Annonce:
Annonce:

Uhelbredeligt syge Louise: Jeg dulmer mine smerter med cannabis

Den 43-årige mor til fem bruger ulovlig cannabis-olie, men håber, at det snart legaliseres, så man ikke skal føle sig kriminel

Annonce:
Følg Samfund

Leddene brænder. Smerten går som knive igennem kroppen. Og så er hun bare træt!

De seneste par år har været et helvede for den 43-årige mor til fem, Louise Miles-Bebber, der har følt sig som en tilskuer i sit eget liv, efter hun fik konstateret den stærkt invaliderende sygdom fibromyalgi. Den giver forstyrrelser i centralnervesystemet og kan give symptomer som træthed, muskelsmerter og hukommelsessvigt - og den har tvunget hende til at opgive sit job som violinist i Det Kongelige Kapel.

Lægemiddelstyrelse: Advarer på det skarpeste mod ulovlig cannabis-olie

- Jeg var så desperat til sidst. Jeg blev proppet med alle mulige piller hos lægen, som enten gjorde mig meget søvnig eller gav mig ondt i maven. Min mavesæk kunne ikke holde til det, siger Louise Miles-Bebber, der er kendt fra DR-dokumentarserien '7-9-13'.

Louise Miles-Bebber er 43 år og mor til fem. Hendes liv blev ændret, da hun fik konstateret fibromyalgi. Foto: Stine Tidsvilde
Louise Miles-Bebber er 43 år og mor til fem. Hendes liv blev ændret, da hun fik konstateret fibromyalgi. Foto: Stine Tidsvilde
 

- Og så tænkte jeg, at der må findes noget andet.

Annonce:

Hun besluttede sig for at afprøve cannabisolien CBD, der i modsætning til THC-olie ikke har noget euforiserende effekt. Men den er som udgangspunkt stadig ikke godkendt til salg i Danmark, ifølge Lægemiddelstyrelsen. Det er dog muligt at få olien lovligt, men det kræver, at ens læge vil tage ansvaret for at udskrive det og så fremstilles det på Glostrup Apotek.

Louise har valgt at købe sin olie på 'det illegale marked'.

Den første olie, hun købte på nettet, gjorde hende faktisk så dårlig, at hun blev bekymret for, om hun skulle til udpumpning.

Et normalt liv
Men nu har hun fundet et firma, hun er tryg ved, der importerer olien fra USA, der er lavet på blomsten. Hun har set medicinsk test på olien og fået grundig vejledning. Og hun føler, at det har gjort underværker for hende.

Hun tager otte dråber af olien dagligt. Foto: Stine Tidsvilde
Hun tager otte dråber af olien dagligt. Foto: Stine Tidsvilde
 

- Jeg har mødt mange mennesker inden for de sidste tre måneder, der spørger: Er du blevet rask? Og det er jeg jo ikke. Jeg har stadig smerter. Men jeg behøver ikke ligge ned om dagen, og jeg behøver ikke gå tidligt i seng om aftenen. Jeg kan faktisk have et ret normalt liv, siger Louise Miles-Bebber og tilføjer, at hun dog stadig er så hæmmet af sygdommen, at hun ikke kan arbejde og er i et ressouceforløb.

Annonce:

- Du er en fornuftig kvinde. Hvordan turde du at gå videre til noget nyt olie, når du havde haft en så dårlig oplevelse?

- Det er, fordi man bliver så desperat og tænker, man bare skal have noget, der virker. Men jeg skulle nok have læst lidt mere og lyttet til lidt flere forskellige. For jeg hoppede jo bare på den første, den bedste, siger hun.

Tager chancen
Vi mødes i familiens rækkehus i Humlebæk, hvor man kan se synlige beviser på, at Louise har lagt 'jeg kan klare det hele'-attituden bag sig, efter hun blev syg. En samling nullermænd får lov til at hygge sig i hjørnet, bunkerne med legetøj viser, at det er et hjem med børn, og mens vi snakker, kommer et bud med købmandsvarer.

