Undersøger stort læge-læk: Toppolitiker hængt ud som syg

Udbyderen af stort it-system til de praktiserende læger undersøger nu et muligt hack efter kendt internetaktivist har delt foruroligende statusopdatering på Facebook

Se video fra en af Torbens aktioner her (Privatoptagelse)
Følg Samfund

It-udbyderen Aver og Lauritzen, der står bag det elektroniske lægejournalsystem 'Ganglion', arbejder lige nu på højtryk, efter man i weekenden blev opmærksom på en mulig sikkerhedsbrist i systemet, der benyttes af en lang række praktiserende læger landet over.

Det sker, efter internet-aktivisten Torben Andersen lørdag skrev en opsigtsvækkende besked på sin åbne Facebook-profil.

'Kort sagt, GangLions database rummer informationer om patienter fra 200 lægehuse i Danmark. Og databasen er pivåben. Hvis du keder dig, kunne du sikkert selv finde databasen på Google,' skriver han.  

Antyder minister er syg
Samtidig tilføjer han en besked, der kan tolkes, som om han har kigget i dataen og fundet meget følsomme oplysninger på mindst en af landets folkevalgte:

'Jeg siger ikke, at Astrid Kragh (Astrid Krag tidligere Sundhedsminister, red.) har fået recept på (medicinpræperat udeladt) i perioden 2006-2011,' skriver Torben Andersen.

- Opslaget på Facebook fik os til at frygte, at der kunne været et hul i sikkerheden. Derfor lukkede vi resolut for adgangen til en stor del af systemet. Vi tvangsflytter nu alle over på en ny server, siger teknisk direktør Jens Christian Lauritzen til Ekstra Bladet.

- Vi kan ikke finde noget som helst, der bekræfter det her læk. Vi kan heller ikke finde den omtalte folketingspolitiker nogen steder. Men derfor er der stadig mulighed for, at de personer der omtaler det på Facebook, har fundet et hul, siger it-firmaets tekniske direktør.

Astrid Krag: Og hvad så hvis jeg havde?
Som den eneste navngivne person i opslaget er Astrid Krag (S) chokeret over at blive hængt ud til offentligskue.

Hun er allerede blevet kontaktet af folk, der har set Torben Andersens Facebook-opdatering. Hun afviser at skulle have taget den medicin, som hun ellers slet skjult antydes at have.

- Og hvad så hvis jeg havde taget den medicin i en årrække? Det er der rigtigt mange, der gør, og samtidig der passer deres job, familie og liv generelt. Det er en mærkelig måde at forsøge at skade nogen på.

Socialdemokraten har i forlængelse af Ekstra Bladets henvendelse kontaktet sin praktiserende læge.

Astrid Krag antydes i en årerække at have taget en bestemt type medicin i Facebook-opdatering fra internetaktivist. Nu undersøgs muligt læge-læk. Foto: Joachim Adrian
Astrid Krag antydes i en årerække at have taget en bestemt type medicin i Facebook-opdatering fra internetaktivist. Nu undersøgs muligt læge-læk. Foto: Joachim Adrian

Fra den praktiserende læge lyder det, at man end ikke benytter Ganglion-systemet med det mulige sikkerhedsbrist.

- Det er meget utroværdigt læk det her. Han kunne i det mindste have stavet mit navn rigtigt. Når det så er sagt, er det demokratisk dybt problematisk, hvis man skal være villig til at leve med en trussel om at få lækket sine personlige oplysninger ved at gå ind i politik. Det vil formentlig afholde mange mennesker fra at gå ind i politik. Det er et stort problem for demokratiet, tordner den tidligere sundhedsminister.

- Jeg afskyr hende og alle andre politikere
Torben Andersen er blandt andet kendt for at have smadret flere af politiets kameraer til automatisk nummerplade genkendelse i protest over masseovervågningen. En aktion han filmede og lagde på sin Facebook-side.

Han har også hevet en række SF-valgplakater i København og lækket 22 SF-politikeres cpr-numre. Her i blandt Astrid Krags.

Ulovligheder han 26. oktober 2016 blev idømt 14 dages betinget fængsel for.

Torben Andersen. Privatfoto
Torben Andersen. Privatfoto

Da Ekstra Bladet får kontakt til Torben Andersen via Facebook benægter han, at han har lækket data om Astrid Krag eller har benyttet sig af det sikkerhedshul, han påstår findes:

- Jeg afskyr hende og alle andre politikere i sådan en grad, at jeg reelt ikke ville have et problem med at lække data på dem, men jeg ønsker ikke at blive straffet for at gøre en god gerning, skriver Torben Andersen.

- Jeg ved intet om hendes recepter - men det gav et godt blikfang at skrive noget om den idiot, skriver Torben Andersen.

Ekspert: It-sikkerheden sejler
Skulle det være lykkedes for udefrakommende at have hacket Ganglion-systemet overrasker det dog ikke vært på Radio24syv programmet 'Aflyttet' Anders Kjærulff.

Igennem en årrække har han sat fokus på privatliv og overvågning på nettet og fulgt udviklingen tæt.

- Der er store sikkerhedsudfordringer i, hvordan man behandler den her type oplysninger ved de praktiserende læger. Tidligere lå oplysningerne på papirer og i lægens lukkede systemer. Nu kræver staten, at de er tilgængelige på tværs af sundhedsvæsnet og til dels også for patienterne. Mens tilgængeligheden har været igennem en stor udvikling, kan man ikke sige det samme om it-sikkerheden, lyder det fra Anders Kjærulff.

Da der er tale om personlige oplysninger, har Ekstra Bladet valgt at udelade hvilken type medicin Astrid Krag hævdes at have benyttet sig af.

Mere fra Ekstra Bladet+

Den 4. november 2020 forgreb Danmarks regering sig på demokratiet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind