Underviser kopierede eksamen: Studerende tvunget til re-eksamen

En underviser på Handelshøjskolen i Aarhus har givet de studerende en eksamensopgave, som ligner en fra 2014 så meget, at alle eleverne skal op til en ny eksamen

Den 25. april skal de studerende til eksamen igen. Ikke fordi de har kopieret svar, men fordi underviseren har kopieret opgaverne.  Det er Studienævnet på skolen, som har taget den endelige beslutning om, at  eksamenen annulleres. (Foto: Cathrine Ertmann og Colourbox)
Den 25. april skal de studerende til eksamen igen. Ikke fordi de har kopieret svar, men fordi underviseren har kopieret opgaverne. Det er Studienævnet på skolen, som har taget den endelige beslutning om, at eksamenen annulleres. (Foto: Cathrine Ertmann og Colourbox)

Normalt er det historier om dovne elever, som kopierer opgaver, der fylder i mediebilledet, men i en ny sag fra Aarhus er tingene vendt på hovedet.

Knap 150 studerende på Aarhus School of Business and Social Sciences, der fredag i sidste uge var til eksamen i faget Strategy and Management Accounting, skal op til en ny eksamen i faget. Det fik de at vide tirsdag eftermiddag, da studieledelsen kunne meddele, at eksamen var annulleret.

- Det viser sig, at det er en opgave, som har ligget fra 2014, og det bliver man først opmærksom på efter eksamenen. Der har været nogle studerende, som har haft adgang til denne opgave og også rettevejledningen, som dengang blev udarbejdet, siger prodekan for undervisning på Handelshøjskolen, Aarhus School og Business and Social Sciences, Per Andersen, til Ekstra Bladet.

(Foto: Ulrich Borch)
(Foto: Ulrich Borch)

Kopieret
Det er fagets underviser, som har konstrueret eksamenens opgaver. Det er nemlig kun ganske få rettelser og nuancer, som adskiller den nye eksamen fra den, som de studerende med faget blev stillet overfor i 2016.

- Det er ualmindeligt uheldigt, at det sker. Vi har kvalitetssikring af opgaver og eksamener, men vi har også med mennesker at gøre, siger Per Andersen.

- Der er tale om nogle personlige forhold, hvor vores medarbejder er blevet presset. Og det har gjort, at vedkommende har afleveret den eksamen, og det er selvfølgelig på ingen måder acceptabelt, siger prodekanen.

Arkivbillede af Karrierecenteret på Handelshøjskolen. (Foto: Cathrine Ertmann)
Arkivbillede af Karrierecenteret på Handelshøjskolen. (Foto: Cathrine Ertmann)

Tilsynet opdagede det
Både under og efter eksamen fik eksamenstilsynet fornemmelsen af, at noget var galt. De oplevede, at eleverne afleverede meget hurtigere, end hvad man ellers kunne regne med for en fire timers eksamen. De hørte også elever omtale opgaverne på vej ud, hvor flere eksaminander mente, at de lignende opgaver fra tidligere eksamener.

Alle disse faresignaler fik tilsynet til at tage kontakt til ledelsen efter eksamenen. Opgaverne blev gået efter i sømmene, og studieledelsen vurderede derefter, at eksamenen skulle annulleres og tages om, fordi der ’ikke har været lige forhold for eleverne.’

- Det er klart, at sådan noget her giver anledning til, at vi kigger på de processor, vi går igennem, når vi kvalitetssikrer eksamener, siger Per Andersen.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Sure studerende
Efter de studerende fik besked om, at de endnu engang skal til eksamen i Strategy and Management Accounting, har flere kontaktet studieledelsen i vrede.

- Der er selvfølgelig stor frustration blandt mange af eleverne. Når man har læst op til en eksamen og sådan noget sker, er det selvfølgelig frustrerende at skulle geare sig op til at gå til samme eksamen igen. Og det er vi kede af, forsikrer Per Andersen.

Han understreger dog, at man har valgt at lade alle studerende gå om, fordi man også skal tage hensyn til de studerende, som ikke har haft adgang til rettevejledningen. De har ikke kunnet score sig den høje karakter, som nogle af eksaminanderne formentlige kan se frem til, og det er unfair, lyder argumentet.

Nu forsøger skolen at møde de pressede studerende og i særlig grad dem, der slet ikke er i Aarhus på grund af planlagte rejser, når alle eleverne skal til eksamen igen den 25. april.

- Vi forsøger at rykke opgaver i undervisningen, så de studerende kan få ro til at gå til eksamen og være koncentreret omkring det, siger Per Andersen.

Karrierecenteret på Handelshøjskolen. (Foto: Cathrine Ertmann)
Karrierecenteret på Handelshøjskolen. (Foto: Cathrine Ertmann)
 

Personalesag
Det er endnu ikke fastlagt, hvad kopieringen af eksamenen får for underviseren. Prodekanen kalder det en ’personalesag’, men vil ikke komme yderligere ind på, hvad det kan få af konsekvenser for medarbejderen.

- Vi er et sted, der går utrolig meget op i kvalitet, og det her er ikke noget, der skal foregå. Og det er klart, at der bliver taget personalemæssigt hånd om det, for vi ser selvfølgelig alvorligt på det, siger Per Andersen.

12 kommentarer
Vis kommentarer