Udvist af Danmark: 13-årige Aphinya stortrives i Tyskland

STORTRIVES I TYSKLAND: Thailandske Aphinya tager Tyskland med storm, efter at den 13-årige pige for to måneder siden blev udvist af Danmark og en uproblematisk hverdag i Farsø i Nordjylland

Aphinyas stedfar har en klar holdning til den danske udlændingepolitik. (Video: Ernst van Norde)
Følg Samfund

Hun smiler ikke bare fra øre til øre, men også med øjnene på en måde, som får det bedste frem i dem, hun møder.

- Tyskland er et dejligt land, og jeg har gode lærere og klassekammerater. Jeg var kun ked af det i de første par uger, men glæder mig nu over, at jeg kan være her og vil ikke tænke så meget over, hvad der skete i Danmark.

Aphinya Pechmuangs glade udstråling understreger, at hun mener, hvad hun siger, da hun sammen med sin danske stedfar, Heini Bøgelund Andersen, og sin thailandske mor, Supaknapa, byder Ekstra Bladet inden for i den lille families 60 kvadratmeter store lejlighed i Flensborg.

Aphinya stråler af livsglæde, selv om hun for et par måneder siden måtte forlade sin trygge, gode tilværelse i Farsø. Foto Ernst Van Norde
Aphinya stråler af livsglæde, selv om hun for et par måneder siden måtte forlade sin trygge, gode tilværelse i Farsø. Foto Ernst Van Norde
 

- Men jeg savner Danmark, min bedste veninde, Sofia, naboens kat, lærerne på Farsø Skole og min farfar, fortsætter den 13-årige pige på letforståeligt dansk og nu med en lille klump i halsen.

Selv om livsglæden fylder stuen ud på fjerde sal, åbner Aphinya - kortvarigt - døren på klem ind til smerten og savnet, efter at hun 13. august i år blev bedt om at forlade Danmark. Udlændingenævnet mener kort sagt ikke, at hun kan integreres ordentligt, selv om hun på halvandet år inden sin udvisning lærte sig dansk og blev en, ja, velintegreret pige på skolen, til badminton og, hvor hun ellers kom frem i Farsø og omegn.

- Jeg vil gerne være læge, selv om det er svært. Eller politibetjent. Og jeg vil gerne en gang arbejde og bo i Danmark, fortæller Aphinya energisk om sine fremtidsdrømme, da hendes ubekymrede jeg igen dominerer.

Krænket og diskrimineret
Heini Bøgelund Andersen pendler hver weekend fra Nordjylland, hvor han driver et entreprenørfirma, og til lejligheden i Flensborg. Her har familien foreløbig udsigt til fem års opholdstilladelse. Selv om de via et EU-direktiv kan opnå det samme i Danmark - fem års opholdstilladelse - efter 12 uger i Tyskland, så vender de efter nu godt to måneder i vores sydlige naboland ikke tilbage til det Danmark, hvis politikere familien fuldstændig har mistet tilliden til.

Faktisk kan den lille familie på skuldrene af et EU-direktiv vende tilbage til Danmark om få uger, men de tør ikke, siger Heini Bøgelund Andersen. - Aphinya går nu i en god skole og har det godt. Det vil vi ikke tage fra hende til gengæld for en usikker tilværelse i Danmark, hvor vi ikke ved, hvornår den næste lovstramning kommer, som så kan ramme os igen, siger Heini Bøgelund Andersen. Foto Ernst Van Norde
Faktisk kan den lille familie på skuldrene af et EU-direktiv vende tilbage til Danmark om få uger, men de tør ikke, siger Heini Bøgelund Andersen. - Aphinya går nu i en god skole og har det godt. Det vil vi ikke tage fra hende til gengæld for en usikker tilværelse i Danmark, hvor vi ikke ved, hvornår den næste lovstramning kommer, som så kan ramme os igen, siger Heini Bøgelund Andersen. Foto Ernst Van Norde
 

- Vi kunne i princippet vende tilbage om få uger, men det sker ikke, fordi det vil være alt for usikkert. Vi kan jo ikke vide, hvornår den næste lovstramning kommer, og om den så betyder, at vi igen smides ud. Så giver det bedre mening at blive her og give Aphinya ro og udsigt til at kunne gøre skolen færdig, siger Heini Bøgelund Andersen, der har boet i Danmark med Aphinyas mor siden 2012. De første fire og et halvt år lod ægteparret Aphinya blive hos sin mormor i Thailand, men det var ifølge Udlændingenævnet en dårlig idé, fordi netop den langvarige adskillelse var afgørende for nævnets afgørelse om at afvise at give opholdstilladelse til den 13-årige pige.

- Det krænker mig, at vi diskrimineres på denne måde, og det er dårligt lovgivningsarbejde af politikerne, at en familie som vores ikke må være i Danmark.

- Jeg er normalt et positivt menneske, som er stolt af at være dansk, men udvisningen af Aphinya har gjort mig indebrændt, erkender Heini Bøgelund Andersen.

Føler sig landsforvist
Den 45-årige nordjyde ved godt, at han og hans jævnaldrende hustru overså et væsentlig krav ved ikke at sørge for at få Aphinya til Danmark hurtigst muligt, men han forklarer det med, at de ville være sikre på, at Supaknapa selv ville få opholdstilladelse først, inden de trak dengang otte-årige Aphinya væk fra en tryg tilværelse hos sin 74-årige mormor.

- Man tager ikke et barn på den alder med til Danmark for så at skulle vente op mod et år på at få at vide, om barnet får opholdstilladelse. Vi har fra dag 1 villet det bedste for Aphinya, også selv om det ikke var det bedste i politikernes øjne, siger Heini Bøgelund Andersen, der i forvejen har to voksne børn på 23 og 21 år fra et tidligere ægteskab, som blev opløst i 2001.

På sigt vil Aphinya gerne tilbage til Danmark og hun drømmer om enten at blive læge eller politibetjent. Foto Ernst Van Norde
På sigt vil Aphinya gerne tilbage til Danmark og hun drømmer om enten at blive læge eller politibetjent. Foto Ernst Van Norde
 

Oplevelsen har betydet, at Heini Bøgelund Andersen ikke længere opfatter Danmark som sit hjemland.

- Jeg føler mig landsforvist og har indstillet mig på, at min fremtid heller ikke på længere sigt bliver i Danmark. Det er ikke danskeren på gaden, der har givet mig den følelse, men de politikere, som nærmest kappes om at finde på nye lovstramninger, som kan lukke vores lille land af for omverdenen.

Heini Bøgelund Andersen kan ikke se nogen økonomisk gevinst for det danske samfund ved at smide Aphinya - og dermed hele familien - ud.

- Aphinya og børn som hende er en gave til ethvert samfund, smiler stedfaren og lægger en kærlig hånd på teenagepigens skulder.

Skolechef om Aphinya: Hun er en mønster-elev

13-årige Aphinya kom for sent til Danmark

V-folk gale over udsmidning af 13-årig: Men Støjbergs regler er ok

Afgørelse: 15-årige Baim smidt ud af Danmark

 

Seneste nyt

Det er ikke mere heltemodigt eller bonusværdigt at være sygeplejerske end sosu

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.