Ulf Pilgaard skiftede ble på Jens-Peter Bonde

Der er ikke mange overraskelser i EU-valgkampen, men at Ulf Pilgaard babysittede EU-veteranen Jens-Peter Bonde er sjovt

De to veteraner - Jens-Peter Bonde fra EU og Ulf Pilgaard fra skuespillernes rækker genopfriskede gamle familiehistorier. Foto: Linda Johansen
De to veteraner - Jens-Peter Bonde fra EU og Ulf Pilgaard fra skuespillernes rækker genopfriskede gamle familiehistorier. Foto: Linda Johansen

Mens folketingsvalget tager store overskrifter i den hjemlige andedam, fører EU Parlamentsvalget sig mere forsigtigt frem og byder kun sjældent på de store overraskelser. Heller ikke selv om deres valg kommer før folketingsvalget.

Men mon ikke det kommer bag på en del, at Ulf Pilgaard faktisk skiftede ble på den otte år yngre Jens-Peter Bonde en gang i tidernes morgen i Sønderjylland.

Se også: Ulf Pilgaard springer ud som Jørgen Leth

Pudsigheden blev afsløret i forbindelse med, at Ulf Pilgard sammen med 133 andre kendte danskere stillede sig til rådighed for EU-veteranen Jens-Peter Bondes og professor Uffe Østergårds kampagne for at få danskerne til at stemme til parlamentsvalget.

Ulf Pilgaard tog hånd om den otte år yngre Jens-Peter Bonde, da de var børn. Foto: Linda Johansen
Ulf Pilgaard tog hånd om den otte år yngre Jens-Peter Bonde, da de var børn. Foto: Linda Johansen
 

– Ja det er meget sjovt, at jeg passede ham den gang, griner 78-årige Pilgaard, hvis sønderjyske minder er forklaringen på, at han i dag er EU-tilhænger og anbefaler, at man husker at stemme.

Våben-opsamling
– Min onkel Alfred Andersen var kordegn i Aabenraa, og Jens-Peters mor lavede mad og vaskede tøj for ham. De boede samme sted, og derfor mødte jeg Jens-Peters familie, når jeg om sommeren var på ferie hos onkel Alfred. Oven på boede min farmor, og her holdt jeg meget af at være, husker han og tilføjer om tiden under Anden Verdenskrig:

– Min onkel og hans kammerater samlede våben op om natten. Min fars bedste ven var nedkastningschef og hed Jens Tolstrup. De havde travlt, og det var ingen leg.

Se også: Klar til at stoppe med cirkusrevyen

Jens-Peter Bonde overtager her historien:

– Min mors opgave var så at vaske til tilsølede tøj i en fart, så tyskerne ikke fandt beskidt tøj, som kunne indikere våbenopsamling. Og våbnene blev gemt på lageret på Højbjerg Larsens Snedkeri, hvor min far var værkfører. Rigtigt mange hjalp den gang, hvor de kunne.

I koncentrationslejr
En af vennerne blev skudt af tyskerne, fordi han blev stukket af en krokone. Onkel Tolder, som Ulf kaldte sin fars ven, Jens Tolstrup, blev også anholdt, men havde held til at slippe fri. Til gengæld var heldet ikke med onkel Alfred, som Gestapo sendte til koncentrationslejren i Neuengamme.

De to modne herrer er enige om, at EU bl.a. kan bruges til at forhindre krige i Europa. Foto: Linda Johansen
De to modne herrer er enige om, at EU bl.a. kan bruges til at forhindre krige i Europa. Foto: Linda Johansen
 

– Jeg kan faktisk ikke huske, hvor længe min onkel Alfred nåede at sidde i Neuengamme, men jeg ved, at han var en af de heldige, som blev befriet af De hvide Busser. Jeg er født i 1940, så alt dette er familiehistorie, men jeg har fået fortalt, at da De hvide Busser kørte over grænsen fra Tyskland, stod min tante og vinkede til sin mand, da han kørte forbi i bussen. Han blev ikke sat af. For alle blev de kørt til Sverige, og først derefter blev de sendt hjem. Det er en helt skør historie, siger Ulf.

Se også: Ulf Pilgaard væltede Cirkusrevyen i går

Krigen mod tyskerne kunne mærkes over hele landet, men især i Sønderjylland, og i Ulfs optik er forebyggelse af mere krig den primære grund til, at man skal forholde sig til EU.

– Europas historie er gennemsyret af krige på kryds og tværs. Tænk f.eks. på 30-års Krigen. Der har været skiftende alliancer, og folk har slået hinanden ihjel for et godt ord. Men jeg tror på, at hvis vi opretholder et EU, kan vi holde hinanden i ørerne. Vi kan skændes så det fløjter, men i fællesskab kan vi forhindre krige i at udvikle sig. Det er i mit hoved det, EU skal bruges til, fastslår Ulf Pilgaard.

13 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere