Ulønnede praktikanter hos kendis: Skulle rense toiletter og vaske bilen

Flere unge piger fortæller om, hvordan de knoklede gratis hos kendt smykkedesigner - hun afviser alt

Zahra Larsen er en af de piger, der har arbejdet ulønnet hos Mai Manniche (Fotos: Privat/Polfoto)
Zahra Larsen er en af de piger, der har arbejdet ulønnet hos Mai Manniche (Fotos: Privat/Polfoto)

Ved du noget om sagen, så tip os på 1224@eb.dk eller sms/mms til 1224

Ekstra Bladet kunne tirsdag fortælle historien om smykkedesigner Mai Manniche, ejeren af fimaet 'JEWLSCPH', der kom i modvind på de sociale medier efter at hun søgte en ulønnet praktikant på fuldtid. På både hendes blog og på Facebook annoncerede hun for assistent-stillingen, der 'er ulønnet, 37 timer ugentligt og minimum 6 mdr' og hvor 'det er ikke nødvendigt med en særlig uddannelse for at søge praktikstillingen'.

Opslaget fik mange negative kommentarer og blev hurtigt fjernet igen - ifølge Mai Manniche på grund af et hav af henvendelser. Hun forsvarede sig tirsdag i en mail med, at 'der på ingen måde tale om et almindeligt job eller udnyttelse, tværtimod er det i praktikantens egen interesse og af samme grund vi får så mange ansøgninger'.

Den version kan fem tidligere praktikanter hos Mai Manniche, som Ekstra Bladet har talt med, dog slet ikke genkende.

Se også: Smykke-kendis i modvind: Vil have ulønnet assistent

Rensede toiletter og gjorde rent
Ikke alle tør stå frem af frygt for deres fremtid i branchen, men en af dem, der står frem og fortæller om sin oplevelse, er 22-årige Zahra Larsen, der nu læser til lærer. Hun står frem for at advare andre piger mod at søge praktikpladsen.

- Der stod i min kontrakt, at jeg skulle lave marketing og PR. Det eneste, jeg lavede, var nærmest at gøre rent og opvarte Mai. Jeg skulle gøre toiletter rene, støvsuge og pudse montrerne. Det tætteste jeg kom på PR var, da jeg fik lov til at hænge jakker op til et presse-event, fortæller Zahra til Ekstra Bladet.

Zahra endte med at sige op efter bare to måneder, og den dårlige oplevelse var medvirkende til, at hun droppede ud af studiet og begyndte at læse til lærer i stedet. Og det er hun lykkelig for i dag.

- Jeg skulle have været der i otte måneder, men i dag er jeg lykkelig for, at jeg sagde stop i tide. Jeg ønsker ikke, at nogen skal have det som jeg havde det. Jeg fik intet fagligt ud af det overhovedet, fortæller Zahra.

Sagde op efter en måned
Også 26-årige Amanda Winther Due var i ulønnet praktik hos Mai Manniche. Hun tog praktikken under sin barsel, fordi hun gerne ville lære mere om faget. Til dagligt læser hun uddannelsen Smykker, Teknologi og Business på Københavns Erhvervsakademi, men blev slemt skuffet over det faglige udbytte i praktikken.

- Jeg brænder så meget for faget og jeg ville virkelig gerne lære noget. Desværre måtte jeg sige op efter en måned, for det var bare slavearbejde uden fagligt udbytte for mig, fortæller Amanda Winther Due.

Ligesom Zahra stiller hun også op for at advare sine medstuderende om at søge stillingen og oplevede også, hvordan hun skulle gøre rent, støvsuge, handle ind og rengøre bilen.

- Jeg havde ikke noget imod at gøre de ting, hvis jeg så også bare lærte noget. Det gjorde jeg bare ikke. Jeg vil virkelig ikke anbefale det til nogen, siger Amanda.

Overarbejde og ingen pauser
29-årige Sofie Wammen var også i PR/marketing-praktik hos Mai Manniche uden at få løn eller SU. Hun søgte praktikken for at prøve noget nyt efter sin barsel. Hun skulle også hente frokost, rengøre bil og køre ærinder for Mai Manniche, men for hende var det ikke de irrelevante opgaver, der var det værste.

- Det værste er det der med, at de ikke forventer, at man kommer som praktikant. Man skal ikke lære noget, man skal bare være en arbejdskraft, fortæller Sofie til Ekstra Bladet.

Ligesom Zahra og Amanda står Sofie frem for at advare andre piger mod at søge den eftertragtede stilling.

- Vi blev behandlet rigtig dårligt og man blev presset hårdt. Jeg fik aldrig lov til at gå til tiden og fik næsten ingen pauser, fortæller Sofie.

Se også: Skole: Slut med praktikanter hos Mai Manniche

Mai Manniche: Jeg er i chok
Ekstra Bladet har været i kontakt med Mai Manniche, der afviser, at rengøring og ærinder er en del af praktikken.

- Jeg er meget chokeret og jeg føler, at det er en personlig hetz. Jeg går vildt meget op i at hjælpe praktikanterne med deres opgaver og lære dem en hel masse, og de laver så mange relevante ting hos mig. Vi tager et stort ansvar ved at have folk i praktik, siger Mai Manniche til Ekstra Bladet.

- Men vi har talt med fem uafhængige kilder, der alle giver udtryk for, at det var en del af jobbet. Du mener simpelthen, at det ikke passer?

- Jeg kan ikke sige andet end, at det er en personlig hetz mod mig. Vi har rengøringspersonale til at klare den slags, og jeg behøver altså ikke folk til at hente mad til mig, for jeg spiser ikke ret meget. Jeg forstår heller ikke, hvorfor de ikke bare siger op, hvis de er utilfredse.

- Flere af dem har faktisk også sagt op. Hvad tænker du om det?

- Det er da super, at de har sagt op, så er det jo ikke rigtigt for dem at være her. Jeg kan ikke sige andet end, at jeg er dybt chokeret over det her.

1 af 2 Mai Manniche på den røde løber (Foto: Polfoto)
2 af 2 Zahra Larsen er en af de piger, der har arbejdet ulønnet hos Mai Manniche (Fotos: Privat/Polfoto)
202 kommentarer
Vis kommentarer