Ulovlig snus er en trend blandt unge

Kræftens Bekæmpelse kalder snus kræftfremkaldende og en vej til nikotinafhængighed

Trods et dansk forbud mod at sælge snus pakket i små portionsposer er det meget let at få fat i det, og flere eksperter vurderer, at det er blevet populært blandt unge. Det skriver Politiken lørdag.

- Snus er blevet et ungdomsfænomen, som primært drenge i alderen 15-25 år har taget til sig, siger Niels Them Kjær, der er projektchef i Kræftens Bekæmpelse, til Politiken.

Samme melding kommer fra Charlotta Pisinger, der er forskningsoverlæge og lektor ved Københavns Universitet med speciale i rygning og livsstilssygdomme.

- Det er klart min fornemmelse, at snus er blevet langt mere udbredt de seneste år, men vi har ikke nogen tal eller undersøgelser til at bakke det op, siger hun.

I københavnske kiosker bliver der helt åbenlyst solgt ulovlig snus, der er importeret fra Sverige. Ved en stikprøveundersøgelse, som Politiken har foretaget, lykkedes det to 15-årige drenge at købe snus i fire af fem kiosker.

Salget foregår dog i lige så høj grad på internettet. Politiken har fået adgang til ti lukkede grupper på Facebook, hvor der bliver solgt snus.

- Snus indeholder kræftfremkaldende stoffer, så det kan fremkalde kræft i bugspytkirtlen, siger Niels Them Kjær til Ritzau.

- Men vi er mest bekymret for, at det giver en høj afhængighed af nikotin og gør de unge fortrolige med at bruge tobak.

Tidligere har Niels Them Kjær i andre medier sammen med andre parter på området efterlyst handling fra myndighederne.

Snus er forbudt i hele EU. Den eneste undtagelse er Sverige, der krævede som betingelse for indtrædelse i EU, at landet kan tillade salg af snus.

10 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere