Annonce:
Annonce:

Ulykke vendte Stinnes liv på hovedet - nu jages hun af jobcentret

En voldsom ulykke på en ferie har sendt Stinne ud i en lang sygemelding. Hun har et job at vende tilbage til, men alligevel bliver hun åndet i nakken af jobcentret

Stinne Richter Berg er træt af at blive jagtet af jobcentret, selvom hun ikke er i fare for at miste sit arbejde, mens hun er sygemeldt

En voldsom ulykke på en safari har gjort, at Stinne er sygemeldt. Hun har fortsat sit arbejde at vende tilbage til, men alligevel har hun jobcenteret på nakken.
Annonce:
Følg Samfund

Står du selv i et forløb med jobcentret, eller kender du til andre sager? Så kontakt journalisten her.

Da Stinne drog afsted på safari i Sydafrika, havde hun ingen anelse om, at en elefant ville kaste bilen omkuld.

At det tonstunge køretøj ville havne oven på hende.

At turen ville koste hende brækkede ribben, lændehvirvler og korsben, indre blødninger, et bækkenbrud og 11 operationer.

Men hun havde heller ingen anelse om, at hun tilbage i Danmark skulle kastes ud i en kamp med jobcentret.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Stine Richter Berg var efter ulykken igennem fem operationer i Sydafrika og yderligere seks i Danmark. Privatfoto
Stine Richter Berg var efter ulykken igennem fem operationer i Sydafrika og yderligere seks i Danmark. Privatfoto

Ingen fred og ro
Stinne Richter Berg har siden ulykken 14. april 2022 været sygemeldt fra sit arbejde som advokat og partner i et advokatfirma. Et job, som hun kan vende tilbage til, så snart helbredet tillader det.

Men fred og ro til at komme sig er i stedet erstattet med samtaler med sagsbehandlere, lægeerklæringer og partshøringer.

Annonce:

Jobcentret vurderer nemlig ikke længere, at Stinne har ret til at være på sygedagpenge og mener i stedet, at den 48-årige advokat skal i et jobafklaringsforløb.

- Jeg er ikke i risiko for at miste mit job på nuværende tidspunkt. Jeg har ikke brug for den indsats, de yder, siger Stinne Richter Berg.

- Jeg har meget mere brug for, at jeg kan få fred til, at jeg kan blive rask, så jeg kan komme tilbage til mit job. Det er tåbeligt at kaste så mange ressourcer efter mig.

Artiklen fortsætter under billedet ...

48-årige Stinne Richter Berg bor i Ry. Hun har en ph.d. i jura, er partner i et advokatfirma og har møderet for Højesteret. Foto: Anders Brohus
48-årige Stinne Richter Berg bor i Ry. Hun har en ph.d. i jura, er partner i et advokatfirma og har møderet for Højesteret. Foto: Anders Brohus
 

En misforstået indsats
Jurist og direktør i organisationen HumanRise Louise Schelde Frederiksen er gået ind i Stinnes sag. Hun kalder jobcentrets ageren for 'juridisk helt unødvendig'.

- Stinnes sag viser, at jobcentrene bruger deres tid og ressourcer forkert, siger Louise Schelde Frederiksen.

 - Og det, sagen i dén grad siger, er, at det er en fuldstændig misforstået indsats. Altså, man sørger jo for, folk får det dårligere, så de skal bruge deres ressourcer på alt muligt andet end netop at komme tilbage til arbejde. Det bliver ikke mere misforstået.

Juristen peger på, at Stinne utvivlsomt opfylder betingelserne for forlængelse af sygedagpenge, og at jobcentret bør understøtte lægens behandlingsplan frem for at 'rykke hende rundt i forskellige kasser'.

Annonce:

- Det er mere end dysfunktionelt, når man siger, at hun skal i arbejdsprøvning, når hun har et arbejde, hun kan vende tilbage til, siger Louise Schelde Frederiksen.

- Og der kan man jo bare sige, hvis jeg skal være rigtig grov: Hvad skal vi med jobcentrene, hvis det eneste, de laver, er misforståede indsatser?

Artiklen fortsætter under billedet ...

Ud over frustrationen over at være syg er Stinne Richter Berg  frustreret over at have den ekstra byrde fra jobcentret. Foto: Anders Brohus
Ud over frustrationen over at være syg er Stinne Richter Berg frustreret over at have den ekstra byrde fra jobcentret. Foto: Anders Brohus
 

Et trist eksempel
Selvom Stinne med sin baggrund er velbevandret i jura, finder hun alligevel jobcentrets regler kringlede.

- Det er et enormt komplekst og specialiseret lovområde, som simpelthen er umuligt at forstå for menigmand. Når man bliver sygdomsramt, er man jo i forvejen rimelig lav på ressourcer. Det bliver uoverskueligt, siger den sygemeldte advokat.

