Udviste Almedin: Derfor må han ikke blive i Danmark

Tirsdag skal Almedin Fejric og hans familie sendes hjem til Bosnien. Men det var ikke sket, hvis de havde søgt om humanitært ophold i et andet land, mener forsvarsadvokat

Almedin Fejric' gymnasievenner har kæmpet for, at han må blive i Danmark. Søndag holdt de en demonstration på Christiansborg Slotsplads (Foto: Rasmus Flindt).
Almedin Fejric' gymnasievenner har kæmpet for, at han må blive i Danmark. Søndag holdt de en demonstration på Christiansborg Slotsplads (Foto: Rasmus Flindt).

Tirsdag slutter den 18-årige Almedin Fejric' ophold i Danmark. Sammen med sin familie skal han i lufthavnen sige farvel til venner og bekendte, inden han med en enkeltbillet rejser til hjemlandet Bosnien.

Sagen blusede op for en uge siden, da Almedin Fejric fik at vide, at han havde en uge til at pakke sine sager. Det har forarget mange danskere - heriblandt hans venner fra Frederiksværk Gymnasium og HF, der i går demonstrerede på Christiansborg Slotsplads.

Se også: Elever kæmper for Almedin: 'Han fortjener ikke at blive straffet'

Familien søgte først om humanitært ophold, fordi faren lider af skizofreni, men den ansøgning blev afvist.

- Almedins far får afslag på ansøgningen, fordi det ministerielle skøn over hans sygdom (skizofreni, red.) og vurderingen af behandlingsmuligheder i Bosnien ikke har givet grundlag for at modtage humanitært ophold i Danmark, fortæller Poul Hauch Fenger, forsvarsadvokat med menneskeretlig baggrund i blandt andet FN og EU til Ekstra Bladet.

Han refererer til en såkaldt diagnose-liste, som Justitsministeriet arbejder ud fra, hver gang de skal vurdere en sag om humanitært ophold. På listen er der en lang række sygdomme, som kan medvirke til, at personen får humanitært ophold. Men sygdommen skizofreni står ikke på listen.

Problemet med listen er, at den er altafgørende for, om nogen kan få humanitært ophold i Danmark. Der foretages altså ikke en konkret, individuel konsultation hos en læge, der give et indblik i Almedins fars psykiske tilstand.

Justitsministeriets embedsmand har altså vurderet, at Almedin Fejric' far ikke er syg nok til at blive i Danmark. Ifølge Poul Hauch Fenger havde sagen fået en anden afslutning, hvis familien havde søgt om humanitært ophold i et andet land end Danmark.

- Der er mange andre lande, hvor den her udvisning aldrig havde fundet sted. Man havde vurderet, at farens skizofrene tilstand berettiger ham til at få humanitært ophold af flere forskellige årsager, herunder også på grund af de beskyttelseshensyn de internationale konventioner giver familien. Faren er jo nu også indlagt nu, fortæller Poul Hauch Fenger til Ekstra Bladet

Se også: Lad ham blive: Sådan vil teenagere redde deres klassekammerat

Almedins tilknytning er for lille

Familien søgte derefter om ophold ud fra børnenes tilknytning til Danmark. Selvom Almedin Fejric og lillebroren inden for de seneste tre år er blevet integreret og snakker flydende dansk, blev den ansøgning også afvist.

- Man har højst sandsynligt været inde og se på andre sager, hvor man har vurderet, at tre år er for lidt. Andre børn har været i Danmark i seks eller ti år, og de har heller ikke fået ophold, siger Poul Hauch Fenger til Ekstra Bladet.

'Som sol og måne'

Flere medier har sammenlignet Almedin Fejric' udvisning med Gimi Levakovic' tilladelse til at blive i Danmark, men ifølge Poul Hauch Fenger er der tale om to vidt forskellige sager.

- Det er helt forskellige situationer. Levakovic blev reddet af sine børn, fordi der er nogle bestemmelser i blandt andet FN's Børnekonvention artikel 9 stk. 3, som beskytter børnenes adgang til at se deres forældre. I Almedins sag er det forældrene, der kommer til at afgøre status for hele familien. De to sager er som sol og måne, fortæller Poul Hauch Fenger til Ekstra Bladet.

Selvom der er tale om æbler og pærer, kan Poul Hauch Fenger godt forstå danskernes frustration.

- Der slås i disse type sager ofte meget store huller mellem den opfattelse af rimelighed og retfærdighed, som danskerne og politikerne har. To sager så tæt på hinanden med så forskellige udgange kan synes grotesk. Men juridisk må tingene holdes helt adskilt for at give mening.

- Er det kun mig der synes at Dybbøl mølle maler helt af helvedes til, spørger Lukas Graham. (Foto: Per Lange) Danske kendte - 7. okt. 2015 - kl. 09:39 Lukas Graham blander sig i Levakovic-sagen

125 kommentarer
Vis kommentarer