Annonce:
Annonce:

Ulykke i USA rammer Danmark

Der skulle være ankommet et syvende F-35-fly i februar, men levering forsinkes formentlig efter ulykke

Det er ikke første gang, der er problemer med F-35-kampflyene. I august blev det opdaget, at to ud af seks indkøbte kampfly, som på nuværende tidspunkt befinder sig i USA, havde en katapultfejl. (Arkivfoto). Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Det er ikke første gang, der er problemer med F-35-kampflyene. I august blev det opdaget, at to ud af seks indkøbte kampfly, som på nuværende tidspunkt befinder sig i USA, havde en katapultfejl. (Arkivfoto). Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Samfund

En ulykke med et F-35-fly i USA kommer med al sandsynlighed til at forsinke leveringen af det syvende danske kampfly.

Det oplyser Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse.

Ulykken medfører, at producenten, Lockheed Martin, midlertidigt har stoppet F-35-flyleveringerne, og en undersøgelse er igangsat. Det vil altså forventeligt gå ud over leveringen af fly til Danmark.

Berlingske henviser til det amerikanske medie Defence News, der skriver, at et svigt i brændstoftilførslen til motoren formentlig har medvirket til ulykken, hvor piloten nåede at katapultere sig selv ud.

Danmark skulle have fået leveret sit syvende kampfly på amerikansk grund til februar, men det sker formentlig ikke. Flere skal på et senere tidspunkt på året leveres til Danmark, men det vides ikke, om de heller ikke kan leveres til tiden.

Danmark har i forvejen fået leveret seks F-35-fly, som står på Luke Air Force Base i USA.

Annonce:

Der er tale om et F-35B-fly, som i forbindelse med en testflyvning er forulykket.

Derfor er testflyvninger med F-35B-typen stoppet, og det internationale F-35-programkontor har underlagt et mindre antal F-35-fly et flyveforbud.

De fly, Danmark har indkøbt, er af typen F-35A. Disse er ikke underlagt flyveforbuddet, men anvendes i 'reduceret omfang ud fra et forsigtighedsprincip', skriver Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse.

Der har før været problemer med F-35-flyene. I august kom det frem, at to ud af de seks fly, der står i USA, havde en produktionsfejl.

Fejlen betød, at katapultsæderne ikke virkede, skrev mediet Ingeniøren, der også kunne fortælle, at der i flere andre lande var opdaget fejl med kampfly af typen F-35.

I Danmark er det politisk aftalt, der skal købes i alt 27 F-35-fly, som skal erstatte blandt andet F-16-flyene. Udfasningen af F-16 skulle egentlig være sket i 2024, men den udfasning er udskudt.

Annonce:

Det var ligeledes planen, at F-35-flyene fra 2025 kunne deltage i internationale missioner og i 2027 være fuldt indfaset.

Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse oplyser ikke, om forsinkelserne vil ændre på de planer.

OVERBLIK: Danmark køber F-35-fly for milliarder

En ulykke med et F-35-fly i USA kommer forventeligt til at forsinke leveringen af kampfly til Danmark.

Der skulle være leveret et fly i februar og flere senere på året. Flyene, der skal til Danmark, er af typen F-35A, mens flyet, der har været involveret i en ulykke, er af typen F-35B.

Bliv klogere på Danmarks F-35 -engagement her:

* 1997: Danmark går med i industrisamarbejdet omkring udviklingen af F-35-jagerne.

* 2005: Forsvarets Materieltjeneste inviterer flyproducenter til at komme med bud på Danmarks kommende kampfly.

* 2007: Et særligt projektkontor - Projekt Nyt Kampfly - oprettes. Det skal lave en analyse, der skal danne grundlag for politikernes valg af nyt kampfly.

* 2008: Finanskrisen indtræder.

* 2009: Daværende forsvarsminister Søren Gade (V) udskyder i to omgange beslutningen om typevalget til begyndelsen af 2010.

* 2010: Ny forsvarsminister Gitte Lillelund Bech (V) lægger beslutningen på is.

* 2013: Kampflykonkurrencen genstartes.

* 2015: Projekt Nyt Kampflys rapport med beslutningsgrundlaget for typevalget er færdig, men låses inde, mens skiftende forsvarsministre fortsætter med at udskyde den politiske del af processen.

* Maj 2016: Regeringen peger på F-35 fra amerikanske Lockheed Martin som sit bud på Danmarks nye kampfly og anbefaler indkøb af 27 fly.

* Juni 2016: Et politisk flertal beslutter at købe 27 F-35 -fly.

* 2017: Finansudvalget tiltræder et aktstykke fra Forsvarsministeriet og godkender dermed i første omgang at bruge 16,37 milliarder kroner til indkøb af flyene.

2021: Danmarks første F-35 er flyveklar og bliver overdraget til Danmark - men bliver fysisk i USA. Senere kommer det frem, at der er katapultfejl på to af flyene.

2022: Piloter og personale omskoles og uddannes på Luke Air Force Base i Arizona.

2023: Et nyt såkaldt F-35 Campus er efter planen færdigbygget i Skrydstrup, og de første danske F-35 skulle efter planen lande i Danmark. Det forsinkes dog formentlig på grund af en ulykke i USA.

2024: Her skulle F-16 efter planen udfases. Det er dog udskudt, og F-16-flyene bliver senest udfaset i 2027.

2025: F-35 skal efter planen kunne deltage i internationale missioner.

2027: F-35 skal efter planen indfaset i Danmark.

Kilder: Forsvarsministeriet, Ingeniøren og Lockheed Martin.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Søren Pind er gået fra snøvsen
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: