Undervisningsminister om spionprogram: Kører efter planen

Merete Riisager har ingen planer om at skrotte Den Digitale Prøvevagt

Undervisningsministeren ryster ikke på hånden i sagen om Den Digitale Prøvevagt. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Undervisningsministeren ryster ikke på hånden i sagen om Den Digitale Prøvevagt. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Der er ikke udsigt til, at danske gymnasieelever slipper for at lade sig overvåge under sommerens eksaminer.

I et skriftligt svar til Ekstra Bladet fastholder undervisningsminister Merete Riisager fra Liberal Alliance således, at Den Digitale Prøvevagt er på ret kurs.

'Da jeg i december 2017 foreslog gymnasieforligskredsen at udvikle og indføre et monitoreringsværktøj var der accept af det og tilslutning til finansieringen af det.'

'Her blev det overordnede indhold af programmet lagt frem - blandt andet at programmet skulle logge de handlinger, som eksaminanden foretager på sin computer under prøven.'

Gymnasieelever raser mod spionprogram

Sikkert og trygt
Merete Riisager anerkender, at der har været utryghed omkring programmet, men er sikker på, at løsningen bliver god og sikker.

'Det er vigtigt for mig at understrege, at det hele tiden har været en prioriteret, at vi ville lave en løsning, der var sikker og tryg at bruge for eksaminanderne.'

'Generalprøven er blevet gennemført i dag som planlagt. Nu skal de to styrelser evaluere generalprøven sammen med leverandøren. Det er sædvanlig praksis og skal gøres ordentligt.'

Helt gymnasium boykotter spionprogram

Kræver møde i næste uge
Sagen er dog ikke slut, hvis de står til Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten. De tre partier har nemlig bedt ministeren om et møde allerede i næste uge.

Her håber Jacob Mark, der er undervisningsordfører i SF, at det lykkes at få Den Digitale Prøvevagt droppet i den nuværende form.

- Vi er nødt til at lytte til de mange utrygge elever, forældre, lærere og rektorer, som nu har meldt sig i debatten.

- Der har simpelthen været for meget uklarhed om, hvordan det her virker.

- Men jeg mener også, at man er nødt til at begynde helt forfra, så vi kan få lavet et program og gemt data på en meget mere tryg måde.

Han anerkender, at målet med programmet er at forhindre snyd.

- Men snyderiet har i dag et meget lille omfang, og den her løsning holder altså ikke.

Rektorer efter kritik: Spionprogram er ikke vores ansvar

Har et kæmpe ansvar
Jacob Mark opfordrer samtidig Merete Riisager til at være mere tydelig i sin kommunikation omkring det omstridte program.

- Jeg mener, at undervisningsministeren har et meget stort ansvar for, at der er skabt så meget usikkerhed.

- Blandt andet når man lover, at eleverne kan teste frivilligt, men fortsætter som om, at intet er sket, og elever i dag derfor alligevel tvinges til at bruge programmet. Det er ikke i orden.

Her er ministeriets svar på kritikken

Påstand: Der gemmes data fra computerne, selvom prøven ikke er i gang!

Svar: Nej, men det er rigtigt, at der i den første udgave af programmet var en fejl, som gjorde, at et enkelt skærmdump blev gemt lokalt på computeren. Fejlen er nu rettet.

Påstand: Programmet optager alt, hvad eleverne tester ind på deres computer!

Svar: Nej, men det er rigtigt, at der er indbygget en mulighed for at keylogge - altså registrere hvordan tasterne på computeren bliver brugt. Funktionen er slået fra, men hvis den senere bruges, vil det ikke være de enkelte tegn, der gemmes, men alene antallet af gange, at tasterne bruges, som registreres.

Påstand: Data deles med amerikanske Amazon og ligger på servere hos dem i USA!

Svar: Nej, data deles ikke med Amazon i USA, men ministeriet har købt adgang til en række servere, som Amazon driver i Irland. Amazon har skrevet under på, at data ikke må opbevares uden for EU. Og data er krypteret og sikret mod, at andre end nogle få godkendte personer i Danmark kan læse dem.

Påstand: Den Digitale Prøvevagt kan se alle mine private data!

Svar: Både ja og nej. Da der alene gemmes et skærmdump hvert 30. sekund og opsamles data om de hjemmesider, man besøger, og hvilke programmer man har åbnet, er det alene, hvis eleven selv foretager sig noget privat under eksamen, at det kan blive gemt. Programmet søger dog aldrig i eller gemmer lokale billeder, filer og andre data, som ligger på computeren.

Undervisningsministeriet understreger i øvrigt, at eleverne har ret til at se, hvilke data der er gemt om dem. Data slettes efter fire måneder eller indtil en eventuelt sag om eksamenssnyd er endeligt afgjort. Der kan findes flere informationer om programmet her.