Foran sig sidder Louise med den lille brune flaske med pipette med det flydende, gyldne indhold, der koster 1500 kroner for 10 ml. Hun tager otte dråber dagligt.

Louise Miles-Bebber er bevidst om, at det kræver blind tillid fra hendes side til dem, hun køber olien af.

Annonce:

- Men efterhånden er jeg meget menneskekender, og jeg kunne mærke, at det var nogle folk, der gerne ville hjælpe. Men når man får sådan en flaske ind ad døren, så kan man da godt tænke, har de mon fyldt olivenolie i den, for det kan jo være hvad som helst, og der kan sagtens sidde nogen derude, som er interesseret i at snyde folk.

Louise Miles-Bebber kan stadig ikke arbejde og leve et helt normalt liv, men smerterne er blevet dulmet af olien. Foto: Stine Tidsvilde
Louise Miles-Bebber kan stadig ikke arbejde og leve et helt normalt liv, men smerterne er blevet dulmet af olien. Foto: Stine Tidsvilde
 

- Lægemiddelstyrelsen siger, det kan være alt fra harmløst til dødsensfarligt. Hvordan har du det med det?

- Det har de jo i princippet ret i. Men det lærte jeg jo også på den hårde måde ved at købe fra nogle firmaer, der ikke var særligt gode. Og så har jeg lært, at man skal se en test på det produkt, man køber, og kommunikere med de folk, man køber af.

En flaske med10 ml. CDB-olie koster 1500 kroner. Foto: Stine Tidsvilde
En flaske med10 ml. CDB-olie koster 1500 kroner. Foto: Stine Tidsvilde

- Fordi dette ikke er undersøgt til bunds, risikerer du i princippet at ryge på hospitalet, når du tager dette?

Annonce:

- Ja, men der har jeg læst mig frem til på nettet, at du kan ikke dø af det. Du kan dø af alkohol. Men du kan ikke dø af cannabisolie. Så skal det være, fordi der er en, der propper noget fuldstændig sygt i det, som ikke har noget med cannabis at gøre. Men du kan også gå ud på gaden og blive kørt over af en bil. Og for mig skulle der bare så lidt til for at højne livskvaliteten, så jeg tænker, at hvis det bare er det, så vælger jeg måske bare at vende det blinde øje til.

-  Men er det ikke også trygt, at Lægemiddelstyrelsen i Danmark insisterer på, at det skal undersøges til bunds, om det har en virkning, og om det er godt, før det godkendes?

- Jo, i princippet. Men så tænker jeg også, at fordi vi er så langt bagud her i Danmark, så er jeg videre og har kigget til andre lande, hvor de er længere med det. Og det er nok for mig.

Louise Miles-Bebber mener, at CDB-olien bør legaliseres, så man ikke kriminaliserer syge danskere.

- Jeg ved godt, at man ikke kan slås med loven, men jeg synes jo i bund og grund ikke, jeg gør noget ulovligt. Alle har ret til et ordentligt liv. Jeg synes, der er noget forkert i, at man skal føle sig kriminel, siger hun.

Foto: Stine Tidsvilde
Foto: Stine Tidsvilde

- Føler du dig også kriminel?

Annonce:

- Der er jeg nok lidt mere iskold. For jeg kan jo slet ikke få armene ned over, at jeg har fundet noget, der virker. Jeg tror kun, man forstår det, hvis man har været presset helt derud, hvor du bare har lyst til at lægge dig ned og dø.

- Og der har du været?

- Ja, der har været nogle dage, hvor jeg har tænkt, at så er det også bare lige meget. Jeg kan alligevel ikke noget. Jeg kan stå op, sidde en time og gå i seng igen. Jeg kan ikke engang holde ud til at læse. Jeg kan kun sidde og se ud i luften eller sove. Hvad er der så tilbage, spørger hun.                                                                                                

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Når chefer falder opad
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: