Udstiller Guld-Blume: Her er de russiske elitehackere

Gruppen der hackede Pernille Blumes oplysninger, går også efter militær- og regeringshemmeligheder

Pernille Blume var i højt humør, da hun ankom til Danmark efter sit succesfulde OL i Rio
Følg Samfund

Den danske svømmedarling Pernille Blume er ligesom hundredevis af andre internationale topatleter ufrivilligt blevet centrum i et storpolitisk spil mellem Rusland og vesten, efter hackergruppen 'Fancy Bear' tidligt i morges offentliggjorde fortrolige sundhedsdata fra WADAs database.

Af de lækkede oplysninger fremgår det, at Pernille Blume har fået en lægelig dispensation til at tage astmamedicin, der ellers figurer på listen over forbudte, præstationsfremmende midler.

Svømmere bliver syge: Derfor bruger topatleter astma-medicin

Irriteret direktør: Det er Pernille, der er offeret her

Samtidig fremgår det af dokumenterne, at Blume blev testet positiv for brug af stoffet under OL.

En test, der under normale omstændigheder ville have resulteret i en dopingdom, hvis ikke Blume havde fået dispensation til brug af medicinen mod svømmerens astmasygdom.

Hackere lækker 29 OL-atleters data

Indtil videre har hackergruppen Fancy Bear lækket personfølsomme oplysninger om i alt 29 atleter.

Det fremgår af de lækkede papirer, at mange atleter er testet positive for forskellige lægemidler på Wadas forbudte dopingliste. Men det fremgår også, at atleterne har fået tilladelse til at bruge medicinen.

Listen over de 29 atleter, der har fået offentliggjort data, er følgende:

USA:

Serena Williams, tennisspiller

Venus Williams, tennisspiller

Simone Biles, gymnast

Elena Delle Donne, basketballspiller

Bethanie Mattek-Sands, tennisspiller

Brittney Griner, basketballspiller

Conger John, svømmer

Dagmara Wozniak, fægter

Deanna Price, hammerkaster

Kathleen Baker, svømmer

McQuin Baron, vandpolospiller

Michelle Carter, kuglestøder

Sam Dorman, udspringer

Tervel Ivaylov Dlagnev, bryder

 

Storbritannien:

Bradley Wiggins, cykelrytter

Charlie Hull, golfspiller

Chris Froome, cykelrytter

Heather Fisher, rugbyspiller

Sam Townsend, roer

 

Tyskland:

Robert Harting, diskoskaster

Franziska Hentke, svømmer

Christina Obergföll, spydkaster

Christian vom Lehn, svømmer

Christian Reichert, svømmer

 

DANMARK:

Pernille Blume, svømmer (astmamedicinen terbulatin, som Blume bruger, er godkendt af både Anti Doping Danmark (ADD) og Den Internationale Olympiske Komité (IOC))

 

Rusland:

Misha Aloyan, bokser

 

Polen:

Madaj Natalia, roer

 

Tjekkiet:

Petra Kvitova, tennisspiller

 

Rumænien:

Cogianu Roxana, roer

 

Kilde: fancybear.net

Hackerangreb på Wada afslører sundhedsdata på dansk atlet

Den russiske forbindelse
Bag de lækkede oplysninger står den russiske hacker-gruppe 'Fancy Bear', der flere gange tidligere har optrådt i offentligheden med opsigtsvækkende datalækager.

Gruppen er blandt andet mistænkt for at stå bag en række målrettede og avancerede cyberangreb mod vestlige regeringer og forsvarssystemer, fortæller Peter Kruse, specialist i it-kriminalitet ved CSIS Security Group:

- Koden Fancy Bear efterlader sig er tidligere blevet brugt til nålestiksoperationer mod flere vestlige lande og har tætte forbindelser til Rusland. De operationer Fancy Bear har været involveret i peger på, at gruppen har en klart russisk og ikke mindst politisk agenda, forklarer Peter Kruse til Ekstra Bladet.

Blume og Clinton i samme båd
For få uger siden var selvsamme hackergruppe involveret i lækagen af 20.000 emails fra partitoppen hos Demokraterne.

Dokumenterne viste, at topledelsen i Clintons parti aktivt havde arbejdet imod Bernie Sanders præsidentkampagne.

Historien kom på det værst tænkelige tidspunkt og breakede under demokraternes konvent, der ellers skulle samle partiet om Clintons endelige præsidentkandidatur.

Partitoppen hos Demokraterne blev hacket mange måneder for konventet. Alligevel ventede hackerne med at offentliggøre oplysningerne til de gjorde mest skade Foto: AP
Partitoppen hos Demokraterne blev hacket mange måneder for konventet. Alligevel ventede hackerne med at offentliggøre oplysningerne til de gjorde mest skade Foto: AP
 

Efterfølgende er der blevet spekuleret i, at russerne med angrebet forsøgte at forbedre Putin-positive Trumps muligheder for at blive valgt.

- Fancy Bear handler på en atypisk måde i forhold til mange andre hackere. Normalt går it-kriminelle efter penge, men det virker ikke til at være tilfældet for Fancy Bear. De får tilsyneladende ressourcerne til deres angreb andre steder fra, lyder det fra sikkerhedseksperten, der gennem sit arbejde også har oplevet at gruppen har forsøgt at hacke følsomme mål i Danmark.

Russisk hævn
Eliteidrætten er den seneste tid blevet en kampplads mellem Rusland og Vesten efter en WADA-rapport op til OL i Rio afslørede, at Rusland igennem en år række systematisk har omgået antidopingsystemet.

Rapporten viste, hvordan det russiske sportsministerium i samarbejde med den russiske efterretningstjeneste og de russiske antidoping-myndigheder systematisk har forhindret, at russiske atleter er blevet taget i doping-kontrollen og resulterede blandt andet i, at alle russiske atletikudøvere blev udelukket fra sommerens lege.

Putins helte truet af 'gemen kriminel': Sport er blevet krig

- Der er gang i en krig. Vesten har angrebet Rusland med beskyldninger om statskontrolleret doping og nu slår Rusland tilbage. De fører krig mod dem, der fører krig mod Rusland, forklarer idrætsprofessor Verner Møller fra Aarhus Universitet, der i øjeblikket er i færd med at skrive en bog om WADA i samarbejde med dr. Paul Dimeo fra Stirling University.

- Det sker ved at bevise, at Vesten snyder i sport under dække af dispensationer til at bruge ulovlige, præstationsfremmende stoffer. Atleterne er ofre i et politisk spil og en kold krig, lyder det fra idrætsprofessor Verner Møller.

Fuld russisk kontrol
Amerikanske efterretningskilder pegede i forbindelse med angrebet på Demokraterne på, at Fancy Bear har tætte forbindelser til den russiske efterretningstjeneste KGB, men foreløbigt er der ikke blevet lagt dokumentation frem, der beviser den påstand.

Sikkerhedsspecialist Peter Kruse kalder de russiske hackeres arbejdsmetoder simple, men uhyre effektive:

- Gruppen er meget persistente og vedholdende og de udvælger sig nøje deres mål. Typisk sender hackerne koden kamufleret til modtageren, der når de har åbnet den pågældende fil giver russerne fuldkommen kontrol med ikke bare ofrets egen computer, men også det lokale netværk computeren er tilsluttet, siger Peter Kruse og slutter:

- Vi kan forvente flere angreb i fremtiden.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Nej Lars, dansk politik har ikke brug for dig – det er omvendt