stadig kun er en lille kompensation for de mellem 2.000 og 3.500 kroner om måneden, som en enlig forsørger med to børn har mistet efter indførelsen af kontanthjælpsloftet, siger generalsekretæren i Dansk Folkehjælp.

Sociolog og fattigdomsforsker Morten Ejrnæs er i børnehøjde, når han pointerer en anden problemstilling:

- Børnene i de fattige familier er de mest udsatte, fordi de hele tiden konfronteres med deres situation, når de eksempelvis skal fortælle åbent om i skolen, hvad de har lavet og oplevet i deres ferie. Det behøver voksne ikke på samme måde, og de kan bedre beskytte sig selv.

 

1 af 4 Sociolog og fattigdomsforsker Morten Ejrnæs, her på et ældre billede fra 2004, ser det som en naturlig udvikling, at flere og flere private hjælpeorganisationer har fået en eksistensberettigelse i julen, fordi antallet af fattige er steget og graden af fattigdom forværret i Danmark i de senere år. Foto: Niels Hougaard
2 af 4 Klaus Nørlem viser stolt et opslag fra Ekstra Bladet frem i forbindelse med opstarten af indsamlingen for 12 år siden. Foto: Mads Winther
3 af 4 Ekstra Bladets ansvarshavende chefredaktør, Poul Madsen, og generalsekretær hos Dansk Folkehjælp, Klaus Nørlem, med en stor check fra indsamlingen i 2009. Foto Anthon Unger
4 af 4 Generalsekretær hos Dansk Folkehjælp, Klaus Nørlem, håber, at en negativ udvikling flader ud ved dette års juleindsamling, idet færre eller kun marginalt flere end i fjor vil søge om julehjælp. Foto: Stine Tidsvilde
7 kommentarer
Vis kommentarer