Annoncørbetalt indhold Hvad er Annoncørbetalt indhold?

Undgå at dit barn falder bagud i det svære fag: 10 tips der hjælper

Mange danske børn kæmper med matematikken. Og sakker man bagud i de små klasser, kan det være svært at komme efter sidenhen. Her får du 10 alternative tips til, hvordan du kan hjælpe dit barn med matematik – med og uden teknologi.

Følg Samfund

Plus, minus, brøker, geometriske figurer og koordinatsystemer. Matematik er ikke lige let for alle, og mens nogle børn spyr udregninger og ligninger om sig, kan andre ikke helt finde meningen i logikken.

Ifølge Kathrine Iversen, matematikvejleder på Mørkhøj Skole og læringsagent i matematik i Gladsaxe Kommune, handler det om at gøre matematikken levende og sjov – og implementere den i hverdagen.

- En matematikbog kan være dræbende, hvis det er det eneste sted, barnet stifter bekendtskab med matematikken. Jeg tror derfor på, at matematik bør læres gennem motivation, glæde, bevægelse og leg – fra indskoling til udskoling. Det gælder om at bruge det, du lærer i praksis, så du forstår det, husker det og kan vende tilbage til det, forklarer Kathrine Iversen, der også er forfatter til bogen ’Matematik på iPad’.

10 veje til mere motiverende matematik

1. Yatzy, Meyer og skak
Yatzy, Ludo, kortspil, Fisk, Krig, Uno og Skak er ikke bare en fornøjelse. De gode gamle spil er nemlig også ren wellness for matematikhjernen, mener Kathrine Iversen.

- Gennem spil kan dit barn lære at tænke i koder, mønstre, tal og strategier. Lige fra talforståelse hos de yngste, som skal knytte prikkerne på terningen til et tal, til strategisk tænkning hos de lidt ældre børn, der skal kalkulere med sandsynlighed og tænke strategisk i fx Skak.

2. Sjip, leg og lær
Det lyder nemt. Men det kan også være udfordrende, mener eksperten.

- For de små børn kan det være noget så simpelt som at tælle forlæns og baglæns eller sjippe sig gennem 3-tabellen. Men du kan også lave mange sjove lege, der både omfatter alfabetet, talrækken og hele familien.

3. Brug iPad’en
Vi kommer selvfølgelig ikke uden om iPad’en, som både lægger skærm til sjove spil, der udfordrer matematikhjernen, læringsapps med opgaver, kortspil, digitale klodser, terninger, sømbræt og meget andet.

Det er ikke altid skidt at lade dit barn lege med iPad. Den kan fx bruges til at lære matematik på en sjov måde. Foto: Unsplash.
Det er ikke altid skidt at lade dit barn lege med iPad. Den kan fx bruges til at lære matematik på en sjov måde. Foto: Unsplash.

- Børnene er opvokset i en digital tid, og derfor giver det god mening, at iPad’en også bruges, når der skal læres, i det omfang det giver mening. Foruden de mange apps og spil kan man også anvende andre funktioner som fx ur, kort, kompas og kamera. Fx ved at filme sine venner, der viser, hvordan de løser en opgave, siger Kathrine Iversen.

En ny svensk service, Albert har med stor succes hjulpet svenske børn til at blive bedre til matematik. Du kan læse mere om den her.

Derfor kan Albert hjælpe dit barn med matematikken

Albert er en service, der gør matematik til en leg...

  • Flere års forskning og udvikling ligger til grund for Alberts indhold.
  • Albert har hjulpet over 100.000 studerende og familier til at øge vidensniveauet i matematik.
  • Alle kan prøve Albert gratis, før de betaler.
  • Albert har tilpasset indhold til hver enkelt klassetrin for børn mellem tre og 10 år.
  • Albert er tilgængelig 24 timer i døgnet via computer, bærbar computer og tablet.

Se mere og download Albert her4. Gå på tal- og figurjagt i nærområdet
For de små børn kan en tur omkring kvarteret være det, der giver matematikken mening.

- Der er utrolig meget matematik i gadebilledet. Lige fra vejskilte og hajtænder til husnumre, træer og blomster. Tal om figurerne og deres betydning, tæl husene på vejen eller lad barnet sortere blade, grene og sten – og tal så om, hvilke kriterier de sorteres ud fra, fortæller Kathrine Iversen.

5. Lav mad
Det er ikke kun ganen, der nyder godt af, at der bliver kogt suppe eller bagt kage.

- Foruden at tælle, regne og tænke i brøker, når du skal følge en opskrift, kan der også være behov for at tænke i proportioner, hvis du eksempelvis skal vurdere en bageform i forhold til mængden af dej. Madlavning kan være matematik på mange niveauer.

6. Lav hinkeruder
For de små kan det være udfordrende nok at tælle til 10, alt imens man hinker frem og tilbage. Men det behøver ikke være så let, mener Kathrine Iversen.

Skift tallene ud med tabeller, geometriske figurer eller tæl baglæns. Kun fantasien sætter grænser.

7. Få sved på panden og tag tid
Tid og distance er også en del af matematikken, så find stopuret frem, råder Kathrine Iversen.

- Hvor langt kan du løbe eller gå på 5, 10 eller 20 sekunder? Ikke nok med at man får sved på panden, så styrker det også barnets fornemmelse af tid.

8. Gå på indkøb
Det kan være svært at forstå en værdi ud fra et enkelt tal. Så tag barnet med, næste gang du skal handle, og lad priserne få mening.

- Hvad kan du få for 200 kr.? Hvad har du tilbage, hvis du har brugt 149 kr.? Hvad koster en dukke i forhold til en iPad? Forbrugsorienteret matematik – helt lavpraktisk.

9. Børnefødselsdag med et matematisk twist
Ganske vist skal en børnefødselsdag være sjov, men lidt matematik camoufleret som skattejagt skader jo ikke.

- Én post kan fx gå ud på at kaste nogle bolde i en spand, og for hver bold, der rammer spanden, får man 5 point. En anden post kan være en tallabyrint, hvor man skal prøve sig frem og huske, hvilken vej man skal gå. Ved hver post kan man fx også give børnene en puslespilsbrik, som til sidst skal samles, ligesom pointene også skal regnes sammen til sidst, lyder tippet fra Kathrine Iversen.

Albert har med stor succes hjulpet svenske børn til at blive bedre til matematik. Du kan læse mere om den her.

10. Familien i tal
For at styrke talbevidstheden og træne de førfaglige begreber hos de helt små, kan det være en udmærket idé at tage udgangspunkt i familien, mener matematikvejlederen.

- Hvem er højest eller lavest? Hvilken skostørrelse bruger far og hvor meget vejer mor? At møde tallene andre steder i hverdagen kan sætte tallene i perspektiv og give en bedre forståelse af tallenes betydning.

Artiklen er sponseret af den svenske matematik-service, Albert, der lige er introduceret i Danmark.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Støjberg er dansk politiks nye protest-dronning

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind