Ulf mister arbejde: Har 900 kroner tilbage på kontoen

Den 63-årige rejseleder er en af de 11.000 danskere, der har mister arbejde under coronakrisen

Ulf Dahlin har mistet sit arbejde til trods for, at regeringen søndag præsenterede en trepartsaftale, der netop havde til formål at hjælpe lønmodtagerne. Video/redigering: Anthon Unger/Kristian Hansen.

Ved du noget?

Tip os på sms 1224 (alm. SMS-takst), eller send en mail til 1224@eb.dk. Du kan også vælge at udfylde formularen herunder.

Da grænsebommene gik ned rundt om i Europa, blev der samtidig lukket for Ulf Dahlins indtægter.

Den 63-årige rejseleder på busruter fra Danmark til lande som Tyskland, Kroatien og Østrig frygter nu at gå fra hus og hjem, efter hans arbejdsgiver som en konsekvens af nedlukningen er begyndt at aflyse rejser i højsæsonen, der løber fra april til oktober.

- Jeg har det jo ikke særlig godt.

- Det siger sig selv, fordi man har lukket min arbejdsplads, siger han.

Coronakrisen rammer langtfra kun Ulf Dahlin. Ifølge Beskæftigelsesministeriet har omkring 11.000 danskere meldt sig ledige mandag og tirsdag denne uge.

Ulf Dahlin har arbejdet som rejseleder i syv år, men udsigten til arbejde er ringe, mens europæiske regeringer forsøger at stoppe coronasmitten. Foto: Aleksander Klug
Ulf Dahlin har arbejdet som rejseleder i syv år, men udsigten til arbejde er ringe, mens europæiske regeringer forsøger at stoppe coronasmitten. Foto: Aleksander Klug
 

Helt utilsigtet
Aflysningerne, der for Ulf Dahlins vedkommende hidtil tæller 11 ud af de i alt 144 planlagte rejsedage denne sommersæson, kan få katastrofale konsekvenser for Ulf Dahlins privatøkonomi.

Selvom han mister sit arbejde, kan han ikke få dagpenge, fordi han som sæsonarbejder rammes helt utilsigtet af en omstridt bestemmelse i dagpengelovens §53, der fratager ham retten til dagpenge, selvom han principielt har arbejdet nok timer og tjent mere end de krævede 238.512 kroner over en treårig periode.

3F om dagpengeloven: Ikke rimeligt

Ifølge Eva Obdrup, der er forretningsfører i 3FA, 3F's a-kasse, er den gældende lovgivning ikke rimelig.

- Det betyder, at indplaceringen beregnes på baggrund af indtægten i de seneste 36 måneder. Men der kan maksimalt medregnes 19.876 kr. pr måned. Resten af indtægten i en given måned tæller dermed ikke med. Så hvis indtægten ikke er jævnt fordelt på månederne, kan man risikere at stå uden dagpengeret. Alene pga. ”teknikken” i opgørelsesmetoden.

- I 3F mener vi bestemt ikke, at dette er rimeligt, og vi har derfor allerede før denne sundhedskrise bragt problemstillingen op i a-kassernes fælles brancheorganisation Danske A-kasser og over for myndighederne i STAR, fordi denne urimelighed bør indgå i den forestående evaluering af dagpengereglerne.

Afvisningen fremgår af en skrivelse fra a-kassen til Ulf Dahlin, som Ekstra Bladet har set.

Afvisningen skyldes, at kun de første 19.876 kroner af Ulf Dahlins månedsløn ifølge bestemmelsen tæller med, når a-kassen skal vurdere, om man har tjent nok til at få dagpenge.

Da Ulf Dahlin tjener sine penge i sommerhalvåret, betyder det således er det tager meget længere tid for ham at få ret til dagpenge.

- I øjeblikket har jeg 900 kroner tilbage på kontoen, og når de slipper op, ved jeg ikke, hvad jeg gør, siger Ulf Dahlin.

Frustreret
Ulf Dahlin fortæller, at han heller ikke kan få kontanthjælp, med mindre hans hustru belåner eller sælger sit hus, fordi der er friværdi i boligen.

Derfor har han i frustration skrevet til beskæftigelsesministeren for at få fjernet den ’sindssyge’ regel i dagpengeloven, der fratager ham - og andre sæsonarbejdere - retten til at få dagpenge.

- Jeg har ikke noget imod, at man lukker rejserne. Det forstår jeg helt fint. Det er a-kassesystemet, jeg ikke kan forstå, siger Ulf Dahlin.

Over for Ekstra Blader udtaler beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard, at han ikke vil ændre reglerne, så sæsonarbejdere som Ulf Dahlin optjener ret til dagpenge hurtigere.

- Lige nu har vi dog ikke nogen planer om at ændre på den måde, man optjener sin dagpengeret på. Reglerne svarer jo en-til-en til de regler, som Dagpengekommissionen - med deltagelse af arbejdsmarkedets parter - anbefalede, siger han.

Opdateret med svar fra finansminister Nicolai Wammen:

Wammen: Vi lytter til råd

Finansminister Nicolai Wammen sagde onsdag som et svar på Ekstra Bladets spørgsmål på et pressemøde, at der kommer flere initiativer, der skal sikre økonomien for fyrede danskere.

- I siger selv, at der vil ske fyringer, selvom I nu kommer med en række tiltag. Har regeringen noget på vej i forhold til familier, som ikke kan få det til at hænge sammen på dagpenge eller kontanthjælp? Hvad skal hjælpe familiernes økonomi?

- Vi er dybt optaget af at holde hånden under familiernes økonomi, og der er heldigvis den danske model med dagpengesystemet og andet, som kan træde i kraft, hvis nu folk mister deres arbejde. Det vi bruger rigtig mange kræfter på lige nu, det er at undgå, at rigtig mange bliver sendt ud i arbejdsløshed.

- I har ikke nogen umiddelbar vurdering af, hvor mange der mister jobbet i den kommende tid. Men I siger selv, at det er en helt ekstraordinær situation, som vi står i, og du henviser til noget, dagpengesystemet, som ikke er ekstraordinært. Har I tænkt jer at gøre noget ekstraordinært for dem, som mister deres job?

- Det er ikke for nuværende muligt at sige, hvor mange virksomheder, der ikke klarer sig igennem, eller hvor mange der desværre kommer til at få en fyreseddel. Men det jeg med sikkerhed kan sige, det er, at hvis vi ikke tog alle de skridt, som vi gør med hjælpepakken, så vil risikoen være, at det tal blev meget højt.

- Vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at holde det nede, og vi lytter også til råd i forhold til andre ting, som vi kan gøre. Det her bliver ikke det sidste initiativ, som regeringen kommer til at tag i forhold til at holde hånden under lønmodtagere og vores virksomheder. Vi følger det meget tæt, og vi kommer også i de kommende dage og uger til at se nye initiativer, siger Nicolai Wammen.

Læs flere andre historier om danskere, som har mistet deres job grundet coronavirussen herunder:

184 kommentarer
Vis kommentarer