Udskældt ledelse blev væk fra afskedsreception

Naja Nielsen takker af efter 21 år i DR. På nær nyhedsdirektør blev ledelsen væk fra afskedsreception

Naja Nielsen forlader posten som nyhedschef i DR. Foto: Jan Sommer
Naja Nielsen forlader posten som nyhedschef i DR. Foto: Jan Sommer

Efter afsløringen af mangfoldighedskonsulenten til to millioner kroner, er  Danmarks Radio blevet endnu en af de institutioner, hvor ledelsen nægter at kommunikere direkte med den kritiske presse.

Derfor tog Ekstra Bladet i tirsdag eftermiddag chancen og mødte op til afskedsreception for Naja Nielsen - nyhedschefen, der ikke blev ny nyhedsdirektør i stedet for Ulrik Haagerup, som blev kendt for at flyve på arbejde.

Igen i modvind: DR-formand i ny strudse-strategi

Men selv om Naja Nielsen takker af efter 21 år i mediehuset, var bestyrelsesformand Michael Christiansen ikke at finde, ligesom hans private parkeringsplads foran DR-byen var gabende tom.

S om DR-morads: Der er begået fejl, men...

Generaldirektør Maria Rørbye Rønn glimrede også ved sit fravær, og i stedet lod hun Sandy French, som fik tjansen som nyhedsdirektør, om at holde afskedstalen til to’eren, der har valgt Sandy French fra som chef:

Lunkne øl og saltkiks

Naja Nielsen forlader posten som nyhedschef i DR. Foto: HOUGAARD NIELS
Naja Nielsen forlader posten som nyhedschef i DR. Foto: HOUGAARD NIELS

- Naja’s instikt var, at hun kunne holde en lille ting med en lunken øl og en saltkiks, men vi har nogle, som mente, at når man har stået i spidsen for nogle af de største event og et imponerende kvalitetsløft, så skal man ikke spises af med en lunken øl og en saltstang, lød det fra Sandy French.

Ekstra Bladet-effekten: DR's mangfoldigheds-konsulent stopper

Om Naja Nielsen var kommet igennem med en mindre reception, var hun dog ikke gået fra DR-byen tomhændet. Som traditionen foreskriver i DR får hun tre måneders løn med sig ud ad døren svarende til 280.173 kroner, som Ekstra Bladet nyligt afslørede.

DR-chef sagde selv op: Kvart million i fratrædelse

Baggrunden for Naja Nielsens afgang vides ikke. Men som hun selv har formuleret det over for journalisten:

- Jobbet som nyhedsdirektør havde været et superspændende job. Det siger sig selv. Men nu skal jeg noget andet.

Det var dog ikke kun guldkrukken hun fik med sig. Også lovprisende ord gled med hende ud ad Koncerthusets svingdør. Ask Rostrup, politisk kommentator sagde fra scenen:

DR-formand på grillen: Jeg er meget ked af den kritik

- Jeg tror ikke, at der er nogen enkeltperson jeg har lært så meget af som dig i de 26-27 år, som jeg har været journalist. Jeg er heller ikke sikker på, at der er nogen, som har inspireret mig mere til at gå en ekstra mil, sagde han.

Da Ekstra Bladet efterfølgende rettede henvendelse til talerne, ønskede de dog ikke at kommentere den seneste tids kritik af DR.

Eller som Sandy French lod forstå:

Afsløring: DR hyrer eks-direktør til millionløn

- Jeg synes, at du skal tage fat i Lasse, så formidler han kontakten, lød det med henvisning til pressechef, Lasse Bastkjær Jensen.

– I perioder er det også enormt hårdt at være ansat i DR

Nok ønskede afgående nyhedschef Naja Nielsen ikke at kommentere hverken sin aftrædelsesordning eller den seneste kritik af DR over for Ekstra Bladet. Men i sin afskedstale til kollegerne kom hun dog ind på, hvordan det er at arbejde i et hus, der er i mediestorm:

– I perioder er det også enormt hårdt at være ansat i DR, og de sidste 14 dage har jeg tænkt utrolig meget på jer allesammen. Jeg må sige, at fordi jeg selv har meddelt, at jeg stopper, har det ikke føltes så hårdt på mig, som jeg ved, at det havde føltes, hvis jeg ikke havde gjort det.

– Når bølgerne går højt, og der er mediestorm omkring os. Nogle gange fordi vi har skudt os selv i foden eller nogle gange helt uretfærdigt, så føles det enormt hårdt. Der er også det der med, at man altid skal tage en dyb indånding inden man skal til en konfirmation og bliver konfronteret med, hvorfor P3 aldrig spiller country, sagde hun og fortsatte:

– De samtaler kender i også. Så kan man nogle gange synes: hvorfor møder man ikke klapsalver allevegne? Det er den store byrde, men det er også vores privilegie: at vi arbejder for alle i Danmark. Det gør, at alle er i deres gode ret til at mene lige, hvad det skal være, om det vi laver. De skal sætte pris på det, og de skal føle, at de har gavn af det, og at det skal give mening, sagde hun.

– Til sidst vil jeg bare sige: Jeg ønsker jer god vind og mod til at gøre det, som I synes er det rigtige i den kommende tid. Det bliver især vigtigt med det sidste i takt med, at de politiske forhandlinger om DR’s fremtid spidser til.