- Jeg har da lidt haft den holdning, at I (jobcentret, red.) kan gøre med mig, hvad I vil, for det kan jeg ikke tage mig af lige nu.

Den anskuelse bakker Louise Schelde Frederiksen op om:

Annonce:

- Det er jo desværre et trist eksempel på, at det er lige meget, hvem du er, så er jobcentret så komplekst, så uforudsigeligt, at ingen kan finde rundt i det dysfunktionelle spindelvæv. Ingen.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Stinne Richter Berg ønsker fred til at blive rask og komme tilbage til sit arbejde. Foto: Anders Brohus
Stinne Richter Berg ønsker fred til at blive rask og komme tilbage til sit arbejde. Foto: Anders Brohus
 

Stinne Richter Berg håber på ændringer i jobcentrene.

- Jeg håber, at politikerne får øje på, at det her et vanvittigt system, man har fået skabt, slutter hun.

Artiklen fortsætter under boksen ...

Jobcenter: - Vi vil gerne have mere fleksibilitet

Anja Nørby Søren, som er chef for Arbejdsmarked og Social i Skanderborg Kommune, oplyser, at der endnu er partshøringer i gang for, hvorvidt Stinne skal i et jobafklaringsforløb. Men på baggrund af de nuværende oplysninger mener de ikke, at Stinne kan få forlænget sine sygedagpenge.

- Stinne har et job at vende tilbage til. Hvorfor mener I, der er behov for at iværksætte forskellige tiltag omkring hende?

- Så længe man er på sygedagpenge, så skal man hele tiden og kontinuerligt forholde sig til paragraf 7. Det vil sige, man skal hele tiden vurdere på, om borgeren er arbejdsdygtig eller uarbejdsdygtig.

- Skulle det nu vise sig, fordi der ikke er noget, der er sikkert i de her sager, at man ikke kan vende tilbage til det her job, så er det jo vigtigt, at vi har fået afklaret nogle ting undervejs, så vi ved, hvad kunne man så eventuelt skulle arbejde som i det videre. 

- Men når der ligger en plan for, hvordan hun kan komme tilbage på arbejdet, hvorfor er det, man så ikke bare siger 'der er en plan her, der er også et job at vende tilbage til, så gør vi ikke noget lige nu'?

- Fordi det må vi ikke. Vi må ikke stille tingene i bero, vi skal hele tiden opfylde lovgivningens intentioner, som er, at vi er i løbende kontakt og samarbejde med de borgere, vi har med at gøre.

- Mener du, det er en hensigtsmæssig brug af tid, penge og ressourcer fra jobcenteets side, når Stinne har et job at vende tilbage til, men blot mangler helbredet til det?

- Jeg synes ikke, man stille det helt så sort/hvidt op. I nogle tilfælde kan det virke uhensigtsmæssigt.

- Lige præcis i denne her konkrete sag kan jeg ikke sige med sikkerhed, om det er klogt eller ikke klogt brug, det er jeg ikke dybt nok nede i sagen til at vide.

- Men sådan på et generelt plan er jeg enig.

- Der, hvor der er en arbejdsgiver, og hvor der er et sygdomsforløb, der er fuldstændig styr på, jamen så kunne jeg da også godt tænke mig, at vi som jobcenter havde lidt mere fleksibilitet i forhold til at bruge tiden der, hvor der er allermest behov for det, og så måske give lidt mere frit, der hvor der ikke er helt så meget behov for det.

- Det handler jo også om at bruge mine medarbejderes tid bedst muligt og der, hvor den er givet bedst ud.

I regeringsgrundlaget, som den nye SVM-regering præsenterede den 7. december, lyder det, at regeringen vil nedlægge jobcentrene og nytænke måden at få arbejdsløse i job på. Læs mere her.

Ekstra Bladet har tidligere beskrevet, hvordan syge borgere jages af jobcentrene.

57-årige Lena Jensen har kræft og har været på ordningen i sygedagpengeloven for livstruende, alvorligt syge. Jobcentret mener dog, modsat lægerne, at Lena nu er klinisk rask og har stoppet hendes sygedagpenge.

Sagen er nu hos Ankestyrelsen.

 

42-årige Pia Rosgaard Find har uhelbredelig brystkræft. Lægerne forventer, at hun har kort tid tilbage - men Jobcenter Vejle mente imidlertid, at hun var i bedring og fjernede hende fra ordningen for livstruende, alvorligt syge samt krævede hende i arbejdsprøvning.
 

Sagen er siden blevet omgjort af Ankestyrelsen, og Pia er nu efter mange måneder tilbage på standbyordningen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

Annonce:
Pas på ønsker i Venstre - de kan gå i opfyldelse
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
LIGE NU

Bagholdet

Annonce:
Annonce: