Undersøger 34 dødsfald efter fejl i omstridt IT-system

34 dødsfald skal nu undersøges efter en fejl i it-systemet Sundhedsplatformen

Arkivfoto: Jens Dresling
Arkivfoto: Jens Dresling
Følg Samfund

427 patienter i Region Sjælland og Region Hovedstaden er blevet berørt af den fejl i Sundhedsplatformen, som har ændret i styrken i patienters medicin.

Det fremgår i et notat fra Region Hovedstaden til regionsrådspolitikerne, som P4 København har fået.

Fejlen skyldes en automatisk funktion i Sundhedsplatformen, som skal sørge for, at patienten får udskrevet så få tabletter som muligt. Men Sundhedshedsplatformen tager ikke nødvendigvis højde for den styrkeforskel, der er på tabletterne.

Det betyder, at en patient risikerer at få udskrevet færre tabletter, men med stærkere dosis, end det var meningen.

Udover en undersøgelse af de 427 patienter, så skal der nu også undersøges 28 dødsfald i Region Hovedstaden og 6 dødsfald i Region Sjælland. Det skriver DR P4 København.

- Vi skal sikre, at der ikke er sammenhæng mellem dødsfaldet og ændrede medicinordinationer, siger sundhedsfaglig chef i Region Sjælland, Preben Cramon, som også er leder af det team, der undersøger fejldoseringerne.

Hvis man er blevet berørt af fejlen, så bliver man kontaktet af sygehuset, forklarer Preben Cramon og fortsætter:

- For de afdøde patienter er man inde og se på, om ændringen i dosis eller lignende kan have været medvirkende årsag til dødsfaldet, siger han til DR P4 København.

Det er ikke første gang, at regionerne skal undersøge dødsfald som konsekvens af en fejl i Sundhedsplatformen. Tilbage i oktober kom det frem, at en fejl havde medført, at der var blevet skrevet en forkert dosis medicin på pilleglas og pilleæsker til flere tusinde patienter. Her skulle Region Hovedstaden og Region Sjælland undersøge i alt 24 dødsfald. Undersøgelsen er netop afsluttet og viser, at ingen af de 24 dødsfald kunne kobles til fejlen, forklarer Sophie Hæstorp Andersen (S), som er regionsrådsformand i Region Hovedstaden.

- Det er jeg meget, meget lettet over, siger hun til DR P4 København.

I næsten fire måneder kendte Region Hovedstaden fejlen, som førte til ikke-permanente skader hos tre patienter.

- Det er selvfølgelig ikke i orden, at der går fire måneder, før man får indberettet en fejl om, at der kan være mulige problemer med de labels, der kan være udskrevet på apoteket. Derfor er jeg glad for at fejlen er rettet nu, men jeg er også meget lettet over, at det er så få patienter, der har haft følgevirkninger af det, siger Sophie Hæstorp Andersen til DR P4 København.

Ny fejl i Sundhedsplatformen kan have ført til fejldoseringer

Dødsfald undersøges og patienter indkaldes efter it-fejl

Mere fra Ekstra Bladet+

Mette Frederiksen slipper med skrækken og lader andre tage skraldet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind