Uhyggelig drabsbølge nærmer sig rekord: - Jeg kan ikke se en ende på det

Inden længe er rekordmange blevet dræbt i London i år. Nytårsaften blev fire personer dræbt, og det bliver værre og værre

Efter mord på endnu en teenanger i Tottenham undersøger politiet gerningsstedet. (Foto: Toby Melville / Ritzau Scanpix)
Efter mord på endnu en teenanger i Tottenham undersøger politiet gerningsstedet. (Foto: Toby Melville / Ritzau Scanpix)

Vold, mord, knivstik.

Det er den skræmmende virkelighed, der lige nu hersker i nogle af Londons mest belastede områder. Alene i år er 56 mennesker blevet dræbt i den engelsk hovedstad. 35 af dem er blevet likvideret med kniv.

Så sent som i torsdags blev ni mennesker såret i forskellige knivangreb omkring London, skriver BBC.

Banderne hersker
Ekstra Bladet har været i kontakt med David Wilson, der er professor i kriminologi ved Birmingham City University. Han har gennem længere tid fulgt udviklingen i voldsbølgen.

- Morderne, som vi ser i London, er banderelaterede og det, der er mest overraskende, er både ofrenes og gerningsmændenes unge alder.

- Den unge alder gør, at man ikke tror, at det er større kriminelle netværk, der er på spil, siger han til avisen.

Fra januar til september sidste år var der 37.443 anmeldelser om knivepisoder. Det er en stegning på 21 procent sammenlignet med året før.

Professor David Wilson er overbevist om, at det er uorganiserede bandekonflikter, der er skyld i de mange dødsfald. (Foto: Ken McKay/Rex/All over press)
Professor David Wilson er overbevist om, at det er uorganiserede bandekonflikter, der er skyld i de mange dødsfald. (Foto: Ken McKay/Rex/All over press)
 

Stoffer, stoffer, stoffer
Det er særligt uorganiseret bandeaktivitet, der koster unge mænd livet.

- Banderne sælger stoffer og styrer hver deres område i byen.

- Tidligere skrev man 'tags' med grafitti for at markere sit terrotorium. Men i dag er de sociale medier med til at eskalere volden, hvor de unge sender trusler efter hinanden, siger David Wilson.

Hvis man som bandemedlem betræder en anden bandes område, er det med livet som indsats.

De udsatte områder
Er du dansker er på vej til London, skal du dog ikke frygte for dit eget liv.

- Volden og dødsfaldene sker i to eller tre områder i byen. Områderne er alle udsatte og fattige. Derfor er gaderne i det London, som turisterne kender, ikke usikre.

- Det er ikke på Oxford Street eller Buckingham Palace, at du bliver stukket ned.

(Artiklen fortsætter under billederne ...)

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Ingen steder at gå hen
Banderne er typisk fyldt med unge mænd. Mænd, der ikke har noget job og sikkerhedsnet.

- De har ikke rigtig noget, at de skal stå indenfor som mænd. Derfor bliver den måde, de udtrykker deres maskulinitet på, gennem banderelationer og handlinger.

- I gamle dage var de fleste mænd i England, der ikke havde været på universitet, optaget med mine- eller kularbejde. Men globaliseringen har gjort, at disse arbejdsopgaver er blevet flyttet til Asien. Det har efterladt en hel generation uden muligheder for at få et job.

David Wilson er overbevist om, at banderne giver mændene en masse sikkerhed og tryghed.

- Det er et stort problem, at de her mænd føler sig trygge i banderne og ikke i skolen. Volden er bare toppen af isbjerget med en lang række forskellige sociale problemer, der er i hele England lige nu.

Skruen uden ende
Ligesom vi ser det i Danmark, bliver der sparet på de fleste offentlige områder i England. Det gælder også det britiske politi, der bliver hæmmet af de manglende midler.

- Hvis man anmelder småkriminalitet, vil man oftest få en sms fra politiet, i stedet for at politiet møder op personligt.

I New York, hvor mordraten også er høj, kører man den modsatte taktik. I stedet for at spare på ressourcerne, intensiverer man indsatsen.

- De kører en nultolerancepolitik, hvilket har reduceret volden blandt bander. Men det er for simpelt bare at sige, at der skal mere politi og hårdere straffe.

- Der skal både være et større fokus på mentalt helbred blandt de unge, problemer med stofmisbrug og arbejdsløshed blandt unge er mindst lige så vigtigt.

- Politiet kan levere kortsigtede løsninger, men som det er nu, ser jeg ikke, at der kommer en ende på drabene, lyder det fra David Wilson.

312 kommentarer
Vis kommentarer