Ulv på spil i Kolding: Tre rådyr dræbt

En ulv har i løbet af den seneste måned dræbt tre rådyr tæt på byen

Jørn Chemnitz, Kolding Kommunes naturfagskonsulent, ved det første rådyr, som blev fundet dræbt i Kolding Skov. (Foto: Kolding Kommune)
Jørn Chemnitz, Kolding Kommunes naturfagskonsulent, ved det første rådyr, som blev fundet dræbt i Kolding Skov. (Foto: Kolding Kommune)

Ulve er for det meste sky og bevæger sig nødigt tæt på mennesker, men i Kolding har en eller flere ulve i løbet af den  seneste måned dræbt tre rådyr tæt på byen. Det oplyser Kolding kommune.

De tre dyr er blevet fundet i og omkring Kolding Skov, der løber fra udkanten af byen og hele vejen ind i centrum, hvor den kaldes Marielundskoven, og fredag morgen slog Kolding kommune så fast, at de er blevet dræbt af en ulv.

- Det er første gang i Danmark, at en ulv kommer så tæt på midtbyen. Det er sikkert en enlig ulv, der strejfer rundt og så er den kommet til byen og har spist lidt, imens den har været her, oplyser Mette List, biolog i Kolding Kommune.

Samfund - 13. mar. 2015 - kl. 19:51 TV: Ulv spottet på spring gennem villakvarter

Marielundskoven er et yndet sted til gå ture og andre aktiviteter, og skoven ligger tæt på både banegård, sygehus, beboelse og børnehaver.

Byen Kolham i Holland, hvor dyreracen også er yderst sjældne, oplevede ligeledes for nylig en ulv strefje rundt i et villakvarter. (Video: AP)

Borgmester Jørn Pedersen kalder det fascinerende, at ulven efter knap 200 års fravær er tilbage i Danmark. Men han anerkender, at nogle mennesker føler sig utrygge ved ulven, selv om eksperterne nedtoner faren og peger på, at risikoen for angreb er forsvindende lille.

- En del mennesker nærer en instinktiv frygt for ulven. Den skal vi naturligvis anerkende. Derfor har vi med det samme taget kontakt til Naturstyrelsen for at høre, hvordan vi som kommune skal forholde os. Vi har også allerede aftalt at holde et informationsmøde, hvor eksperter fra Naturstyrelsen kommer og fortæller om ulven og svarer på spørgsmål fra borgerne. Jeg håber et sådant møde kan være med til at aflive nogle myter, siger Jørn Pedersen.

Det er DNA-tests foretaget af Nationalt Center for Miljø og Energi (DCE), Aarhus Universitet, der har bevist, at der er tale om en ulv. Det vides endnu ikke, om det er samme ulv, der har været på spil.

- Det er lidt overraskende, at ulven har jaget i en bynær skov med så højt aktivitetsniveau fra skovgæster, mountainbikecyklister og løbere. Men den har opført sig som en helt normal ulv ved at holde sig skjult for mennesker og ved at jage rådyr, som udgør ulvens primære fødekilde. Den er formentlig kommet ind i Kolding Skov via en af de korridorer, der kæder skoven sammen med naturområderne nord for byen, forklarer Mette List.

Om ulven stadig befinder sig i Kolding Skov er uvist. Kun én af de 19 danske ulve, som myndighederne har kendskab til, har slået sig fast ned i et bestemt område. Resten strejfer omkring, og da en ulv kan tilbagelægge 100 km på et døgn, kan Kolding-ulven sagtens have fundet nye jagtmarker.

- Ulven foretrækker fred og ro, så vi formoder, at den allerede er fortrukket til roligere områder. At det forholder sig sådan, underbygges af, at der efterhånden er gået næsten tre uger, siden det sidste rådyr blev fundet, oplyser Mette List.

Hvis man møder en ulv, anbefaler Naturstyrelsen, at man hæver stemmen, klapper i hænderne og laver store fagter med armene, hvilket vil få de fleste ulve til hurtigt at forsvinde.

126 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere