Udvisning trækker ud: Jura nægter at forlade Danmark

Sigøjnergangsteren Jura Levakovic mener, han hører til i Danmark

Hør mere om Jura Levakovic-sagen her

Jura Levakovic fra den berygtede sigøjnerklan Levakovic kunne for længst være blevet smidt ud af landet, efter at han i 2012 modtog en dom på fem års fængsel og efterfølgende udvisning for hjemmerøveri og et bankrøveri.

Men 28-årige Jura, der har kroatisk statsborgerskab, nægter at forlade Danmark. Han har ellers afsonet så meget af sin straf, at han kunne blive sendt tilbage til Kroatien som en fri mand.

PRIVATFOTO Krimi Jura Levakovic - Kriminel fra han var otte år

I stedet har han klaget til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg, hvor sagen nu har ligget i næsten to år. Det fortæller hans advokat Gert Dyrn.

-  Vi har sendt en rykker ned for at høre, hvad status er, men har stadig intet hørt, og der kan godt gå to år til, før der sker noget. Det er en langvarig proces.

-  Sagen er ellers et clean cut brud på menneskerettighederne. Han har slet ingen relationer til Kroatien. Derfor vil han heller ikke ud, fordi han mener, at han hører til i Danmark, hvor han har været siden han var helt lille, siger han.

Tvinges afsted

Travl domstol

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg behandler sager, hvor en medlemsstat påstås at have overtrådt Den Europæiske Menneskerettighedskonvention eller dens tillægsprotokoller – og der er nok at se til.

I 2015 modtog Domstolen over 80.000 klager. 45.576 blev afvist med det samme, mens 40.650 kom til videre juridisk behandling. Ved slutningen af februar i år havde Domstolen i alt 67.200 verserende sager.

Både enkeltpersoner, grupper af personer og ikke-statslige organisationer kan klage til domstolen. Det kræver dog, at alle nationale klagemuligheder er udtømte.

I 2017 har Jura Levakovic udstået den straf på fem år, han fik i 2012. Og selv om den Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg endnu ikke er kommet med en afgørelse på det tidspunkt, så vil han alligevel med sikkerhed ryge ud, fordi han ikke opfylder betingelser for eksempelvis et tålt ophold.

-  Så bliver han sendt ud, som det ligger nu. Det er jo til Kroatien, og der er ikke noget dernede, der indikerer han skulle være i fare.

-  Og gør han det ikke frivilligt, så er det med håndjern på og med politibetjente, der følger ham derned, Gert Dyrn.

Små chancer

 

Jura Levakovic fik ikke søgt om statsborgerskab i tide. Han mener, en pædagog skulle have ordet det. (Privatfoto) 112 Sigøjner-gangsteren Jura: Glemte at søge om statsborgerskab

Jura Levakovic skal dog ikke gøre sig de store forhåbninger om, at Domstolen i Strasbourg bliver hans redningskran. Jura blev i 2008 og 2010 idømt betingede udvisninger, før hammeren faldt i 2012 i Østre Landsret. Og Institut for Menneskerettigheder har tidligere vurderet over for Ekstra Bladet, at sandsynligheden for, at Jura Levakovic får medhold er meget lille:

- Det, han kan klage over til domstolen, er retten til et familie-og privatliv, men det tror jeg ikke, han kommer langt med, har monitoreringschef Christoffer Badse tidligere udtalt.

- Hans udvisning er jo ikke kommet ud af det blå, når han to gange tidligere har fået en betinget udvisning. Samtidig vægter domstolen også højt, at der er tale om grov kriminalitet, så løbet er med meget stor sandsynlighed kørt for ham, siger han.

Jura sidder i dag i Nyborg Statsfængsel, hvor også hans onkel Gimi afsoner, og afventer sin skæbne. Jura har tidligere forsøgt at få sin sag for Højesteret, men fik afslag fra Procesbevillingsnævnet.

36:04
Sidste år var Gimi Boss i heftig debat med DF’s Martin Henriksen her på Ekstra Bladet. Se debatten her

1 af 2 
2 af 2 
kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen