Uhyggeligt: Svenske nazister rekrutterer børn direkte i skolegården

Sveriges mest voldsomme Nazi-organisation, Nordiska motståndsrörelsen, har taget nye metoder i brug for at hverve unge medlemmer. 'Alt vi gør, gør vi for jer', siger de selv

Nordiska motståndsrörelsen dækker hele Sverige. Her til en demonstration i Göteborg. Foto: Tariq Mikkel Khan
Nordiska motståndsrörelsen dækker hele Sverige. Her til en demonstration i Göteborg. Foto: Tariq Mikkel Khan

'Nordiska motståndsrörelsen', der har rygte som Sveriges mest voldsomme Nazi-organisation, demonstrerer allerede flittigt i den svenske by Ludvika.

For nyligt har de sat nye metoder ind for at rekruttere medlemmer.

Det sker direkte i skolegården i byens folkeskoler.

- De arbejder sig ind i hovedet på usikre unge. Situationen er alvorlig, siger rektor for Lorensbergaskolan, Göran Törnqvist, der selv har haft besøg af nazisterne, til Dagens Nyheter.

Svensk-somalisk opgør
Baggrunden for nazi-sympatisørernes nye fremgangsmetode, er ifølge Dagens Nyheter, et opgør mellem en svensk dreng og en pige med somalisk baggrund i december sidste år.

Her mødte den somaliske piges storebror angiveligt op på Lorensbergaskolan, hvor han endte med at slå en tilfældig dreng ned.

Med hylende sirener, grøn røg og et banner med teksten 'svensk ungdom slå tilbage', troppede nazi-medlemmer op på selv samme skole få uger efter hændelsen.

Det er vores land
- På trods af alle de løgne, som I bliver fortalt, skal I vide, at alt vi gør, er for jer. For os. Det her er vores land, og der er ingen, der skal komme her og lave ballade med os. Vi bestemmer, lød det ifølge Dagens Nyheter fra en af de demonstrerende i skolegården.

Efterfølgende har Nordiska motståndsrörelsen publiceret artikler i deres eget blad, hvor de antyder, at flere besøg på byens skoler, kan være på vej, ligesom der allerede er sat flyers op i gården hos Lorensbergaskolen.

- Eleverne kan være på vej til at blive radikaliseret, det er klart. Men jeg tror fortsat på, at vi kan omvende dem, hvis vi arbejder målrettet. Eller kommer nazisterne til at lykkes, siger Göran Törnqvist.

Dagens Nyheder har forsøgt at få en kommentar fra Nordiska motståndsrörelsen talsmand Pär Öberg.

Han har ikke ønsket at stille op til interview.

kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Jakob Hansen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen