Udskældt PET-chef ansvarlig for Eritrea-rapport

Nu undersøges hendes rolle

Følg Samfund

I sommer røg tidligere juridisk chef i PET Lykke Sørensen ud af efterretningstjenesten efter i årevis at have været medansvarlig for en ledelsesstil bygget på trusler og psykisk terror. 

Og der skulle kun gå få måneder, før den udskældte PET-chef igen er involveret i en skandale. 1. august startede hun som vicedirektør i Udlændingestyrelsens Center for asyl, og hun er dermed hovedansvarlig for den meget omtalte Eritrea-rapport,  der har ført til voldsomme interne stridigheder i styrelsen.

Tidligere på ugen stod chefkonsulent Jens Weise Olesen således frem i Berlingske og på TV2 og forklarede, hvordan han sammen med sin kollega Jan Olsen følte, at deres arbejde var blevet manipuleret af styrelsen, så rapporten nåede frem til en konklusion om, at det er sikkert at sende flygtninge fra Eritrea hjem igen.

Jens Weise Olesen har også fortalt, hvordan han i de seneste måneder har oplevet et kursskifte i Udlændingestyrelsens dokumentationskontor, som Lykke Sørensen er ansvarlig for:

- Udlændingestyrelsens dokumentationskontor kommer til at underminere sig selv, hvis man fortsætter i den stil der. At den skulle laves på den måde uden, at vi kunne få en faglig begrundelse for det, det er altså utroligt, siger han til TV2.

Jens Weise Olesen og Jan Olsen  har under det turbulente forløb modtaget skriftlige advarsler og er nu sygemeldte, og det minder unægtelig meget om den ledelsesstil, Lykke Sørensen kørte i PET.    

Engell: Eritrea-sagen kan blive ren dynamit

I januar slog en uvildig rapport fra konsulentfirmaet Cairos  således fast, at Lykke Sørensen sammen med daværende PET-chef Jakob Scharf og administrationschef Mette Lyster Knudsen var hovedansvarlig for, at samarbejdet mellem ledelsen og de PET-ansatte var kørt helt af sporet, som Ekstra Bladet beskrev i flere artikler.

I rapporten konkluderes det blandt andet, at trioen var skyld i en ikke-fungerende direktion, hierarkisk ledelse med begrænset involvering, konfliktfyldt organisationskultur, implementeringsbarrierer og manglende kommunikation.

Samtidig har flere PET-ansatte fortalt til Ekstra Bladet, hvordan Lykke Sørensen truede kritiske ansatte til at makke ret, blandt andet ved at true med at inddrage deres sikkerhedsgodkendelser.

 

Ny rapport om PET-problemer: 'Arrogance og magtfuldkommenhed'

Professor i økonomi og ledelse på Aalborg universitet Anders Drejer vurderer, at Lykke Sørensen er i gang med at gentage sin ledelse fra PET-tiden:

- Noget tyder på, at der er et ledelsesmæssigt mønster, der gentager sig omkring utilfredshed, sygemeldinger osv. Det minder om noget, vi har set før i PET. Det nye i denne her sag i forhold til PET-sagen er, at det også er en faglig uenighed.

- Når man er meget ny på posten som chef, skal man generelt være meget lydhør. Det her er jo en rigtigt møg-sag at starte sin chef-gerning med, siger han.

Justitsministeriet var ellers advaret om Lykke Sørensen, da hun blev ansat i Udlændingestyrelsen. Da Ekstra Bladet tilbage i juni måned kunne  afsløre, at hun har fået det nye job, fik det Dansk Folkeparti retsordfører Peter Skaarup til at spørge daværende justitsminister Karen Hækkerup(S) om det var hensigtsmæssigt, at den tidligere juridiske chef i PET blev ansat som vicedirektør i Udlændingestyrelsen.

Udskældt PET-chef får topjob

Men Karen Hækkerup havde i svaret til Retsudvalget ingen skrupler med ansættelsen:

'Derfor er jeg sikker på, at Udlændingestyrelsen i hende (Lykke Sørensen, red.)får en kompetent vice-direktør, der kan løfte det overordnede faglige og styringsmæssige ansvar for asylcenterets sager og stå i spidsen for høj produktion og høj kvalitet i behandlingen af sager på asylområde.' 

I den konkret sag om Eritrea-rapporten har justitsminister Mette Frederiksen (S) nu bedt Udlændingestyrelsen om en redegørelse for, hvordan  den omstridte Eritrea-rapport er blevet til. Udlændingestyrelsen skal samtidig også redegøre for, hvorfor de to embedsmænd har fået skriftlige advarsler.

Mere fra Ekstra Bladet+

Qatar er et diktatur, styret af emiren og et præsteskab med rod i shariaen

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind