Udvist fordi han arbejdede for meget: Nu vil Støjberg ændre reglerne

Gerardo Lopez bliver smidt ud af Danmark, fordi han har arbejdet for meget. Nu vil Støjberg lave om på reglerne

Her fortæller Gerardo Lopez om sagen.
Følg Samfund

Både superstudenten Marius og Gerardo Lopez er ofre for reglerne om at arbejde for meget.

De to udenlandske studerende er blevet udvist af Danmark, fordi de har arbejdet få timer for meget i en periode, mens de studerede i Danmark.

Reglerne i Danmark betyder, at antallet af arbejdstimer aldrig må overstige 20 timer om ugen, hvis du er studerende fra et land fra den tredje verden. Det svarer til maksimalt 87 timer om måneden.

Hjalp FCK-stjerne: Nu bliver han udvist for at have arbejdet for meget

Men de regler vil Inger Støjberg nu have lavet om på i kølvandet på de seneste historier om Gerardo Lopez.

Det fortæller hun fredag aften til Ekstra Bladet.

- Jeg vil gerne være med til at ændre reglerne. Derfor har jeg aftalt med Folketingets partier, at vi skal i gang med det til efteråret, og jeg håber naturligvis på opbakning fra Folketingets øvrige partier.

- Konkret skal regelændringen betyde, at hvis du arbejder ganske få timer for meget, så mener jeg ikke, at man skal smides ud af landet. Så skal man derimod have en advarsel og en bøde, siger Inger Støjberg.

Vil undgå snyd
Ifølge Integrationsministeren kan hun ikke gøre en undtagelse i Gerardo Lopez konkrete sag, da lovgivningen, som den er nu, betyder, at reglerne skal følges.

- Jeg kan ikke gøre noget og må ikke udtale mig om konkrete sager, siger Inger Støjberg til Ekstra Bladet.

Artiklen fortsætter under billedet

Gerardo har blandt arbejdet med at hjælpe FCK-spilleren, Federico Santander, på plads i Danmark. Foto: Tariq Mikkel Khan
Gerardo har blandt arbejdet med at hjælpe FCK-spilleren, Federico Santander, på plads i Danmark. Foto: Tariq Mikkel Khan
 

- Men generelt kan jeg sige, at hvis det falder indenfor bagatalerne, så synes jeg, at det er en meget hård straf at smide dem ud af landet.  De her kloge hoveder har vi jo brug for.

Oprindeligt er reglerne sat i verden for at undgå snyd med udlændinge, der kommer til Danmark for at arbejde under dække af at være studerende.

Har arbejdet for meget og bliver udvist: Nu reagerer FCK-stjerne

- Men hvorfor er reglen her overhovedet?

- Vi så på et tidspunkt misbrug af reglerne for at komme til Danmark for at studere. Folk der kom hertil for på papiret at studere, men i virkelighedens verden for at arbejde.

- Det dur selvfølgelig ikke, fordi dels så tager man en plads på nogle studier, og dels så arbejder mange af dem til en lavere løn, og det er ikke fair for de øvrige. Derfor skal der være en grænse, så vi kan undgå folk kommer til Danmark for at snyde systemet.

- Statsministeren siger, at Danmark er for dem, der kan og vil. Gerardo både kan og vil, er det så ikke mærkelig at smide ham ud?

- Han er jo kommet til for at studere, ligesom mange andre. Og der skal jo være regler for, hvor mange timer, du må arbejde, når du studerer. Ellers kunne du søger her til for at studere, men så arbejde fuldtid, siger Inger Støjberg til Ekstra Bladet.

I løbet af efteråret
Ifølge Inger Støjberg har hun tænkt sig at fremlægge et lovforslag i løbet af efteråret, som skal ændre reglerne.

Superstudenten Marius blev også udvist: Sådan kom jeg tilbage til Danmark

- Jeg vil tro, at der vil være en relativt stor opbakning til forslaget, men det er svært at sige, hvornår det præcist kommer til at ske, siger Inger Støjberg til Ekstra Bladet.

I halvandet år har Gerardo Lopez hjulpet FCK-stjernen Federico Santander og hans familie med at komme på plads i Danmark og lære engelsk, men nu skal han udvises af Danmark

Foto: Tariq Mikkel Khan
Foto: Tariq Mikkel Khan
 

Til dagligt studerer Gerardo Lopez på CBS, hvor han er i gang med sin kandidat i Business Language and Culture. Ved siden af har han arbejdet på et hotel, ligesom han har fungeret som mentor og hjælper for FCK's Federico Santander.

Superstudenten Marius blev også udvist: Sådan kom jeg tilbage til Danmark

For at få råd til husleje har den 26-årige studerende i en periode fra september til december sidste år har arbejdet sammenlagt 63,5 timer for meget. Svarende til knap 16 timer for meget om måneden eller 4,5 timer for meget om ugen.

Gerardo Lopez fortæller, at han godt var klar over, at der var regler på området, men han var overbevist om, at de tog gennemsnittet af hans arbejdstimer over en hel måned, så han kunne arbejde på forskellige antal timer i forskellige uger.

- Derudover har der også været nogle problemer med mine skæringsdatoer i forhold til min løn. I august sidste år arbejdede jeg mere, end jeg blev betalt for, men mange af mine timer blev først udbetalt i september. Det har været noget rod, siger Gerardo Lopez til Ekstra Bladet.

Reglerne betyder, at Gerardo Lopez står til at blive udvist fra Danmark den 2 oktober, hvis ikke han på mirakuløs vis får det omstødt.

- Det er jo ganske forfærdeligt for mig, og det er næsten ikke til at tro. Jeg ved ikke, hvordan man bare kan smide folk ud af landet, der mister så meget, siger Gerardo Lopez.

Vi hører her ouverturen til en mulig katastrofe

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.