Ukendt epidemi koster 500 rådyr livet på dansk ø

Ifølge DR Østjylland har en epidemi blandt rådyr på Samsø taget livet af en fjerdedel af bestanden

Rådyr. Foto: Colourbox
Rådyr. Foto: Colourbox

Rådyrbestanden på Samsø er ramt af sygdom, som indtil videre har taget livet af omkring en fjerdedel af øens rådyr - eller omkring 500 dyr.

Det skriver DR Østjylland.

Rådyrene bliver syge og udmagrede af diarré. Formanden for Samsø Jagtforening har fundet flere syge dyr.

- I vinter og i foråret har vi fundet rigtig mange. Det er gået hurtigere, end vi lige havde regnet med. Det er også værre, end vi havde regnet med, siger Søren Jørgensen til DR Østjylland.

Samsø Jagtforening regner med, at bestanden på øen var på godt 2000 dyr. De ved dog først, om tallet af døde er meget højere end 500, når jagten begynder til oktober.

Årsagen til dyrenes sygdom kendes ikke med sikkerhed. Men blandt andet er parasitter en stor dræber, mener Søren Jørgensen.

- Den stopper deres drøvtyggerfunktion. De dør simpelthen af diarré og sygdom i løbet af ganske kort tid. Man kan sige, at de dør af sult, siger han til DR Østjylland.

Hos Veterinærinstituttet bekræfter man fænomenet, som blandt andet tidligere har reduceret råvildtbestanden på Fyn.

I Skov- og Naturstyrelsen har vildtkonsulent Sandor Hestbæk Markus også oplevet, hvordan sygdomme pludselig får en hel bestand i knæ.

Selv om dødeligheden er stor, er der ikke nogen entydig løsning på problemet. Naturen må gå sin gang, mener Sandor Hestbæk Markus.

- Tætte bestande i naturen, hvor det bliver unaturligt tæt, har alle dage vist, at så kommer der epidemier i en eller anden form. Om 20-30 år finder bestanden et naturligt niveau og skal nok klare sig, siger han til DR Østjylland.

123 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere